Premierul Marcel Ciolacu a cerut experților din guvern să evalueze propunerea micilor comercianți ca marile magazine alimentare să fie închise sâmbăta și duminica

Premierul Marcel Ciolacu le-a cerut experților din guvern să evalueze propunerea micilor comercianți ca marile magazine alimentare să fie închise sâmbăta și duminica, de la ora 13:00.

Șeful executivului a declarat că nu este o decizie uşoară, mai ales că nu se cunoaşte impactul unei astfel de măsuri.

Marcel Ciolacu: Trebuie să fim corecți, că nu există evaziune la supermarket, în primul rând. În al doilea rând, nu știm dacă acoperim nevoia cetățenilor dacă închidem supermarket-urile. Eu nu pute spune românilor când să se ducă la magazin să își cumpere alimente. Dar am dat-o în calcul să vedem totuși impactul. Nu e o decizie ușoară, dar dacă avem un sistem alternativ viabil, atunci se poate ajunge la o astfel de decizie.

Realizator: Micii comercianţi i-au propus, recent, premierului închiderea supermarket-urilor în week-end pe motiv că i-ar putea ajuta să evite scăderea drastică a numărului de cumpărători. În plus, o astfel de propunere ar proteja angajaţii, pentru că mulţi dintre aceştia demisionează din cauza programului încărcat, spunea reprezentantul micilor magazine, Feliciu Paraschiv.

Feliciu Paraschiv: Închiderea la ora 13:00 pe care am propus-o noi pentru hipermarket-uri ne-ar fi adus clienți în magazinele mici, tradiționale. Nu e un lucru posibil, pentru că s-ar crea o discrepanță. Alternativ, ar fi să închidem toți sâmbătă la ora 13:00 și duminică la ora 13:00, și magazinele mari și magazinele mici, să nu existe nicio pierdere, pentru că vânzările din după-amiaza zilei de sâmbătă și după-amiaza zilei de duminică se vor muta în timpul săptămânii.

Realizator: Feliciu Paraschiv a mai spus că măsura închiderii marilor magazine se aplică şi în alte ţări. Austria, de exemplu, închide magazinele în weekend după ora 12.00 sau 13.00, iar populaţia s-a adaptat acestui program./adumitrache/atataru/csimion

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 22 martie