Două noi episcopii în diaspora – a Marii Britanii și a Irlandei și Islandei

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis la 29 februarie înființarea Episcopiei Ortodoxe Române a Marii Britanii, cu sediul la Londra, și a Episcopiei Ortodoxe Române a Irlandei și Islandei, cu sediul la Dublin, care vor intra în componența Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale.

Episcopiile nou înființate se vor alătura astfel Arhiepiscopiei Europei Occidentale și Episcopiilor Italiei, Spaniei și Portugaliei, Marii Britanii, Irlandei și Islandei.
IPS Iosif, mitropolit al Europei Occidentale și Meridionale, a explicat pentru Agenția de presă Basilica procesul de constituire:
„În cadrul Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Europei Occidentale din anul 2023, la propunerea Sinodului mitropolitan, s-a luat în discuție oportunitatea înființării Episcopiei Marii Britanii și s-a votat în unanimitate înființarea acesteia. În Marea Britanie avem astăzi 73 de locuri de slujire – parohii și filii – în care slujesc 87 de preoți și diaconi (organizate în 5 protopopiate misionare), precum și 3 mănăstiri – două de monahi și una de monahii, cu 15 monahi, monahii și rasofori, precum și două schituri”. „Tot atunci s-a evocat și posibilitatea înființării unei eparhii pentru Irlanda și Islanda. Pe 21 februarie, sinodul mitropolitan a hotărât înaintarea către Sfântul Sinod a cererii de înființare a celor două eparhii, în acord cu dorința și binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel”.

Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale i-a felicitat pe românii din nou înființatele episcopii: „Dorim să felicităm clericii și credincioșii din Marea Britanie, Irlanda și Islanda și le mulțumim pentru jertfa depusă până în prezent pentru atingerea acestui deziderat duhovnicesc”.

Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale păstorește cei mai mulți credincioși din diaspora.
Mitropolia este condusă de Sinodul Mitropolitan format din Înaltpreasfinţitul Iosif, Arhiepiscop şi Mitropolit, Preasfinţitul Siluan, Episcopul Italiei, Presfinţitul Timotei, Episcopul Spaniei şi Portugaliei, Preasfinţitul Marc Nemțeanul, episcop vicar, Preasfinţitul Nectarie de Bretania, episcop vicar, Preasfințitul Atanasie de Bogdania, arhiereu vicar şi Preasfințitul Teofil de Iberia, arhiereu vicar. (Carmen Ionescu)/cionescu/lalexandrescu

RADOR RADIO ROMÂNIA – 2 martie