Dmitri Peskov a declarat că Federația Rusă este adepta rezolvării pe calea dialogului a problemei transnistrene

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin, a catalogat drept o greșeală cumplită faptul că autorităţuile de la Chișinău au mizat pe relaţiile cu Uniunea Europeană în detrimentul Rusiei. Rusia va opta până în ultimul moment în favoarea soluţionării pe calea dialogului a problemei transnistrene, a mai declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin.
„Acei cetăţeni care trăiesc în Transnistria trăiesc în condiții extrem de dificile. Ei, în mod evident, au nevoie de ajutor din multe puncte de vedere. Rusia este deschisă să acorde acest sprijin, dar preferăm să rezolvăm până în ultimul moment, indiferent de problemă, prin intermediul dialogului, a dialogului politic”, a mai afirmat Peskov miercuri, în cadrul discursului său susţinut în cadrul Maratonului educațional ‘Znasnie.Pervîi’. El a menționat că Rusia s-a pronunţat şi se pronunţă în continuare în favoarea relansării relaţiilor, contactelor cu autoritățile de la Chișinău.
‘Din anumite motive, există lideri în unele țări care consideră că trebuie să se orienteze spre Europa. Dar pentru a se orienta către Europa, ei consideră că trebuie în mod obligatoriu să devină dușmani ai țării noastre. Aceasta este o greșeală monstruoasă. Sperăm că cei de la Chișinău să înțeleagă cât de monstruoasă este’, a susţinut Peskov.
‘Ne-am dori ca spiritul rusofobiei să părăsească acest oraș minunat și această țară minunată. Din păcate, microbul rusofobiei se înmulțește în momentul de faţă acolo. La conducere se află persoane care efectiv resping orice dialog și discuţie cu țara noastră”, a mai afirmat reprezentantul Kremlinului. El a adăugat că problema Transnistriei este una de actualitate.
‘Într-adevăr, situația de acolo este de departe de a fi una previzibilă și calmă. Acolo locuiesc cetăţeni care nu sunt în mare parte de acord cu ceea ce fac autoritățile de la Chișinău. Evident că sperăm că autoritățile de la Chișinău vor ține cont de opiniile acestor cetăţeni’, a mai spus Peskov.
El și-a exprimat, de asemenea, convingerea că ‘autoritățile de la Chișinău nu vor ţine cont de anumite sugestii şi nici nu vor alege calea confruntării și cea de a exercita presiune asupra cetătenilor’. ‘Aceasta ar duce la un dezastru’, a mai declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin./vdraguta/ilapadat

(www.interfax.ru – 6 martie)