PORTRET: Diana Ross – legendara divă pop

Răzvan Moceanu

Marţi, 26 martie, legenda muzicii pop, Diana Ross, împlineşte 80 de ani. Este câștigătoare a 2 premii Grammy, fiind nominalizată de alte 11 ori, este producătoare muzicală și actriță americană, nominalizată la premiile Oscar, al cărei repertoriu include piese R&B, soul, pop, disco și jazz.

Diana Ross a debutat alături de formația The Supremes în anii ’60, lansându-se în cariera solo la începutul anilor ’70. De la începutul carierei cu The Supremes și până acum, Diana Ross a vândut peste 100 de milioane de înregistrări.

* * * * *

Diana Ernestine Earle Ross este născută la 26 martie 1944, la Detroit, Michigan, SUA.

A studiat la Cass Technical High School. La vârsta de 15 ani, alături de trei colege de liceu – Mary Wilson, Florence Ballard şi Barbara Martin – înfiinţează prima ei trupă, “The Primette”, iar în 1960 formaţia îşi schimbă componenţa şi numele şi devine “The Supremes”, având mare succes la public. Rând pe rând, trupa lansa melodii remarcabile, hit după hit, precum “Where Did Our Love Go”, “Baby Love” sau “Stop! In the Name of Love”, cu care s-a clasat pe primele poziţii în topurile muzicale.

La 14 ianuaruie 1970, Diana Ross a părăsit grupul “The Supremes” pentru o carieră solo. Va aborda diferite stiluri de muzică, de la R&B, soul, pop, până la disco şi jazz, devenind una dintre cele mai cunoscute cântăreţe americane din toate timpurile.

Succesul venea cu piese devenite clasice, cum este „Ain’t No Mountain High Enough”, iar anii ’70 au continuat în trombă, cu hituri internaționale ca „Touch Me in the Morning” (1973) şi „Love Hangover” (1976), acesta din urmă din nou pe locul întâi în topuri.

Ea a lansat peste aproape 70 de albume de-a lungul carierei, inclusiv cele lansate împreună cu “The Supremes”, care au fost vândute în peste 100 de milioane de exemplare.

Diana Ross a fost nu doar o cântăreaţă talentată, ci şi o femeie frumoasă, mereu elegantă. Sigur, şi asta a contribuit la succesul său remarcabil.

A lansat şi a avut multe single-uri number one, menţinându-se în topuri zeci de ani. Diana a devenit, încă, şi mai celebră, prin prestaţia actoricească, apărând în numeroase producţii cinematografice: filmul biografic “Lady Sings the Blues” (1972) ori drama “Mahogany” (1975), unde l-a avut partener pe celebrul actor Anthony Perkins.

Pentru rolul din “Lady Sings the Blues”, Diana Ross a primit o nominalizare la premiul Oscar la categoria Best actress. Va câştiga, în schimb, pentru acest rol, Globul de Aur, iar în 1976 a fost recompensată un un premiu César d’honneur.

În anul 1978, se alătură lui Michael Jackson în realizarea unui film intitulat “The Wiz”, o variantă a “Vrăjitorului din Oz”, unde a interpretat rolul Dorothy.

Din filmografia artistei mai amintim producţiile “Make Room for Granddaddy” (1970) şi “Out of Darkness”(1994).

Diana Ross a avut 13 nominalizări la Grammy – câştigând în 2012 şi 2023 – , este deţinătoarea aurului la Special Tony Award în 1977, a multor premii American Music.

De asemenea, în 1976 revista Billboard a numit-o “Female entertainer of the century”.

În 1993 Guiness Book of World Records a declarat-o pe Diana Ross cea mai de succes artistă de muzică din istorie cu un total de 18 single-uri number one: 12 ca solistă a trupei “The Supremes” şi şase ca artist solo. A fost prima solistă care a avut 6 single-uri number one.

Diana Ross este unul dintre puţinii artişti care au două stele pe Hollywood Walk of Fame, una ca artist solo şi alta ca membră a formaţiei “The Supremes”.

În decembrie 2007 a primit premiul John F. Kennedy Center for the Performing Arts Honors.

În 2010, a organizat The Greatest Hits Tour, dedicat memoriei bunului său prieten, megastarul Michael Jackson.

În decembrie 2012, a cântat la concertul de Crăciun organizat la Casa Albă, în prezenţa preşedintelui Barack Obama.

În 2013, a efectuat un turneu în mai multe state americane, care a început la 2 august în Los Angeles şi s-a încheiat la 13 septembrie, în Dallas.

În iulie 2014, a fost distinsă cu Ella Fitzgerald Award pentru “extraordinara contribuţie la jazzul vocal contemporan”, în cadrul Festivalului internaţional de jazz de la Montreal.

În 2016, Diana Ross a primit Medalia Prezidențială pentru Libertate şi a fost introdusă în Michigan Women’s Hall of Fame.

În noiembrie 2017, cântăreaţa americană a primit un premiu onorific – „American Music Award for Lifetime Achievement” -, la gala American Music Awards ca recunoaştere pentru cariera sa de peste patru decenii pe scena muzicii.

În noiembrie 2021, legendara divă pop Diana Ross a înregistrat primul ei videoclip muzical – pentru noul ei cântec „All Is Well” -, după o pauză de peste zece ani, în timp ce se pregătea să lanseze noul său album de studio, „Thank You”.

În iunie 2022, cântăreaţa americană a electrizat atmosfera, în ultima zi a Festivalului Glastonbury 2022, unde a susţinut un recital în cadrul secţiunii ”Legende”. Ea a purtat atunci o ţinută strălucitoare, asortată cu o cunună din pene şi cercei în stil candelabru.

Tot în iunie 2022, Diana Ross a cântat în închiderea concertului organizat de BBC în faţa Palatului Buckingham din Londra – intitulat „Party at the Palace” – şi i-a îndemnat pe miile de spectatori reuniţi în centrul capitalei Regatului Unit să îi adreseze mulţumiri publice reginei Elisabeta a II-a pentru cei 70 de ani petrecuţi în slujba naţiunii britanice. Prezentată de actorul de comedie Lee Mack, legendara cântăreaţă de muzică soul, a apărut pe scenă, la 78 de ani, într-o spectaculoasă rochie în nuanţe de alb şi de negru, asortată cu un set de bijuterii argintii.

În iulie 2022, la Festivalul de Jazz de la Montreux, Diana Ross s-a aflat pe scenă alături de alte nume sonore ale muzicii precum Robert Plant, A-ha, Nick Cave, Björk, Maneskin, Juanes sau John Legend.

A mai fost recompensată cu titlul de Comandor al Ordinului Artelor și Literelor.

Multă vreme s-a comentat că legendarul Michael Jackson, pe vremea când avea 18 ani, era atât de îndrăgostit de Diana Ross, încât ar fi cerut-o de soţie, însă ea l-a refuzat. Despre el se spunea că de atunci nu ar mai fi fost niciodată atât de îndrăgostit de o femeie. Deşi au existat şi alte speculaţii, artistul a negat, la un moment dat, faptul că Diana Ross i-ar fi inspirat celebra piesă “Dirty Diana”…

Michael Jackson şi Diana Ross nu au recunoscut niciodată că ar fi avut o relaţie de iubire, ambii susţinând că sunt buni prieteni, cum bună prietenă a fost cu el şi actriţa Elizabeth Taylor, care i-a spus prima oară lui Michael „King of the pop”.

Diana Ross a fost căsătorită, în schimb, mai întâi cu omul de afaceri american Robert Ellis Silberstein, între anii (1971–1977) şi cu magnatul norvegian Arne Naess, Jr. (1 februarie 1986–2000). Ea are 5 copii, Tracee Ellis Ross, Evan Ross, Rhonda Ross Kendrick, Chudney Lane Silberstein şi Arne Ross.

Pe tot acest parcurs artistic au existat și câteva umbre întunecate, în două rânduri, Diana Ross a fost arestată, a avut dispute financiare, perioade de declin sau turnee eșuate. Dar peste toate a rămas un star internațional de primă mărime…