Interviu acordat în exclusivitate de premierul Viktor Orbán pentru televiziunea publică ungară M1

„Interesele Ungariei pot fi servite acum cel mai bine de un preşedinte al republicii care este stabil, predictibil, cunoscut și capabil să ne transmită tuturor calmul său”, a declarat Viktor Orbán într-un interviu acordat în exclusivitate pentru televiziunea publică ungară M1. Premierul a adăugat: Nivelul de pregătire, competenţa şi prestigiul lui Tamás Sulyok sunt incontestabile. În cadrul interviului premierul a vorbit, printre altele, şi despre întâlnirea sa cu preşedintele Donald Trump, relaţiile americano-ungare şi posibilităţile pentru crearea păcii.
„Mi s-a dat onoarea de a putea lucra cu toți cei șapte președinți ai republicii în calitate de premier”, a subliniat Orbán, care a spus că oamenii au fost răscoliţi şi emoțional de faptul că Katalin Novák a plecat din cauza dosarului de grațiere, de aceea acum interesele Ungariei pot fi servite cel mai bine de un preşedinte care este stabil, predictibil, cunoscut și capabil să ne transmită tuturor calmul său.
Despre cursul alegerilor prezidențiale, premierul a spus că șeful statului în Ungaria este ales de Parlament.
„În Parlament există o majoritate şi o minoritate, iar astăzi noi, cei de dreapta, suntem mai mulţi”, a explicat Viktor Orbán, care a amintit că în cadrul fracţiunilor de dreapta au apărut mai multe nume înainte ca Tamás Sulyok să fie votat.
„Această posibilitate există şi pentru stânga, deoarece şi deputaţii aflaţi în minoritate pot propune un candidat la funcţia de şef de stat, dar de această dată ei nu s-au folosit de această oportunitate. Aşa a devenit Tamás Sulyok preşedinte al ţării desemnat şi ales de deputaţii din Legislativul ungar, iar din moment ce parlamentarii sunt aleși de popor, indirect el este ales și de popor”, a afirmat Viktor Orbán.
„Vorbim despre o persoană catolică profund religioasă pentru care această propunere nu este o vanitate sau o chestiune personală, ci o misiune”, astfel l-a descris premierul pe noul șef al statului, investit recent în această funcţie. Premierul a subliniat că „acum vom avea un președinte care își va sluji țara ca un credincios devotat”.
În cadrul interviului a fost abordat şi subiectul privind vizita efectuată de Viktor Orbán în Statele Unite la invitația fostului președinte american Donald Trump.
„După mult timp el a fost primul președinte, în timpul căruia nu a izbucnit niciun război. Știm din perioada președinției sale că este un om al păcii și nici acum nu își ascunde părerea, a spus clar că scopul lui este să creeze pacea în războiul ruso-ucrainean, şi nici noi nu vrem nimic mai mult decât pace și încetarea focului, încheierea cât mai curând posibil a acestui război care se întinde încet la infinit”, a explicat premierul, lăudând politica pro-pace a lui Donald Trump, și menţionând, totodată, că fostul președinte american are planuri detaliate de pace și aceste idei coincid și cu planurile Ungariei.
Din conversaţia cu premierul ungar a mai rezultat că în rândul republicanilor americani Ungaria se bucură de un respect deosebit, ei văd această țară cu o populaţie de 10 milioane de oameni și cu o națiune de 15 milioane ca pe cineva de la care au de învăţat.
„Ungaria este respectată în Statele Unite pentru că este cea mai sigură țară din Europa”, a precizat premierul, care a adăugat că din punctul de vedere al conservatorilor americani, Ungaria este un exemplu pozitiv şi în domeniul migraţiei şi al politicii familiale.
„Faptul că Ungaria susține valorile familiei, în timp ce toată lumea vorbește despre nebuniile LGBTQ, în toată Europa de Vest, și faptul că noi protejăm valorile familiei prin Constituție, inspiră respect în America”, a subliniat Viktor Orbán, care a memţionat: „Americanii respectă performanţa şi experienţa”. Premierul a menţionat, totodată, că de la George Bush senior s-a întâlnit personal cu fiecare preşedinte american.
Viktor Orbán a precizat că republicanii înţeleg că „acum trăim o perioadă foarte grea în ceea ce priveşte relațiile americano-ungare din cauză că administraţia americană așteaptă de la Ungaria lucruri pe care țara noastră nu le vrea și nu le poate îndeplini”.
„Ei se așteaptă să ne alăturăm războiului, dar noi nu vrem să ne alăturăm războiului. Ei se așteaptă să spunem ce spun ei, că migrația este un lucru bun, trebuie doar gestionat bine, dar cred că este un lucru rău și nu ar trebui gestionat. Ei se așteaptă să susținem drepturile LGBTQ și tot acest sistem confuz de forme colorate de conviețuire, care le plac, dar noi credem în familie”, a spus Viktor Orbán, enumerând diferențele de opinie care împovărează relațiile americano-ungare. Premierul a mai subliniat că Guvernul american democrat vrea să schimbe Guvernul ungar, deoarece nu poate ajunge la un numitor comun cu Ungaria, și, prin urmare, oferă în mod deschis bani opoziției de stânga, mass-mediei și organizațiilor societăţii civile pentru a realiza o schimbare de guvern.
„Noi suntem aliaţi, nu servitori”, a precizat premierul, care a adăugat: „Astăzi, Guvernul democrat american și conducerea Uniunii Europene, precum și conducerea celor mai mari state membre ale Uniunii Europene, vorbesc aceeaşi limbă, sunt guverne pro-război. Donald Trump este de partea păcii, Ungaria este de partea păcii. În adâncul tuturor lucrurilor se află această diferență”, astfel a recţionat Viktor Orbán la declaraţia lui Joe Biden, care a acuzat Guvernul ungar de promovarea unei politici dictatoriale. Premierul a arătat că în Ungaria alegerile se câştigă foarte greu, sunt lupte politice foarte serioase, ceea ce este o dovadă a democrației.
Donald Trump nu va da niciun ban războiului dintre Ucraina și Rusia, a spus premierul, menţionând: „Dacă America nu dă bani, europenii singuri nu vor putea finanța acest război și atunci războiul se va termina. Deși Donald Trump nu este încă președintele Statelor Unite, partidul său din Legislativul american îi împiedică pe democrați să injecteze bani în acest război”.
„El nu vrea să finanțeze securitatea Europei în locul europenilor”, a spus premierul în legătură cu poziția lui Trump când s-a menționat că Ungaria este o țară membră NATO care îndeplineşte criteriul de 2% din PIB pentru apărare.
Viktor Orbán a explicat că a sosit timpul pentru reînarmarea Europei. „Trebuie să ai propria ta armată, propriul tău echipament. Trebuie să fim capabili să ne apărăm propria țară”, a subliniat premierul, adăugând că „banii pe care îi cheltuim astăzi pe armată ar putea fi folosiți în altă parte”. Premierul a explicat că războiul ucraineano-rus a dovedit că securitatea trebuie creată, iar aceasta are un preț care trebuie plătit de la buget.
„Ar însemna mult pentru economia ungară dacă Statele Unite, un aliat și prieten al nostru, ar considera Ungaria drept o destinație prioritară de investiții economice. Economia ungară și poporul ungar ar câștiga foarte mult din asta”, a spus Viktor Orbán, referindu-se la relațiile economice americano-ungare. Premierul a subliniat că a vorbit cu Donald Trump şi despre faptul că cele nouă miliarde de euro de investiții americane în Ungaria și volumul schimburilor comerciale bilaterale pot fi dublate în câțiva ani.
„Astăzi, investițiile chineze și americane în Ungaria sunt în echilibru”, a declarat premierul, reacţionând la remarca, potrivit căreia Ungaria ar putea fi puntea dintre Est şi Vest. Premierul a subliniat, totodată, că investițiile chineze sunt în creștere, în timp ce investițiile americane stagnează, așa că America trebuie să-și sporească investițiile în Ungaria dacă vrea să țină pasul cu China.
„Faptul că atât capitalul german, chinez, sud-coreean, cât și american pot coopera în Ungaria și că toți își ating obiectivele în cadrul unei singure economii, în timp ce şi noi, ungurii, avem beneficii, aceasta este o stare care merită menținută, trebuie doar crescută pentru ca și starea noastră de bine să crească”, a conchis premierul ungar./rganciu/denisse
https://hirado.hu/belfold/cikk/2024/03/10/orban-viktor-exkluziv-interjuja-az-m1-nek-donald-trump-a-beke-embere-magyarorszag-is-mielobbi-beket-akar