Ministrul finanţelor spune că despăgubirile pe care România ar putea fi forţată să le plătească Gabriel Resources ar putea fi cuprinse între unul şi 6,7 miliarde de euro

Tribunalul de arbitraj din cadrul Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii al Băncii Mondiale va anunţa mâine o decizie în procesul intentat României de către Gabriel Resources, legat de investiţia de la Roşia Montană.

Ministrul finanţelor Marcel Boloş spune că despăgubirile pe care România ar putea fi forţată să le plătească ar putea fi cuprinse între un miliard şi 6,7 miliarde de euro – în funcţie de decizia tribunalului.

Marcel Boloş: Modalitatea prin care se va pune în aplicare decizia trebuie să fie cel puțin ca urmare a unei discuții între comisia interministerială și titularii acestei decizii, asta dacă există o cale de dialog. Dacă nu există această cale de dialog, atunci mă gândesc că se vor urma căile legale de executare silită, dar eu, totuși, sunt convins că, pe calea dialogului, vom găsi cea mai bună soluție de a duce la bun sfârșit decizia. Am menționat că avem o strategie de negociere pe care o vom pune în aplicare la momentul la care va începe dialogul cu cei care sunt titularii acestei decizii.

Realizator: Marcel Boloş a adăugat că această cheltuială neprevăzută va creşte nivelul ţintei de deficit bugetar, însă există şi posibilitatea ca aceasta să fie tratată ca o cheltuială extraordinară când se va face calculul deficitului bugetar. El a precizat însă că această cheltuială nu va avea efecte asupra procesului de recalculare a pensiilor din septembrie./csimion

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 7 martie