Senatul a votat modificarea legii pentru alegerea preşedintelui României

Realizator: Petruţa Dinu – Senatul a votat modificarea legii pentru alegerea preşedintelui României. Potrivit documentului, scrutinul pentru prezidenţiale va avea loc cu cel mult trei luni înainte de încheierea mandatului de preşedinte, iar data alegerilor va fi stabilită de guvern cu cel puţin 75 de zile înainte.
Reporter: Alina Stănuţă – Senatorul PNL Cristian Niculescu Țăgârlaș, președintele Comisiei juridice, menționa că este vorba doar despre o mai bună organizare a alegerilor și un timp lăsat la dispoziția noului președinte pentru o mai bună familiarizare cu activitatea pentru care a fost ales.
Cristian Niculescu Ţăgârlaş: Faptul că organizarea alegerilor are un alt termen, adică cel care era consacrat până acum, nu afectează cu nimic prerogativele prezidenţiale, ci doar este vorba de o mai bună organizare a alegerilor şi cu un timp rezonabil pentru intrarea în activitatea efectivă de președinte a persoanei care câștigă alegerile. Că aceasta a fost și rațiunea – să existe o perioadă de adaptare, de pregătire a preluării mandatului de la președintele în funcțiune.
Reporter: În timpul dezbaterilor din plenul Senatului, reprezentantul AUR Sorin Lavric critica propunerea legislativă și anunța că formațiunea votează împotrivă.
Sorin Lavric: Mă nedumirește că niște specialiști în domeniul juridic cum acceptă să mutilăm calendarul electoral, pentru că asta se întâmplă. Proiectul de lege este doar primul pas într-o piesă de teatru al cărei deznodământ va fi cel pe care îl știm cu toții, schimbarea calendarului, comasarea alegerilor, în așa fel încât tandemul PSD-PNL să câștige.
Reporter: Propunerea legislativă a trecut de Senat cu 76 de voturi pentru și 20 împotrivă și merge acum la Camera Deputaților, care este for decizional în acest caz./RADOR RADIO ROMÂNIA/lcoman/asalar

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 26 februarie)