Elveția s-a alăturat celui de-al 13-lea pachet de sancțiuni ale UE aplicate împotriva Federației Ruse

Autoritățile elvețiene au anunțat că au aderat la cel de-al 13-lea pachet de sancțiuni UE împotriva Rusiei, aprobând atât extinderea listei de sancțiuni din acest pachet, cât și măsurile comerciale restrictive prevăzute de acest pachet.

‘Ministerul elvețian al Economiei, Educației și Științei, care este responsabil de aplicarea de sancțiuni, a decis să impună noi sancțiuni împotriva Rusiei. Elveția se alătură astfel celui de-al 13-lea pachet de sancțiuni al Uniunii Europene’, se menţionează într-un comunicat publicat pe site-ul Consiliului Federal (Guvernul) al Elveției. În mod special, Elveția și-a extins listele de sancțiuni pentru a include alte 106 persoane fizice și 88 de entități juridice. Reamintim că lista sancțiunilor UE impuse împotriva Federației Ruse include peste 70 de produse și tehnologii.

În plus, autoritățile elveţiene au introdus sancțiuni comerciale suplimentare ‘pentru a împiedica în continuare Rusia să achiziționeze bunuri și tehnologii importante din punct de vedere industrial pentru forțele armate ruse’. Lista mărfurilor supuse interdicției de export s-a extins și ea: de exemplu, Elveția, în conformitate cu cel de-al 13-lea pachet de sancțiuni UE, a interzis vânzarea și exportul în Rusia a componentelor utilizate la proiectarea și producția de UAV-uri.

Măsurile restrictive intră în vigoare la ora 18:00 (20:00 ora Moscovei), 1 martie. Pe 23 februarie, UE a aprobat cel de-al 13-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Lista sancțiunilor includea 106 persoane fizice și 88 persoane juridice. UE a explicat că, în mod special, a impus sancțiuni împotriva a zece persoane fizice și juridice ruse asociate, după cum consideră Bruxelles-ul, cu presupuse livrări de arme din Coreea de Nord către Rusia. De asemenea, au fost introduse măsuri restrictive împotriva ministrului nord-coreean al apărării, Kang Sun-nam, și a mai multor companii și persoane din Belarus pentru ‘a oferi sprijin forțelor armate ruse’. UE a adăugat, de asemenea, 27 de structuri pe listele negre ale UE care ‘furnizează direct sprijin’ industriei ruse de apărare.

În plus, noul pachet de sancțiuni prevede extinderea restricțiilor la exportul unui număr de mărfuri care sunt necesare pentru producția de drone. În special, UE a introdus o interdicție privind exportul de transformatoare electronice, convertoare statice și inductori care pot fi utilizate ca componente pentru UAV-uri. În plus, a fost introdusă o interdicție asupra condensatoarelor cu polimer aluminiu, care pot fi folosite în domeniul militar.

De asemenea, Consiliul UE a decis că restricțiile în domeniul controalelor la import și export, ca parte a celui de-al 13-lea pachet de sancțiuni, se vor aplica unor companii din China, India, Serbia, Kazahstan, Thailanda, Turcia și Sri Lanka. În plus, Consiliul UE a adăugat Regatul Unit ca parteneri al UE care a aderat la măsurile restrictive şi sancțiuni împotriva Federației Ruse în domeniul importurilor de fier și oțel./vdraguta/gpodea

www.interfax.ru – 1 martie