Eurovision 2024: a doua melodie propusă de Israel considerată și ea prea politică

Cea de-a doua melodie trimisă de Israel pentru participarea sa la Eurovision Song Contest, în luna mai, a fost respinsă și de Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU), a dezvăluit, miercuri, media israeliană Ynet, pe baza declarațiilor unui oficial din Ministerul israelian al Afacerilor Externe.
Prima piesă selectată de statul evreu, „October Rain”, a fost respinsă săptămâna trecută din aceleași motive. Regulile competiției nu permit ca un cântec să fie folosit pentru a transmite mesaje politice. EBU a considerat că „October Rain” se referă în mod explicit la atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie.
Melodia „Dance Forever” s-ar referi la festivalul de muzică Nova care a fost puternic atacat de teroriștii Hamas pe 7 octombrie și unde câteva zeci de oameni au fost uciși sau răpiți.
Israelul are la dispoziţie încă două săptămâni pentru a trimite o melodie nouă sau pentru a adapta versurile melodiilor sale. Pe 11 martie, toți participanții și melodiile lor trebuie să fie cunoscute. După acest termen, statul evreu ar putea fi descalificat din competiție.
Participarea Israelului, câștigător al competiției de patru ori, la ediția din 2024 a Eurovision a fost pusă sub semnul întrebării, în special în Suedia, țara care organizează concursul în acest an, unde peste o mie de artiști au trimis o cerere scrisoare deschisă către EBU. Semnatarii critică decizia organizației europene de a permite participarea Israelului, „în ciuda războiului brutal din Gaza”. La rândul său, Uniunea Europeană de Radiodifuziune a considerat că participarea Israelului nu va fi pusă în discuție din cauza caracterului apolitic al competiției.
Următoarea ediție a Eurovision Song Contest va avea loc la Malmö, un oraș din sudul Suediei, au anunțat, vineri, Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU) și canalul suedez SVT. Competiția se va desfășura în perioada 7-11 mai 2024. (www.lalibre.be – 28 februarie)/rcostea

RADOR RADIO ROMÂNIA (29 februarie)