Negocierile de aderare la UE a Ucrainei şi Republicii Moldova, pe agenda primei zile a Consiliului European de la Bruxelles

Realizator: Ciprian Sasu – Negocierile de aderare la Uniunea Europeană a Ucrainei şi Republicii Moldova, dar şi modalităţile de sprijinire a Ucrainei în faţa agresiunii ruseşti au fost pe agenda primei zile a Consiliului European de la Bruxelles. Corespondentul RRA Bogdan Isopescu are detalii.

Reporter: Liderii statelor membre au făcut recomandarea de a fi adoptat rapid cadrul de negociere cu Ucraina și Republica Moldova, pas ce deschide posibilitatea primelor conferințe interguvernamentale, până în vară, cu alte cuvinte startul procesului propriu-zis. Bosnia-Herțegovina este invitată și ea să înceapă negocierile de aderare, însă aici Consiliul nu a făcut recomandarea adoptării cadrului de negociere, pentru că așteaptă rezolvarea câtorva puncte de reformă restante. Liderii europeni au agreat de principiu ideea utilizării profiturilor obținute din bunurile rusești înghețate pentru a sprijini Ucraina, însă cel puțin două state, Ungaria și Austria, au avut reticență când a fost vorba de a utiliza profiturile pentru sprijin militar. Este vorba de trei miliarde de euro anual, iar președintele Comisiei speră să existe un acord rapid și în acest sens.

Ursula von der Leyen: Le-am spus liderilor europeni că, dacă adoptăm repede propunerea, am putea utiliza primul miliard de euro chiar la începutul lui iulie. Deci, dacă suntem rapizi, putem avea rezultate concrete în vară.

Reporter: Banii, spune Ursula von der Leyen, ar putea fi utilizați inclusiv pentru inițiativa Cehiei, cea care a propus ca, pe fondul capacității reduse a Europei de a livra muniție Ucrainei, să poată fi făcute achiziții și din țări terțe, din afara Uniunii. Inițiativa Cehiei ar putea livra circa 800.000 de proiectile de artilerie Ucrainei. În paralel, liderii europeni încearcă diferite soluții pentru finanțarea industriei de apărare autohtone, atât cu scopul de a livra către Ucraina, dar și ca nouă strategie de apărare a statelor membre, în condițiile conflictului din Ucraina. Spre exemplu, 14 state membre, printre care și România, solicitau recent Băncii Europene de Investiții mai multe posibilități de finanțare a industriei de apărare, iar ideea este analizată în acest moment în forurile europene./geftene/csimion

RADOR RADIO ROMÂNIA – 22 martie