Un nou medicament pentru fibroză pulmonară, dezvoltat datorită inteligenței artificiale

O nouă descoperire promițătoare pentru a combate fibroza pulmonară idiopatică (IPF), o boală pulmonară gravă și adesea letală.
În numai 18 luni, datorită Inteligenței Artificiale (IA), a fost identificată o nouă țintă terapeutică, a fost dezvoltat un medicament eficient și a fost verificată siguranța sa.
Până acum, de fapt, medicamentele experimentale testate nu au avut succes. Lucrarea realizată de „Biogerontology Research Foundation” și a echipei sale „InSilicoMeds” a fost publicată în „Nature Biotehnology” și a fost făcută cunoscută pe X de Nicola Marino.
Molecula în cauză, numită INS018_055, este capabilă să inhibe gena Tnik și a demonstrat proprietăți excelente atât în laborator, cât și în studiile pe animale, funcționând pe cale orală, inhalatorie și locală și acționând asupra diferitelor organe. Molecula are și proprietăți antiinflamatorii, dovedite eficiente în mai multe studii. Siguranța și tolerabilitatea sa au fost, apoi, verificate în două studii clinice de fază I, controlate pe voluntari sănătoși. Rolul IA a fost decisiv, permițând cercetătorilor să identifice Tnik ca o nouă posibilă țintă pentru combaterea fibrozei, precum și ajutând la dezvoltarea moleculei. Această lucrare, se arată în postare, „subliniază potențialul enorm al IA de a accelera și a îmbunătăți descoperirea de noi medicamente”. (www.ansa.it – 12 martie)/oavram

RADOR RADIO ROMÂNIA (13 martie)