Cel mai mare târg de vechituri din Bucureşti, între oportunitate şi nevoie

Toată lumea la Târg! Cam aşa ar suna un îndemn publicitar, la radio sau la tv!

Este vorba despre cel mai mare târg de vechituri din Bucureşti, care, după cum aflăm de pe pagina de internet, a fost deschis în anii ’90 şi se recomandă a fi talcioc, bazar şi piaţă agroalimentară… şi nu sunt departe de adevăr. Dacă chiar vrei să găseşti ceva, trebuie să ai multă răbdare la scormonit prin ceea ce unii le-ar numi ‘gunoaie’, însă, pentru mulţi vânzători, care plătesc între 20 şi 40 de lei pe zi, sunt lucruri adunate din casă sau ce aruncă alţii la pubele, lucruri din care speră să câştige ceva bani şi să îşi cumpere mâncare, în cele mai multe cazuri.

Târgul este deschis în zilele de joi, sâmbătă şi duminică, iar fluxul de oameni este atât de mare încât parcările centrelor comerciale şi de bricolaj din zonă sunt mereu ocupate încă de la primele ore ale dimineţii.

Dacă pentru vânzători este o ocazie de a încerca să îşi rotunjească veniturile, pentru unii cumpărători este ca o vânătoare de comori sau de chilipiruri şi, nu de multe ori, lucrurile achiziţionate din Târgul de Vechituri le regăsim la vânzare pe internet la preţuri cu mult peste cele de achiziţie.

Dar ce găsim într-o zi de duminică în Târg? De toate! De la produse alimentare până la obiecte de colecţie care se vând cu câteva mii de lei, la prima întrebare de preţ. Lucruri sunt pentru toată lumea şi pentru toate gusturile, chiar poţi cumpăra dulciuri, cafea, sucuri, diverse băuturi sofisticate, parfumuri, electronice, haine second-hand, unelte sau tot ce îţi mai trece prin cap.

La o scurtă plimbare prin Târg, realizezi că eşti ca într-o „mică ţară”, unde găsesti toate păturile sociale şi da, chiar am întâlnit persoane cu funcţii importante, ascunse uneori sub o şapcă sau un fes, trase peste ochi ca nu cumva sa fie recunoscuţi, venite la o mică vânătoare de comori, dar şi oameni de nivel mediu care, pur şi simplu îşi fac cumpărăturile de aici, pentru că veniturile nu le permit să îşi cumpere lucruri noi. Aceasta este realitatea anului 2024, în condiţiile în care inflaţia anuală a ajuns în luna februarie 2024, conform Institutului Naţional de Statistică (INS), la 7,23%. În acelaşi timp, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,48%, cele nealimentare cu 7,82%, iar serviciile cu 11%.

„Indicele preţurilor de consum în luna februarie 2024 comparativ cu luna ianuarie 2024 a fost 100,81%. Rata inflaţiei de la începutul anului (februarie 2024 comparativ cu decembrie 2023) a fost 1,9%. Rata anuală a inflaţiei în luna februarie 2024, comparativ cu luna februarie 2023, a fost 7,2%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (martie 2023 – februarie 2024) faţă de precedentele 12 luni (martie 2022 – februarie 2023) a fost 9,1%”, se arată într-un comunicat emis de Institututul Naţional de Statistică (INS).

Întorcându-ne la Târgul de Vechituri de la Valea Cascadelor, observăm necesitatea unui astfel de târg, un loc unde nu mulţi, ci chiar foarte mulţi vizitatori sunt împinşi şi constrânşi de nevoi să îşi facă cumparăturile de aici, trecând peste prejudecăţile unor produse second-hand sau ignorând riscul pe care îl reprezintă achiziţionarea produselor alimentare fără o provenienţă clară./mtanase/denisse

Autor: Marius Tanase