Legea privind libertatea presei, pentru jurnaliştii din UE, a primit votul europarlamentarilor

Legea privind libertatea presei, care acordă protecţie sporită pentru jurnalişti în Uniunea Europeană, a primit azi votul europarlamentarilor reuniţi în plen, la Strasbourg. Deputaţii europeni au dat undă verde unei noi legi ce va proteja media din statele membre de interferenţe politice sau economice. Trimisul RRA Alina Stănuţă transmite:

Reporter: Noua lege va obliga statele membre să protejeze independența mass-media de interferențele guvernamentale, politice, economice sau private. Aceasta va interzice orice formă de intervenție în deciziile editoriale și va împiedica presiunile externe asupra jurnaliștilor, precum a-i forța să-și dezvăluie sursele sau a-i viza cu programe spion. Pentru a spori transparența informațiilor privind proprietatea mass-media, toate canalele, indiferent de dimensiunea lor, vor trebui să publice informații despre proprietarii lor și despre primirea de fonduri publice. Președinta Comisiei pentru cultură și educație din Parlamentul European, Sabine Verheyen.

Sabine Verheyen: Cred că este un pas important înainte, pentru întregul peisaj media, nu doar pentru cel public, ci și pentru media privată, deoarece documentul conține principii fundamentale, dă mai multă posibilitate să reacționezi atunci când principii de bază ale libertății presei, ale pluralismului sunt atacate. Și vedem că în toată lumea, libertatea presei este pusă la încercare, şi, de asemenea, în Europa.

Reporter: Legea privind libertatea mass-media va institui, de asemenea, un nou mecanism pentru a împiedica platformele online foarte mari, cum ar fi: Facebook, X, fostul Twitter sau Instagram, să restricționeze sau să șteargă în mod arbitrar conținutul media independent./lalexandrescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 13 martie