Serbia trebuie să privească în viitor, dar nu va renunța la interesele naționale, declară președintele Serbiei

Președintele Serbiei, membru al Partidului Progresist Sârb (SNS), Aleksandar Vučić, a anunțat că membrii SNS au propus candidatura actualului premier al Serbiei, Ana Brnabić, la funcția de președinte al Parlamentului Serbiei, iar la funcția de primar al Serbiei pe Aleksandar Šapić.

„De când sunt președinte, ea (Ana Brnabić) a fost premier, dar de acum va fi într-o altă funcție importantă. A fost o surpriză pozitivă în politică, este persoana care a avansat cel mai mult și mai repede” – a declarat Vučić, adăugând că Brnabić a meritat să dețină o funcție politică importantă. „Toți suntem pregătiți pentru reinventare, avem ambiții, putere, energie. Dacă se va descurca bine în noua funcție, Ana poate fi președinte, niciodată nu se știe” – a declarat Vučić, adăugând că membrii conducerii SNS și-au dat acordul pentru formarea Mișcării pentru țară și popor.

La conferința de presă organizată după ședința SNS, Vučić a declarat că această mișcare nu se formează pentru ca SNS să câștige alegerile, ci pentru a ajuta țara în momente grele. „Suntem într-o perioadă bună din punct de vedere economic, dar foarte grea din punct de vedere geopolitic, din cauza Ucrainei. Dacă războiul nu se oprește până la sfârșitul lunii mai, va fi o catastrofă de proporții. Deci, trebuie să ne pregătim. Noi suntem mici și vom suporta consecințele” – a transmis Vučić, adăugând că în momentul în care Europa a anunțat militarizarea continentului, Serbia trebuie să-și consolideze industria de apărare, dacă dorește să rămână un stat suveran și neutru din punct de vedere militar. „Serbia trebuie să-și consolideze și să investească suplimentar în industria de apărare, dacă dorim să rămânem stat suveran, independent și liber. Am informat membrii conducerii SNS cu toate intențiile și am solicitat sprijinul lor pentru politica de neutralitate militară, suveranitatea și independența țării” – a subliniat Vučić, adăugând că deocamdată SNS nu a luat o decizie privind propunerea de premier. Vučić a spus că s-a discutat această problemă, dar președintele SNS, Miloš Vučević, a propus să se aștepte încă 7-10 zile și apoi să se propună un candidat pentru funcția de premier.

Referindu-se la reluarea alegerilor pentru Belgrad, Vučić a declarat că este convins că SNS va câștiga, că „obiectivul SNS la alegeri este victoria”. Vučić a declarat că fără îndoială Serbia este pe drumul cel bun, dar este foarte îngrijorat de o posibilă extindere a conflictului în Europa. „Economic creștem, avansăm cu mare viteză. Bineînțeles se poate mai mult. Trebuie să lucrăm mai mult și mai bine. Dar sunt îngrijorat de ceea ce am spus încă din noiembrie 2021, când am vorbit despre un posibil conflict în Europa. Atunci mulți au râs, acum mă tem că va fi mult mai greu” – a declarat Vučić, amintind că președintele Franței, Emmanuel Macron, a vorbit de trimiterea de trupe în Ucraina, iar unele state au fost pentru, iar altele împotrivă. Vučić a subliniat că Serbia trebuie să înțeleagă că se află într-o lume în care „vocea ei nu este auzită și uneori unii se prefac că nu o aud”.

Comentând declarația ministrului german de externe, Annalena Baerbock, potrivit căreia „modificarea prin violență a frontierelor este cea mai mare otravă”, Vučić a declarat că Serbia trebuie să privească în viitor, dar nu înseamnă că va renunța la interesele sale naționale. „Trebuie să vedem cum să ne păstrăm țara, cum să vorbim cu Occidentul, cum să menținem această linie” – a declarat Vučić. Solicitat să comenteze declarația deputatului Bundestagului, Josip Juratovic, potrivit căreia Vučić și Brnabić nu pot „păcăli” reprezentanții UE, Vučić a spus că Juratovic este conștient că acum este ultima lui șansă de a vorbi, pentru că peste două luni nu va mai deține nicio funcție./rmihaj/gpodea

www.tanjug.rs – 7 martie