Ungaria manifestă disponibilitate în continuare pentru a contribui la eforturile umanitare internaționale (Péter Szijjártó)

Ungaria manifestă disponibilitate în continuare pentru a contribui la eforturile umanitare internaționale, anul trecut, țara a alocat aproximativ 70 de milioane de euro pentru ajutor la nivel mondial, a declarat luni, la Bruxelles, ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó.

Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, şeful dilomaţiei ungare a subliniat la deschiderea Forumului Umanitar European, că, din păcate, nu este o exagerare să vorbim despre faptul că omenirea se confruntă în prezent cu un dezastru umanitar global, iar cauza principală este aceea că situația de securitate este acum cea mai gravă din ultimele decenii. În prezent în treizeci de țări și regiuni au loc conflicte armate, dintre care cea mai gravă este în Ucraina și Fâșia Gaza, iar amenințarea terorismului este, de asemenea, la o cotă ridicată, a afirmat Szijjártó, care a amintit: Ungaria se învecinează cu Ucraina, astfel că de doi ani se confruntă direct cu consecințele tragice ale războiului, peste un milion de refugiați au sosit în acest timp, iar pentru cei care doresc să rămână, se asigură acces egal la educație și asistență medicală, în 1.600 de grădinițe și școli învaţă copiii veniţi din Ucraina.

Ungaria desfășoară cea mai mare operațiune umanitară din istoria sa, iar Guvernul de la Budapesta manifestă disponibilitate pentru continuarea acestui tip de asistență atât timp cât va fi necesar. „În schimb, știm cu toții că adevărata soluție la această tragică situație umanitară ar fi sfârșitul războiului, așa că vom continua să ne intensificăm eforturile pentru pace”,a subliniat Péter Szijjártó. În luarea sa de cuvânt, ministrul de externe s-a referit şi la conflictul din Orientul Mijlociu, şi a apreciat ca fiind deosebit de importantă apărarea populaţiei civile. În acest context a precizat că trebuie să se acorde sprijin și Egiptului, care poartă poveri grele și, prin urmare, Guvernul ungar a trimis ţării două sute de aparate cu ventilaţie mecanică și alte echipamente medicale.

Ministrul a vorbit și despre amenințarea terorismului, subliniind că aceasta este una dintre principalele cauze ale migrației. În această chestiune trebuie să existe o responsabilitate globală, comunitatea internațională trebuie să creeze condiții sigure pentru ca toată lumea să rămână pe loc. Prin urmare, Ungaria deschide un centru umanitar și de dezvoltare în Ciad și este gata să trimită soldați în țara africană pentru a sprijini lupta împotriva terorismului. Suma ajutorului umanitar acordat de Ungaria a crescut la 70 de milioane de euro anul trecut și „suntem gata să continuăm să contribuim la eforturile internaționale”, a conchis Péter Szijjártó./rganciu/ctuluc

https://hirado.hu/kulfold/cikk/2024/03/18/szijjarto-peter-magyarorszag-kesz-tovabbra-is-hozzajarulni-a-nemzetkozi-humanitarius-erofeszitesekhez

HIRADO.HU (Ungaria) – 18 martie