ONU ar trimite 42,2 milioane de dolari Ungariei pentru scopuri speciale

Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) şi cele 30 de organizaţii partenere ale sale solicită 42,2 milioane de dolari (15,3 miliarde de forinți) pentru a sprijini refugiații care au venit în Ungaria din Ucraina în acest an. Cea mai mare parte a banilor este de așteptat să provină din bugetul organizației mondiale.
Într-un comunicat remis joi Agenţiei de Presă MTI, UNHCR a scris, relatând despre întâlnirea care a avut loc la Budapesta pe marginea capitolului intitulat „Planul de răspuns pentru refugiați 2024 – Ungaria”: De la izbucnirea războiului din 24 februarie 2022, zeci de mii de refugiați ucraineni și-au găsit siguranța în Ungaria, dintre care peste 41.000 au solicitat până acum statutul de azil.
​Anul trecut, organizaţiile partenere au oferit asistenţă în Ungaria pentru peste 97.500 de refugiaţi, peste 9.300 de familii aflate în situaţii dificile au primit sprijin în numerar, în timp ce aproximativ 60 de mii de persoane au primit ajutor alimentar. Peste 65.600 de refugiați au primi ajutor nealimentar, cum ar fi pachete de igienă, haine, pături și ustensile de bucătărie.
Aproape 50.000 de refugiați ucraineni au primit informații despre drepturile refugiaților și serviciile disponibile pentru ei, peste 7.800 au participat la formare profesională, iar aproximativ 1.900 de refugiați au primit locuințe pe termen mediu și lung. Peste 5.600 de persoane au primit ajutor pentru a avea acces la îngrijirea de care aveau nevoie în sistemul local de sănătate și, în același timp, peste 12.000 de persoane au participat la şedinţe de psihoterapie, se arată în comunicat, care mai menţionează: pentru ca aceste servicii să rămână disponibile în continuare și pentru ca cei mai vulnerabili să trăiască în siguranță, prin păstrarea demnităţii umane, este vital ca solidaritatea internațională actuală să fie menținută. UNHCR și cele 30 de organizații partenere ale sale solicită 42,2 milioane de dolari pentru a sprijini refugiații care au sosit în Ungaria din Ucraina în acest an. Organizațiile doresc să sprijine în acest an 85.000 de refugiați care trăiesc în Ungaria.
Cele 42,2 milioane de dolari solicitate vor permite organizațiilor partenere asigurarea în continuare a serviciilor de bază şi ajutarea celor mai vulnerabili refugiați.
Comunicatul l-a citat pe Norbert Pál, comisar guvernamental responsabil cu cei care fug de războiul ruso-ucrainean în Ungaria, care a spus: deși ar dori ca luptele să se încheie cât mai curând posibil, din cauza prelungirii războiului, pe lângă asistența imediată, a trebui să se pună accent asupra creării condiţiilor pe termen mediu pentru refugiații din Ungaria, astfel încât aceștia să poată „trăi temporar aproape de patria lor”. Potrivit comisarului guvernamental, aceasta include cazarea pe termen mai lung și asigurarea solicitanților de azil a accesului la educație, asistență medicală și piața muncii./rganciu/eradu

https://infostart.hu/kulfold/2024/03/01/az-ensz-422-millio-dollart-kuldene-magyarorszagra-egy-specialis-celra