O nouă ordine mondială este în devenire; nu este în interesul nostru formarea unor blocuri de țări (Viktor Orbán)

RADOR RADIO ROMÂNIA (5 martie) – Premierul ungar Viktor Orbán a vorbit despre schimbările care au loc în lume și despre direcțiile strategice ale politicii externe a Ungariei la reuniunea anuală a ambasadorilor, care a avut loc marți dimineață la Ministerul Afacerilor Externe și al Comerțului Exterior din Ungaria – a declarat șeful Biroului de presă al premierului ungar, Bertalan Havasi, într-un comunicat remis Agenției de Presă MTI.
Hegemonia Occidentului a luat sfârșit, a declarat Viktor Orbán, adăugând că o nouă ordine mondială este în devenire, iar situația trebuie evaluată și analizată în mod constant.
„Este clar că vor să împartă economia mondială în blocuri geopolitice și pun presiuni uriașe asupra statelor care reprezintă poziția suveranistă, inclusiv asupra Ungariei”, a continuat premierul ungar.
În cadrul unor blocuri de țări există foarte puțin spațiu de manevră, așa că, deși este în interesul Ungariei să rămână membră a UE și a NATO, nu este în interesul său formarea unor blocuri de țări. Din acest motiv, ne vom consolida alianța cu alte țări suverane, a declarat prim-ministrul ungar.
Viktor Orbán a subliniat că sarcina ambasadorilor ungari este de a demonstra lumii, prin fapte economice incontestabile, ceea ce face ca Ungaria să aibă succes, nu de a explica diferențele noastre politice. (MTI – 5 martie)/vblanka/ilapadat