Decizii ale conducerii Bisericii Ortodoxe Române

Conducerea Bisericii Ortodoxe Române, întrunită sub preşedinţia Patriarhului Daniel, a decis ieri să-l sancţioneze pe arhiepiscopul Tomisului, Teodosie. O altă decizie a fost aceea de reorganizare a Biroului de presă al Patriarhiei, astfel că, de astăzi, comunicatele vor fi emise de Cancelaria Sinodului, şi nu de purtătorul de cuvânt, Vasile Bănescu. Cu detalii, redactorul RRA Cristian Curte.
Reporter: Cristian Curte – Înalt Preasfințitul Teodosie, arhiepiscopul Constanței, a cerut în mai multe rânduri ca arhiepiscopia pe care o conduce să fie ridicată la rang de mitropolie, însă, ca o noutate, de data aceasta arhepiscopul a anunțat și un miting de susținere, la care în cele din urmă a renunțat. Astăzi, episcopii Bisericii Ortodoxe Române au luat act „cu mâhnire de atitudinea Înalt Preasfințitului Teodosie, prin care o dezbatere pur eclezială a fost expusă publicului în sensul expres de a fi folosită prin acțiuni de răzvrătire și de presiune publică asupra Sfântului Sinod”. Drept pentru care Înaltul Ierarh a primit un avertisment sinodal scris pentru încălcarea ordinii statutare a bisericii și i s-a pus în vedere că în cazul în care va recidiva, va fi trimis în judecata Consistoriului Arhieresc Prim. Sinodul face precizări și în cazul purtătorului de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, ale cărui luări de poziție nu sunt „echivalentul unui comunicat de presă oficial al Patriarhiei Române”. De aceea, pe viitor, comunicatele de presă ale Patriarhiei vor fi emise de cancelaria Sfântului Sinod.
Realizator: Potrivit agenţiei de ştiri Basilica, Sinodul a mai hotărât să declare anului 2025 „An omagial al Centenarului Patriarhiei Române” şi a reafirmat poziţia bisericii de neimplicare în politica partinică. Totodată, conducerea BOR a precizat că nou-înfiinţatul Corp de control financiar are rolul de a verifica situaţiile financiare de la parohii, eparhii şi mitropolii, precum şi de a lua măsuri de remediere în cazul în care va constata deficienţe. Alte decizii au vizat înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe Române a Marii Britanii pentru cei peste un milion de credincioşi români, precum şi organizarea unei colecte pentru construcţia de locuinţe în Armenia, destinate refugiaţilor armeni din Nagorno-Karabah./RADOR RADIO ROMÂNIA/amirea/dstanesc

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (1 martie)