FOTO: Aleksei Navalnîi a fost înmormântat într-un cimitir din Moscova

„Radiojurnal” – Realizator: Laurențiu Văduva – Disidentul rus Aleksei Navalnîi a fost înmormântat vineri într-un cimitir din Moscova, în prezența unui număr restrâns de persoane. Potrivit presei rusei independente, mii de oameni au venit să-și ia rămas bun de la cel care a criticat în mod constant regimul lui Vladimir Putin, dar acestora nu li s-a permis să ia parte la funeralii. Suntem acum în legătură directă cu corespondentul TVR la Moscova, Liviu Iurea. Bună seara, Liviu! Cum ai descrie felul în care a fost petrecut Aleksei Navalnîi pe ultimul drum?
Reporter: Bună seara! Cred că decență ar fi cuvântul cel mai potrivit, atât din partea participanților la funeralii, cât din partea autorităților. Pentru că am reușit să fiu la procesiunea care a avut loc… să fiu prezent la procesiunea care a avut loc la biserică acolo, într-adevăr, a fost într-un cerc mult mai restrâns, lumea nu a avut acces în biserică, dar după aceea cortegiul funerar cu sicriul lui Aleksei Navalnîi s-a deplasat spre cimitir. Într-adevăr, acolo, strict slujba și depunerea catafalcului în groapă s-a petrecut doar în prezența celor apropiați, a familiei. Între timp, toată lumea /de/ la biserică a venit spre cimitir, cred că am stat vreo 45 de minute, o oră, când nu am avut acces spre cimitir, dar după aceea cred că și autoritățile și-au dat seama, pentru că în acele 45 de minute lumea începuse să strige, deci erau niște momente destul de tensionate și, ca situația să nu scape de sub control, probabil că s-a decis să se dea drumul la oameni. Se făcea accesul în cimitir în loturi, nu știu, de 50 de persoane, putea fiecare să depună flori. Nu puteai să te oprești foarte mult, tocmai pentru a nu crea aglomerație. Puteai să arunci și un pumn de pământ în groapă, după care erai invitat să ieși din cimitir și ți se indica și direcția înapoi spre casă, spre metrou. A rămas foarte multă lume în afara cimitirului, nu știu dacă a avut acces toată lumea, cert este că și forțele de poliție până la urmă s-au dovedit a fi oarecum omenoase, n-am văzut la ei agresivitatea aia de care au dat dovadă de fiecare dată când erau acțiuni de protest în centrul capitalei ruse. Probabil că de-asta astăzi a fost o ceremonie funerară, a fost o înmormântare, nu o acțiune de protest. Da, erau dispozitive foarte mari și importante de poliție și dube pregătite să aresteze, dacă cumva situația ieşea de sub control. Dar, până când am fost eu acolo, totul a fost calm și și liniștit.
Realizator: Mulțumesc foarte mult! A transmis în direct de la Moscova corespondentul TVR, Liviu Iurea. Amintim că Aleksei Navalnîi a murit subit, acum două săptămâni, într-o închisoare din Siberia vestică, unde ispășea o pedeapsă de 19 ani. Trupul neînsuflețit al opozantului a fost dat familiei la opt zile de la deces./RADOR RADIO ROMÂNIA/rpatulea/asalar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (1 martie)