Sindicaliştii din domeniul sanitar continuă seria protestelor

„Radiojurnal” – Realizator: Cătălin Gomboş – Guvernul a discutat miercuri, într-o primă lectură, proiectul referitor la majorarea salariilor medicilor şi ale personalului auxiliar din sănătate. Anunţul a fost făcut de premierul Marcel Ciolacu:
Marcel Ciolacu: Discutăm grilele de salarizare construite împreună cu sindicatele din domeniu sanitar. Vorbim despre salariile personalului medical, medico-sanitar de specialitate şi auxialiar. Plecăm de la un principiu clar, acela de a-i plăti corect pe cei care muncesc aproape non-stop în marile spitale ale ţării şi ţin, practic, în spate întreg sistemul sanitar al României.
Realizator: În urma negocierilor cu sindicatele, executivul a fost de acord să mărească salariile din sănătate cu 15% în două tranşe acordate în lunile martie şi iunie. Sindicaliştii din domeniul sanitar susţin, însă că oferta guvernului este insuficientă şi continuă joi seria protestelor cu o nouă acţiune de pichetare a unităţilor sanitare din ţară, în intervalul 12:00-12:30, fără întreruperea activităţii. Reprezantanţii Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” precizează că protestul reprezintă un alt semnal de averizare a guvernanţilor, care indică apropierea momentului declanşării grevei generale, după mitingul programat în 11 martie, în Piaţa Victoriei. Pe lângă revendicările de natură salarială, şi anume indexarea veniturilor cu rata inflaţiei, ceea ce înseamnă o majorare de circa 25%, sindicatele din sănătate cer adoptarea, în regim de urgenţă, a unei noi legi a salarizării unitare în forma negociată cu partenerii sociali./RADOR RADIO ROMÂNIA/lcoman/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (29 februarie)