Președintele Serbiei începe consultările pentru desemnarea premierului

Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, începe luni 26 februarie consultările pentru desemnarea premierului după alegerile parlamentare de la 17 decembrie 2023.

„Luni voi începe consultările în conformitate cu Constituția cu toți cei care doresc să discute și să respecte Constituția și legislația acestei țări. Bineînțeles vor fi și unii care vor scrie cinci comunicate și vor da zece declarații în care vor spune că nu vin la consultări. Voi purta negocieri cu toți cei care doresc să discute și apoi voi stabili premierul desemnat” – a declarat Vučić. Consultările vor începe cu reprezentanții listei Lupta politică a albanezilor continuă, condusă de Shaip Kamberi și cu reprezentanții Partidului Rus condus de Slobodan Nikolić.

Pe lângă reprezentanții Partidului Progresist Sârb, care a obținut 129 de mandate, la consultări se vor prezenta reprezentanții Partidului Socialist din Serbia, care a obținut 18 mandate. Președintele interimar al Uniunii Democrate a Maghiarilor din Voivodina, Balint Pastor, a declarat că se va merge la negocieri. Reprezentantul listei Noi, vocea din popor, Siniša Ljepojević, a declarat că deocamdată nu s-a hotărât dacă se va merge la negocieri, iar reprezentanții listei coaliției de opoziție Serbia împotriva violenței au transmis că nu vor merge la consultări și au anunțat că liderii partidelor din coaliție vor merge la Bruxelles, unde se vor întâlni cu oficiali ai Comisiei Europene, de la care așteaptă începerea unei anchete internaționale privind fraudarea alegerilor./rmihaj/gpodea

www.rts.rs – 26 februarie