Principalele tendințe de design interior pentru primăvara anului 2024

Îndepărtându-se de neutru și minimalism, 2024 este anul individualității, toate tendințele de design interior pentru lunile următoare sprijinindu-se pe această afirmație – o veste excelentă pentru cei care iubesc spațiile eclectice. Pe măsură ce primăvara se apropie (cam timid, ce-i drept), este momentul perfect pentru a vă infuza casa cu cele mai noi tendințe de decor pentru 2024. Anul acesta, primăvara este un sezon plin de culoare, cu vibrații retro încântătoare, în care domină modelele și contrastele. Cu un amestec interesant de porțelanuri groase, detalii cromate, mobilier voluminos, modele maximizate, o revigorare „chintz”, combinații de culori neconvenționale și iluminare dramatică – lucruri care vă vor ajuta să creați o casă personală și vibrantă – tendințele de design interior pentru primăvara anului 2024 își fac încet, dar sigur, simțită prezența. Pe măsură ce zilele sunt tot mai lungi și aerul se încălzește, gândurile noastre se îndreaptă către noi începuturi. Primăvara ne inspiră să reflectăm asupra transformării pe care o vedem în natură și, mai mult decât atât, să o adoptăm în propriile noastre spații. Imaginați-vă doar câteva nuanțe pastelate moi, imprimeuri botanice biofile și materiale durabile care ne conectează mai profund cu lumea din jurul nostru. Am cercetat, ne-am documentat, am prospectat și am „consultat” designeri de prestigiu pentru a vă „echipa” cu tot ceea ce trebuie să știți despre cele mai importante tendințe de decor și design pentru primăvara acestui an.  

În următoarele luni, așteptați-vă să vedeți modele îndrăznețe, contrast ridicat și indigo – mult indigo! Cu toate acestea, înainte de a vă apuca propriu-zis de decorare, ar fi bine să vă amintiți că „„mai puțin este din ce în ce mai de impact.” Oricare ar fi tendințele dvs. preferatele de design interior – de la influența scandinavă a modelelor curbate la „stropi” de vopsele retro – cel mai indicat ar fi să înclinați balanța spre minimalism pentru ca estetica să apară cu adevărat. Cu fiecare nou sezon vine o oportunitate de a ne reîmprospăta spațiile și de a crea mai mult stil, frumusețe și funcționalitate în casele noastre. Câteva tendințe populare pentru interioare revin în prim-plan pentru primăvară, inclusiv palete de culori neutre, stiluri de mobilier curbat și rotunjit, designul atemporal al bucătăriei, luxul liniștit, decorul modern organic, influențele moderne de coastă și multe altele. În 2024, vom continua să vedem multă culoare în interioarele noastre, tendința fiind de a „construi” și prețui mai degrabă o casă unică decât una perfectă. Acest lucru se reflectă și în „temele” majore de amenajare interioară de primăvară, unde accentele colorate domină în mod clar, în special nuanțele de piersic, roșu, roz, verde, galben și crom, pentru a numi doar câteva. Primăvara reprezintă, printre altele, pregătirea casei pentru un nou sezon, aducerea de lumină și culoare și decorare, dar și îmbrățișarea unor modele grafice, forme organice și materiale interesante! Tendințele de amenajare interioară din primăvara anului 2024 se referă foarte mult la mobilarea cu accente colorate, decorarea locuinței cu vaze statement și crearea unei locuințe personale și pline de viață. Înainte de a pătrunde în tendințele de top în design interior pentru primăvara anului 2024, vă rugăm să rețineți că nu există reguli stabilite pentru a vă decora casa. Cu toate acestea, a ține pasul cu tendințele actuale de decorare și stilurile de design vă ajută să faceți procesul decizional mult mai ușor atunci când selectați noi articole pentru casa dvs.

* Interioare colorate –  Dacă iubiți la nebunie culorile vii în decorarea propriei locuințe, atunci, cu siguranță, vă va plăcea prima „clauză” din lista noastră de tendințe de design interior pentru primăvara lui 2024 – interioare colorate. Mai exact, anul acesta ies în evidență nuanțele de piersic, roz, galben, roșu și verde, fiind folosite cu precădere în textile, iluminat, detalii și decorațiuni interioare. Culoarea poate schimba senzația unei camere în cel mai scurt timp, poate fi folosită pentru a ne exprima personalitatea și pur și simplu face viața de zi cu zi un pic mai distractivă. Una dintre culorile pentru primăvara anului 2024 este portocaliul, însă tendințele de design interior pentru primăvara 2024 oferă textile pline de culoare în nuanțe precum albastru, roșu, violet și cais. Tendințele de design interior din primăvara anului 2024 oferă detalii interioare colorate, chiar și o priză de alimentare sau un întrerupător putând fi colorate. Diferite nuanțe de roz și piersică sunt cele mai potrivite pentru tendințele de design interior din primăvara 2024! Pentru a valorifica puterea pozitivității primăverii și pentru a aduce bucurie în interior, designerii și decoratorii vor apela la culoare. De la o renaștere neobișnuită a chartreuse până la perechi clasice de pasteluri, ivirile de culoare vor oferi o stare de spirit jucăușă pe care o așteptăm cu toții. Pentru o infuzie rapidă și ușoară de culoare în spațiul dvs., legați panglici strălucitoare în formă de fundițe în jurul lumânărilor, lămpilor sau aplicelor. Pentru o izbitură de culoare, optați pentru un covor colorat în orice cameră, mare sau mică. Aveți încredere în noi, vă va plăcea aportul de endorfine.

* Vibrații Retro – Ceea ce ne inspiră foarte mult în tendințele de design interior din primăvara anului 2024 sunt diverse forme de retro, unde vedem vibrații din culorile, modelele și formele caracteristice ale anilor ’70, ’80 și ’90. Putem vedea clar cum trecutul se întâlnește cu prezentul și cum nostalgia se împletește cu un prezent eclectic. Vibrațiile retro pot fi găsite în orice, de la detalii interioare, lămpi și mobilier până la culori, materiale și structură. Retro este ceea ce ajută cu adevărat la crearea sentimentului personalizat pe care ni-l dorim în 2024 și în care suntem liberi să amestecăm și să potrivim fără nicio regulă cu privire la ceea ce este bine sau greșit, prea puțin sau prea mult. Îmbrățișați această tendință decorându-vă casa cu o lampă colorată, un covor mare în carouri sau o piesă de mobilier cu forme voluminoase și organice. Tendințele de design interior din primăvara anului 2024 includ detalii cromate și piese de excepție, cum ar fi vaze din sticlă cu oglindă.

* Modele maximaliste – În tendințele designului interior 2024, vedem cum modelele ocupă din ce în ce mai mult spațiu, de preferință modele mari, îndrăznețe, sub formă de dungi largi, pătrate generoase și forme organice ondulate care pot fi observate pe textile, covoare și accesorii. Aici puteți alege să mergeți până la capăt și să amestecați și să potriviți modelele într-un mod jucăuș sau, dacă preferați o abordare mai minimalistă, puteți alege să vă concentrați doar pe unul sau două detalii, pentru a crea un contrast cu un interior mai monocrom. Modelele au un efect grozav asupra decorului și sunt o modalitate distractivă de a face lucrurile să prindă viață. În tendințele de design interior pentru primăvara acestui an vom vedea o mulțime de modele, de preferință în carouri și în dungi combinate mari și mici. De la covoare și până la ghivece de flori, totul poate fi în carouri și/sau dungi. La nivel de suprafață, maximalismul se poate simți copleșitor. Cu toate acestea, în primăvara anului 2024, maximalismul va avea o întorsătură mult mai coerentă, deoarece elementele îndrăznețe sunt legate între ele prin palete de culori alese cu grijă. În această primăvară, maximalismul va reveni pe harta designului cu o renaștere a modelelor complicate, culori îndrăznețe și texturi abundente. Pentru cei care doresc să adopte stilul mereu popular, aderarea la o paletă de culori mai coerentă este esențială. Astfel, optați pentru modele și elemente grafice care se potrivesc, împreună cu un tapet inspirat, alături de o canapea strălucitoare și accesorii îndrăznețe. Aceste elemente pot funcționa împreună atât timp cât paleta dvs. de culori rămâne concisă, cu nuanțe-cheie care se leagă între ele. Sfat de stil: În această primăvară, duceți-vă proiectul de aplicare a tapetului la următorul nivel, căptușind rafturile de cărți cu un model preferat, pentru a da încăperii un șarm și mai puternic. Adăugarea unui tapet în interiorul unei biblioteci atrage atenția asupra colecției de cărți și obiecte prețuite.

* Din dragoste pentru crom – Una dintre tendințele majore de design interior pentru primăvara 2024 este adăugarea de elemente cromate. Acest metal rece, strălucitor și elegant este folosit în principal în detalii, oferind o senzație de eră spațială și vibrații futuriste. Aici puteți alege să fiți îndrăzneți și să mergeți „all the way” pe crom sau, puțin mai relaxați, cu câteva detalii pe o bază neutră. Cromul este extrem de aspectuos, așa că dați frâu liber imaginației și oferiți casei dvs. farmecul pe care îl merită.

* Porțelanuri proeminente – Intrat pe furiș în lista noastră de tendințe pentru primăvară, porțelanul este încântător de … gros. Acest tip de porțelan scoate în evidență vibrațiile retro moderne, fiind atât distractiv, cât și permisiv. Această tendință presupune suprafețe foarte lucioase, mânere solide, supradimensionate, margini și forme rotunjite care dau o expresie plină de bucurie și șarm de care pur și simplu nu o să vă puteți sătura. Așadar, una dintre tendințele majore de design interior pentru primăvara 2024 este porțelanul gros, un porțelan mai greu, cu forme rotunde, bulbucate – de preferință cu un finisaj lucios.

* Materiale mixte și detalii declarative – Când vine vorba de textură, o abordare „mix-and-match” (amestecă și potrivește) este esențială. Combinarea texturilor contrastante adaugă profunzime, tactilitate și un sentiment de personalitate. „Nu mai este vorba doar despre materialele alese, ci despre modul în care acestea sunt folosite”, spun experții în design. „Vedem din ce în ce mai mult designeri care caută piese la fel de unice ca și clienții lor – ar putea fi detalii complicate sau materiale pe care probabil nu le-ați lua în considerare. Frumusețea acestor materiale este combinația de tactilitate, acea conexiune cu natura, în timp ce sunt finisate cu detalii rafinate care ridică fiecare piesă. Un material în vizibilă creștere este pluta, iar asta se explică prin faptul că: „Pluta este un material inteligent și versatil, care revine la modă în 2024. Pluta este o parte materială a tendinței de interioare biofile, în care căutăm să ne conectăm cu natura, materialele organice și viața vegetală, în casele noastre. Este sustenabil în mod inerent și aduce căldură și textură oricărei suprafețe sau spațiu, dar este ideal și pentru izolare, ceea ce îl face excelent pentru bucătării. În primăvara anului 2024, ne putem decora locuința cu detalii excepționale, pentru că totul se referă la decorarea cu accesorii interioare unice care să atragă atenția și să vă facă spațiul de locuit să se simtă atât eclectic, cât și personal. O piesă declarativă poate fi o vază mare pentru aranjamente florale, o lampă cu un design interesant, o sculptură sau textile cu modele și texturi îndrăznețe. Aceste detalii vă vor ajuta să creați o casă vibrantă și vă oferă un factor uimitor instantaneu. O piesă statement poate fi și o oglindă cu o formă modernă, organică.

* Culori contrastante – Decorarea cu detalii interioare contrastante este o altă direcție majoră de design interior pentru primăvara 2024, unde flexibilitatea întâlnește duritatea, culorile țanțoșe întâlnesc minimalismul și liniile drepte întâlnesc formele rotunde. Primăvara aceasta este foarte mult și despre amestecarea culorilor, de preferință roz cu roșu, negru cu alb, sau pur și simplu, combinații neașteptate de culori, materiale și tendințe care arată cine suntem cu adevărat – pentru că formează o casă mai „personală”. Decorarea cu culori contrastante și nepotrivite este ceea ce definește tendințele de design interior din primăvara anului 2024, pentru simplul fapt că duc la contraste interesante și la interioare unice. Creați contraste interesante folosind culori și modele, ca de exemplu un covor în carouri. Tendințele de design interior pentru primăvara 2024 se referă la contraste, dar și la modele mari.

* Minimalism jucăuș – Tendințele de amenajare interioară din primăvara anului 2024 se referă în mare parte la activități ludice și la crearea unei case personalizate, fără reguli și linii directoare. Ca un contrast binevenit al culorilor, materialelor și formelor mai intense, vedem o nouă formă de minimalism: minimalismul jucăuș. Tendința este de a decora simplu, dar fără a pierde din frumusețea jocului. Nu aveți altă variantă decât să creați o evadare liniștitoare din lumea adevărată, cu accent pe contraste și detalii interesante. Aici puteți, de exemplu, să utilizați o scară de culori mai calmă, mai naturală și să alegeți un aspect monocrom, unde, de exemplu, diferite materiale, structuri și poate puțin negru sau o culoare clară de accent pot fi contrastele. O schemă de culori mai neutră poate crea o casă vibrantă folosind forme, texturi și materiale interesante.  Pentru cei care preferă o schemă de culori mai subtilă, dar totuși își doresc o casă vibrantă, tendința de minimalism jucăuș este perfectă!

* Mobilier voluminos – În primăvara anului 2024, vom vedea că mobilierul mare, voluminos, și curbat va fi în centrul atenției. Mobilierul la nivelul podelei cu forme exagerate și materiale interesante va domina. Acest mobilier este invită la confort maxim și oferă materiale tactile pe care, cu siguranță, veți dori să le simțiți și să le experimentați. Imaginea mobilierului este mult mai îndrăzneață decât înainte, combinând caracterul practic cu confortul și o doză mare de artă creativă. Lăsați mobilierul să fie în centrul atenției și să devină un detaliu interior interesant în casa dvs. în primăvara anului 2024, la fel ca și nuanțele îndrăznețe, materialele diferite și primitoare, detaliile cromate sau porțelanul gros.

* Curbe și forme rotunjite – În primăvara lui 2024, se va simți încă o abundență de mobilier rotunjit, curbat, cu brațe înclinate, colțuri în cascadă rotunjite, otomane confortabile și piese de accent curbate. Cu toate acestea, nu este obligatoriu să adoptați totul cu arcade și curbe dacă nu sunteți sigur de această estetică. Există modalități mai simple de a aduce această tendință de design acasă – poate printr-o oglindă sau o lampă curbată. Curbele și arcuirile pot da personalitate instantanee fiecărui stil de casă, aducând un sentiment de moliciune și feminitate oricărui spațiu, dar, totodată curbele, mobilierul rotunjit și piesele de accent pot aduce un aspect modern și tineresc unui spațiu – sau pot adăuga o notă elegantă – în funcție de modul în care sunt folosite. Vom vedea, de asemenea, o abundență de elemente arhitecturale curbate în 2024, inclusiv uși arcuite, modele de baruri curbate, dulapuri și blaturi de bucătărie.

* Culori neutre și atingeri organice moderne – Bejurile calde, marourile, camelinul și nuanțețe de crem vor fi evidente în interioarele de primăvară 2024. Indiferent de tendințe, pentru un aspect atemporal, alegeți tonurile neutre moi, întrucât promovează o senzație de calm în orice spațiu. Cu toate acestea, o paletă de culori calde nu trebuie să însemne totul maro. Tonurile pământului și nuanțe inspirate din natură, cum ar fi verdele și albastrul liniștit, vor fi, de asemenea, populare în interioarele de primăvară și vara 2024, de la culorile pereților la dulapurile de bucătărie și la textile. Stilul organic modern este un aspect bazat pe o paletă de culori calde și încorporarea de texturi și elemente naturale. Cu toate că estetica modernă organică a fost în tendințe în ultimii câțiva ani, nu dă semne de încetinire. Și, cu accent pe o paletă de culori neutre și aducând natura în interior, este un stil deosebit de popular pentru interioarele de primăvară 2024. Un spațiu organic modern încorporează de obicei culorile și texturile naturii, inclusiv mobilier din lemn natural, coșuri, covoare din fibre naturale, elemente țesute și textile ușor de întreținut, cum ar fi bumbacul și inul. Într-un spațiu de locuit modern organic, veți vedea adesea mobilier curbat, o paletă de culori inspirată din natură și elemente organice – toate acestea transmit o abordare relaxată a locuinței și a decorațiunii. În ultimii câțiva ani, designerii de interior au promovat spațiile moderne organice ca o modalitate de a crea o estetică liniștitoare în locuință, iar această tendință rezonează mai mult ca oricând pe măsură ce intrăm în primăvara anului 2024. Pentru un aspect modern organic, specialiștii sugerează să începeți cu un fundal de pereți albi și să adăugați mobilier, decor și tratamente pentru ferestre din țesături precum bumbacul și inul în nuanțe neutre moi. Apoi, stratificați câteva materiale naturale, inclusiv o mulțime de coșuri, lemn deschis la culoare și texturi minunate – covoare, perne și pături. Sfat de stil: Îmbinaţi tonurile pământii cu materiale naturale, precum ratanul sau bambusul, pentru a crea un aspect coeziv și organic. Luați în considerare adăugarea de plante sau aranjamente florale pentru a îmbunătăți atmosfera naturală. Apoi adăugați modele precum imprimeuri botanice sau tapet cu frunze pentru a aduce exteriorul înăuntru.

* Lux liniștit – Tendința de design interior de lux liniștit implică crearea de spații care se simt somptuoase, sofisticate și atemporale. Într-un spațiu liniștit în stil lux, veți găsi în mod obișnuit nuanțe neutre, țesături naturale, lemn cald și alte elemente care reflectă un mod relaxat, minimalist și elevat de a trăi și de a decora. Cheia unui spațiu liniștit în stil luxos este stăpânirea amestecului de atemporal și modern, creând un spațiu la fel de primitor și sofisticat, care încorporează elemente naturale, țesături stratificate și texturi. Puteți adăuga cu ușurință note de lux casei dvs. prin detalii atente, cum ar fi tapet, pături moi, lumânări parfumate, iluminare ambientală și palete de culori pentru a crea starea de spirit pe care o doriți. O cameră de zi liniștită, în stil luxos, va fi adesea plină de căldură, accente colectate, scaune de pluș, covoare moi, iluminat în straturi și perne și cuverturi din in, bumbac sau catifea. Un spațiu de lux nu trebuie să fie neapărat costisitor – tendința de lux liniștit este mai mult despre rafinament și o apreciere pentru a trăi bine. Pe măsură ce continuăm să regândim modul în care ne folosim spațiile, proiectându-le în jurul confortului și funcționalității maxime, casele noastre devin spații liniștitoare, unde ne putem relaxa, reîncărca și restabili. Atât în primăvara anului 2024, cât și în lunile care vor urma, vom vedea dormitoare care încorporează lenjerie de pat de lux (lenjeriile fine de pat sunt foarte populară în acest moment), tăblii de pat tapițate elegante și spații dedicate pentru relaxare, yoga sau meditație.  Tendința de lux liniștit reflectă o simplitate calmă, accesibilă, făcându-l stilul de decor perfect pentru primăvara anului 2024 și nu numai.

* Natură interioară – Odată cu apariția primăverii, aprecierea pentru plante (adică, designul interior biofilic) și materialele naturale (re)vin întotdeauna în prim-planul decorului casei. Serele vor continua să fie în tendințe în 2024, fie că aceasta implică adăugarea unui loc plin de plante într-un colț însorit al casei, a unei sere în aer liber, a unei magazii, sau a unui spațiu simplu inspirat de grădină, decorat cu tapet verde și /sau textile. În primăvara anului 2024, proprietarii de case își creează propriile oaze private în curte, cu terase închise, garduri de intimitate, terase și zone de piscină decorate luxos. Curtea din spate și terasa devin destinații de vacanță de vară, cu șeminee în aer liber și/sau gropi de foc, piscine, televizoare, bucătării în aer liber și grădinărit cu paturi înălțate. Un șemineu pe gaz este punctul central perfect pentru un loc de petrecere în aer liber.

* Stil modern de coastă – Cu estetica sa lejeră și aerisită, stilul modern de coastă este perfect pentru decorarea de primăvară și vară, iar acest stil pe care îl adoptă locuinţele din zona de coastă având puternice influenţe marine, este încă puternic în acest an, influențând tendințele de decor de primăvară din 2024. Încorporând o combinație de interioare proaspete și moderne, stilul modern de coastă îmbrățișează un stil de viață relaxat și elevat. În interioarele moderne de coastă, veți vedea o mulțime de mobilier alb ușor de întreținut, nuanțe neutre ale nisipului și mării și elemente naturale și organice – toate acestea vorbesc despre un mod relaxat și mai intenționat de a trăi și de a decora.

* Chintz fermecător – Treceți peste minimalism, este timpul pentru un look mult mai eclectic! Chintz-ul actualizat combină modelele florale vintage cu designul contemporan, rezultatul fiind un spațiu cu adevărat personalizat. Probabil că ați întâlnit la un moment dat țesăturile de bumbac multicolore, pline de viață, cunoscute sub numele de chintz, iar răspunsul dvs. probabil a virat către unul dintre cele două sentimente foarte diferite. Textilele atrăgătoare din Asia de Sud, care au provenit din India și au fost apreciate de clasele de elită din Europa de secole, continuă să hipnotizeze și să polarizeze lumea de astăzi cu desenele lor intense, florale. Pentru unii, termenul chintz evocă imagini de interioare deschise feminine, grandioase – explozii de țesături florale cu modele aglomerate care depășesc cuverturile de pat, draperiile și pereții. Pentru alții, chintz sugerează un semn sofisticat, din lumea veche, la complexitatea vieții britanice – un simbol al caselor clasice de țară englezești. Chintz provine din cuvântul hindi  chint, care înseamnă „pătat”, „pestrit”, „pătat” sau „pulverizat”. Deși termenul se referea inițial doar la țesăturile de bumbac imprimate tratate într-un mod special, ulterior sa extins pentru a reprezenta o gamă mai largă. Acum, majoritatea vorbitorilor de engleză folosesc termenul chintz pentru a descrie pânzele, tapițeria, tapetul și articolele de îmbrăcăminte cu modele florale complicate și „grele”. „Chintz-ul se întoarce în această primăvară”, spune Helen Shaw, director de marketing (internațional) al companiei americane Benjamin Moore. „Acest lucru se datorează renașterii decorului maximalist și confortului și familiarității dobândite prin adăugarea designului retro la schemele contemporane”. Folosiți tapet cu elemente florale multicolore pentru a evidenția elemente neașteptate, cum ar fi tavanele. Adăugați prospețime cu lucrări de lemn vopsite în alb clar și suprafețe reflectorizante, apoi folosiți-vă de ferestre (dezbrăcate) pentru a inunda spațiul cu lumină naturală. Mobilierul și accesoriile contemporane cu siluete elegante conferă o întorsătură modernă unui aspect clasic. „Abajururile îmbrăcate cu flori fanteziste și plante botanice haioase pot fi folosite pentru a actualiza cu ușurință aspectul și senzația interioarelor”, susțin experții.

* Pasteluri energizante – Într-o altă îndepărtare de minimalism, până și pastelurile au un upgrade atrăgător în această primăvară. Pastelurile au fost întotdeauna un pilon al tendințelor de decorare, oferind momente liniștitoare și pauze blânde de culoare. În acest sezon, vom vedea tonuri mai saturate și pline de energie, care vor reactiva orice încăpere. Aplicarea vopselei este una dintre cele mai rapide și mai ușoare moduri de a integra aceste nuanțe atrăgătoare în spațiul de locuit. Bucătăria este camera care se uzează cel mai mult, dar avem tendința să ne gândim la actualizări doar ca parte a unei remodelări mai ample, ceea ce se poate întâmpla mai rar. Adăugați un condiment vizual unei bucătării pline cu blaturi și dulapuri neutre, pictând elemente precum hota sau corpurile de iluminat cu pasteluri contrastante și energizante. Definirea acestor caracteristici decorative cu nuanțe strălucitoare este rapidă, ușoară și va „ridica” instantaneu spațiul.

* Iluminare dramatică – Iluminatul nu este doar iluminat – devine și din ce în ce mai decorativ. Iluminarea potrivită poate transforma senzația, precum și aspectul unui spațiu. De la forme și siluete îndrăznețe până la texturi care vă invită să atingeți și să pipăiți, lămpile și veiozele nu au arătat niciodată atât de bine. Designul de iluminat a devenit din ce în ce mai sculptural, reprezentând o formă de artă în casă. În 2024, specialiștii preconizează că proiectele cu scară și formă exagerate vor fi favorizate în proiectarea iluminatului. În timp ce conurile, scoicile și cupolele creează un punct focal uimitor, ele aruncă, de asemenea, modele captivante de lumină și umbră, sporind atmosfera unei încăperi. O lampă declarativă  poate avea o astfel de gravitate într-o cameră de zi, în timp ce o lampă de formă similară la o scară mai mică poate fi mult mai practică într-un colț sau plasată pe un raft mic. Finisajul materialului influențează și designul iluminatului. O trecere către alamele învechite și bronzul „patinat” este evidentă, probabil datorită dorinței tot mai mari de a adăuga o notă de farmec teatral căminului. În aparență atemporală, aceste detalii bogate și rustice conferă dimensiune oricărei scheme de interior.

* Decorare durabilă – Vom vedea în acest an, și cu siguranță, și în viitor, o mișcare viguroasă către materiale durabile și ecologice, care vor domina decorul de zi cu zi. Această tendință este mai degrabă o mișcare socială – în care achizițiile de locuințe vor deveni mai economice. În loc să cumpărăm lucruri noi, tendința este de a căuta acele chilipiruri ale secolelor trecute în magazinele vintage sau anticariate. Indiferent dacă asta înseamnă să „cotrobăiți” pe internet sau să faceți schimburi avantajoase pe diferite aplicații, veți dori să vă decorați camerele cu comori unice. Criza costului vieții este o scuză uriașă pentru a avansa această tendință interioară pentru 2024. Poate că ne va schimba percepția asupra banilor și ne va face să cheltuim mai chibzuit – poate chiar transformându-ne în eco-războinici care se bucură de ideea de schimb, distribuire și reciclare. Dacă trebuie să cumpărați ceva nou, atunci această tendință este de a investi în mobilier realizat din materiale reciclate sau din resurse regenerabile, cum ar fi bambusul sau pluta. Adăugați accente ecologice, cum ar fi bumbacul organic sau textile de in, pentru a crea un spațiu elegant și ecologic. Sfat de stil: Includeți texturi naturale, cum ar fi covoare de iută sau coșuri de răchită, pentru a completa tema ecologică. Și faceți mici modificări, cum ar fi optarea pentru opțiuni de iluminare eficiente din punct de vedere energetic, adică becurile LED, pentru a reduce amprenta de carbon a casei dvs.

* Trompe l’Oeil contemporan – Această tendință este genială pentru cei mai „vicleni” dintre noi. Trompe l’Oeil înseamnă literalmente a „înșela ochiul” și este un dispozitiv artistic și o tehnică interesantă de vopsea pentru pereți, care a fost folosită de secole, și o tehnică artistică utilizată în pictură în scopul creării iluziei de tridimensionalitate, un fel de 3D actual. Adăugați un pic de umor neașteptat casei, un punct de discuție care vă va face atât pe dvs., cât și pe oaspeți să vă minunați de amuzament, și totuși care se încadrează frumos în tendințele livingului. Dacă vă place ideea de a adăuga o tendință instantanee în propria locuință, acesta ar putea fi aspectul ideal. Dar, în loc să pictați o scenă rurală realistă, ați putea fi mai creativi transformându-vă pereții într-o pânză pentru arta cu pensula. Sfat de stil: Începeți cu ajutorul testerelor cu vopsele, apoi amestecați și potriviți modelele și culorile în tendințe în opera dvs. de artă pentru a crea un aspect vizual captivant. Îmbrățișați un stil relaxat și eclectic în culori vibrante, modele globale și texturi unice în restul camerei dvs. pentru a vă alege designul.

* Romantismul Modern Regency – Pe măsură ce rețelele de socializare ne îndeamnă să „romanticizăm” chiar și cele mai simple sarcini, cum ar fi dormitul duminica, nu putem să nu observăm modul în care designerii își schimbă și ei obiectivele. Atingerile delicate de fundițe din satin, țesăturile ornamentate în stil rococo, pernele cu volane și mobilierul de epocă dovedesc faptul că stilul Modern Regency revine în 2024. Nu, întreaga bucătărie nu trebuie să arate ca o scenă dintr-un clasic Jane Austen (deși ar putea!), dar împrumutarea sensibilităților elegante și a detaliilor regale ale epocii este încurajată. Bucurați-vă de farmecul idilic al stilului Regency și îmbrățișați estetica virală Coquette cu semne subtile ale feminității. Tapetul Chinoiserie – inserția de culori și păsări specific orientale pe un fundal închis la culoare oferă tapetului Chinoiserie un touch exotic, original -, draperiile elaborate, chintz-ul, auriul și culoriloe exotice – acestea sunt doar câteva dintre caracteristicile mai fermecătoare ale interiorului Regency, un stil de care suntem cu toții obsedați de la apariția serialului „Bridgerton” pe platformele de streaming. Antidotul perfect pentru câțiva ani monotoni și deprimanți, schemele filmelor de epocă sunt o sursă nesfârșită de inspirație pentru propriile noastre case și credem că este timpul ca maximalismul să revină. Perioada Regency își ia numele de la Prințul Regent, care a slujit în locul tatălui său George al III-lea între 1810 și 1820, când a devenit regele George al IV-lea al Regatului Unit. În perioada regenței sale a fost responsabil pentru una dintre cele mai extraordinare clădiri din Marea Britanie, Pavilionul Regal din Brighton. Proiectat de unul dintre cei mai proeminenți arhitecți ai vremii, John Nash, este o revoltă de influențe din întreaga lume, care încorporează cupole maure, tapet chinezesc, mobilier din bambus și piese complicate sculptate în lemn și metal.

* Spiritul nomad natural – Poate că tendința de care suntem cel mai amețiți în această primăvară este renașterea creativității boeme cu spirit liber. De ce să vă conformați cu podeaua unui showroom, când aceasta poate vorbi direct cu și prin personalitatea, experiențele, inspirațiile și stilul dvs. individuale? Designerii au stabilit… casa dvs. este numai a dvs.! În această primăvară, alegeți decorul care inspiră creativitatea și vă revigorează pofta de viață, cum ar fi covoarele inspirate din stilul nomad  Designurile inspirate de călătoriile prin lume, măiestria lucrată manual, tradițiile culturale și natura aduc profunzime oricărui spațiu și lărgesc perspectivele. Indiferent dacă preferați o paletă mai neutră, în tonuri pământii, sau vopsele și modele bogate și vibrante, există o atmosferă „boho” de primăvară pentru toți.

* Mese în aer liber – Odată cu vremea mai caldă vine și mai mult timp petrecut în aer liber. Pregătiți-vă pentru a pune accent pe terase, verande și curți în această primăvară. Spațiul pentru a comunica cu natura, a vă întâlni cu prietenii și a lua masa în aer liber va fi deosebit de important în acest sezon. Privind în perspectivă la cele mai importante tendințe de viață în aer liber pentru primăvara anului 2024, observăm o schimbare de la modernism și sterilitate. Așteptați-vă să găsiți mai multe elemente eclectice de plante, obiecte și mobilier care întâmpină viața reală și stilurile unice variate. Experților le place accentul pus în acest sezon pe definirea spațiilor exterioare cu plante luxuriante în ghivece, seturi de mobilier organice, umbrele colorate și (desigur) covoare rezistente care estompează linia dintre interior și exterior. Ca în cazul oricăror tendințe, vă încurajăm să luați ceea ce vă place și să lăsați deoparte ceea ce nu vă definește stilul! În această primăvară, mizați pe reîmprospătare și înconjurați-vă cu un stil inspirator care complimentează viața pe care o trăiți. Dați un aer nou spațiului și zilelor dvs. libere cu covoare lavabile concepute pentru a vă ajuta să vă faceți mai puține griji și să vă ocupați de ceea ce vă place cel mai mult.

Autor: Alina Andrei, RADOR

https://www.nordicnest.com/inspiration-tips/tips/spring-interior-design-trends/

https://jane-athome.com/spring-home-decor-trends/

https://www.housebeautiful.com/uk/decorate/looks/a43227987/spring-interior-trends/

https://maxinebrady.com/2024/01/spring-home-decor-trends-2024/

https://www.thespruce.com/2024-spring-decor-trends-8579273

https://www.livingspaces.com/inspiration/ideas-advice/styles/10-home-decor-trends-that-will-be-big-in-spring

https://ruggable.com/blogs/the-freshest-decor-trends-for-spring-2024