POLITICO: Schimbări în NATO – Președintele României încearcă să îl înfrunte pe Rutte pentru ocuparea funcției de conducere

Diplomații români le-au spus omologilor lor din alianța nord-atlantică că președintele Klaus Iohannis dorește să conducă NATO

Joi, România și-a informat aliații că președintele Klaus Iohannis se gândește să concureze alături de principalul favorit, Mark Rutte, pentru principala funcție din NATO.

Această decizie de ultim moment a lui Iohannis survine într-un moment când, în ultimele 24 de ore, cele mai mari puteri din cadrul alianței celor 31 de state și-au exprimat deja sprijinul față de Rutte – SUA, Regatul Unit și Franța afirmând că îl sprijină pe premierul demisioar olandez pentru a deveni următorul șef al NATO.

Aproximativ 10 țări sunt încă nehotărâte, printre acestea numărându-se unele state est-europene care, alături de România, o țară sceptică în privința Rusiei, își exprimă temeri comune de ordin strategic, dar lor le va fi greu să îl conteste deschis pe candidatul preferat al președintelui SUA, Joe Biden.

Doi diplomați din cadrul NATO, la curent cu evenimentele, au confirmat pentru Politico intenția României. Canalul Bloomberg a fost primul care a menționat eventuala contracandidatură a lui Iohannis. Oficialii români nu contestă informația.

“Prin misiunile fiecărui stat membru, intențiile și sugestiile sunt transmise neoficial celor din NATO”, a declarat în presa locală un oficial din partea guvernului.

Biroul Președinției Române a refuzat să comenteze chestiunea.

Oficialii NATO se tem că această intervenție de ultim moment a lui Iohannis ar putea fi un factor care să fisureze unitatea alianței, o aliaanță care se confruntă deja cu pericolul unei eventuale reveniri a lui Donald Trump în funcția de președinte al SUA. În mod repetat, Trump s-a angajat să slăbească unitatea colectivă stipulată de NATO.

Dar țările est-europene sunt îngrijorate de ceea ce, în opinia lor, ar fi inapetența lui Rutte de a comunica cu statele de la frontiera cu Rusia.

Afirmând că nu vor să stea neapărat în calea lui Rutte, un înalt diplomat est-european a declarat: “Cel puțin cineva va trebui să întrebe: ‘Bine, Mark, dar cum ai de gând să tratezi cu Rusia?’“

Ei invocă totodată eșecul repetat al lui Rutte în a face ca bugetul olandez pentru apărare să atingă procentul de 2% din PIB, așa cum au convenit toți aliații în urmă cu 10 ani or, în opinia lor, acest lucru ar putea fi folosit împotriva sa dacă Trump va fi reales.

La asta se adaugă și resentimentele bilaterale dintre Olanda și România – două membre NATO care fac parte din Uniunea Europeană – având în vedere că, ani de zile, guvernul lui Rutte a respins aderarea Bucureștiului la Spațiul Schengen, zona fără frontiere dintre țările UE, invocând corupția și infracționalitatea ridicată./adanga/rlambru

POLITICO (SUA), 23 februarie 2024 – (Articol de Stuart Lau)

https://www.politico.eu/article/nato-twist-romania-president-seeks-to-challenge-rutte-for-top-job/

Traducerea: Alexandru Danga