Congresul de la Bucureşti al Partidului Popular European

Congresul Partidului Popular European continuă, astăzi, la Bucureşti, unde este aşteptat şi şeful guvernului austriac, Karl Nehammer.

Ieri, reprezentanţii partidului său au acceptat să voteze manifestul electoral al PPE în care se cere aderarea completă a României şi Bulgariei – la spaţiul Schengen . Mai multe informaţii ne oferă în direct de la sala Romexpo din Capitală, redactorul RRA Alina Stănuţă. Bună dimineaţa!

Reporter: Bună dimineața! Manifestul electoral al Partidului Popular European, document adoptat aseară în unanimitate de participanții la Congresul PPE de la București cere aderarea cât mai curând posibil a României și Bulgariei la spațiul Schengen, prin ridicarea controalelor la frontiera terestră. Votul favorabil din partea delegației PPE din Austria a fost o surpriză, iar europarlamentarul PN,Siegfried Mureșan, spunea că rezultatul votului arată că blocajul a fost depășit și chiar dacă au existat dificultăți, vom obține aderarea deplină a României la spațiul Schengen.

De altfel astăzi la București la congresul PPE vine și cancelarul din Austria, Karl Nehammer, cel care s-a opus constant aderării României la spațiul de liberă circulație. El se va întâlni cu președintele Klaus Iohannis și cu premierul Marcel Ciolacu, în marja Reuniunii internaționale.

Manifestul electoral al PPE mai cuprinde câteva puncte importante: securitatea europeană și siguranța economică a tuturor statelor de pe continent, urmând ca PPE să propună la nivel european două noi funcții cheie: un comisar european pentru securitate și apărare și altul pentru IMM-uri. Astăzi, în a doua zi a Congresului, popularii europeni își desemnează candidatul la șefia Comisiei Europene, singura nominalizată fiind Ursula von der Leyen.

Sunt așteptați să susțină discursuri: șeful statului, Klaus Iohannis, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, dar și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen./lalexandrescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 7 martie