Franța a devenit prima țară din lume care a introdus în constituție dreptul la avort

„Radiojurnal” – Realizator: Nicoleta Turcu – Franța a devenit prima țară din lume care a introdus în constituție dreptul la avort, în pofida criticilor venite din partea Bisericii Catolice. Votul final a fost dat luni seară, într-o ședință comună a celor două camere ale parlamentului, dar formal modificarea constituției va avea loc vineri, de Ziua Internațională a Femeii, într-o ceremonie la care va asista și președintele țării, Emmanuel Macron. Cum a fost primit la Paris rezultatul votului din Adunarea Națională, ne spune corespondentul RRA Daniela Coman.
Reporter: În aplauzele militanților pentru drepturile femeilor ce urmăreau lucrările pe un ecran gigant în apropiere, Turnul Eiffel s-a iluminat și a afișat mesajul „Corpul meu, alegerea mea”, când președintele Adunării Naționale, Yaël Braun-Pivet – prima femeie din istoria Franței care a prezidat lucrările congresului – a anunțat rezultatul votului: 780 de voturi pentru și doar 72 împotrivă.
Yaël Braun-Pivet: Femeilor din Franța le promitem că nu vom da înapoi niciodată! Femeilor lumii le spunem că le vom susține și vom fi mereu alături de ele. Eu sunt mândră și noi toți vom fi mândri mâine de acest congres, care a proclamat că libertatea acordată femeilor la întreruperea voluntară a sarcinii face parte de acum înainte din legea noastră fundamentală.
Reporter: Dreptul femeilor de a recurge la avort în cazul unei sarcini nedorite a fost legalizat în Franța în anul 1975, însă înscrierea sa în constituție are o mare valoare de simbol și reprezintă o garanție în plus că el nu va putea fi retras. Pe 8 martie, de Ziua Internațională pentru Drepturile Femeilor, va avea loc ceremonia de parafare la Ministerul Justiției a modificării constituției, în prezența președintelui Emmanuel Macron. Pentru prima dată în istorie, acest rar moment va fi deschis publicului./RADOR RADIO ROMÂNIA/abranescu/asalar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (5 martie)