O nouă ediție a Maratonului Resuscitării, la Centrul comercial ParkLake din Sectorul 3, București

O nouă ediție a Maratonului Resuscitării se desfășoară astăzi în București. La parterul centrului comercial ParkLake din Sectorul 3 se oferă cursuri de prim ajutor în caz de stop cardiorespirator și informații utile pentru ca oamenii să-l recunoască și să intervină în astfel de situații. Medicii precizează că marea majoritate a stopurilor cardiorespiratorii, patru din cinci, se întâmplă acasă, iar dacă până la sosirea echipajelor de urgență victima nu beneficiază de manevre de resuscitare din partea celor din jur, șansele de supraviețuire scad cu 10% în fiecare minut care trece, explică medicul Radu Rotaru, coordonatorul acțiunii de astăzi.
Radu Rotaru: Din păcate, în România astfel de cunoștințe sunt absolut inexistente, motiv pentru care, în caz de stop cardiorespirator este mult sub ţările din Vest, unde educația se face constant la locul de muncă și se face serios și în unele state se face constant și la școală. Prin astfel de cursuri pe care noi le facem, astfel de evenimente ca cel de astăzi, încercăm în primul rând să facem oamenii să înțeleagă că nu există supraviețuire în caz de stop cardiorespirator dacă oamenii nu știu să recunoască și să intervină până când echipajele medicale de urgență ajung la faţa locului. Iar asta este un motiv extrem de simplu, din momentul în care noi ne prăbușim pentru că inima nu mai bate, creierul fără sânge, deci fără oxigen, moare în 10 minute. Dacă nu este cineva lângă noi care să ne facă compresii toracice, manevrele de resuscitare astfel încât să livreze sânge cu oxigen către creier până când ajung echipajele medicale de urgență, nu există nici un fel de șansă ca acea persoană să supraviețuiască. Deci practic suntem întotdeauna responsabili, să spun așa, de viața celor de lângă noi în caz de stop cardiorespirator. Acesta este mesajul către populație, că educația chiar salvează vieții.
Realizator: Maratonul Resuscitării continuă până la ora 22:00 în centrul comercial de lângă Parcul Titan din București. Participă zeci de medici, paramedici, asistenți, studenți la medicină și voluntari SMURD care susțin cursuri practice de 30 de minute. Participarea este gratuită și nu este nevoie de înscriere prealabilă./RADOR RADIO ROMÂNIA/amirea/eradu