La Centrul Pompidou din Paris se deschide cea mai mare expoziţie ”Constantin Brâncuşi” organizată vreodată

Realizator: Cristian Bâcâin – La Centrul Pompidou din Paris se deschide, astăzi, cea mai mare expoziţie ”Constantin Brâncuşi” organizată vreodată. Strânse din întreaga lume, operele celebrului artist, considerat inventatorul sculpturii moderne pot fi văzute la Muzeul francez de Artă Modernă până la 1 iulie. Corespondenta RRA Daniela Coman relatează.

Reporter: 120 de sculturi, opera aproape integrală a lui Constantin Brâncuși, multe sosite de la mii de kilometri distanță, fiind împrumutate de la mari muzee internaționale, dar și peste 400 de exponate desene, obiecte de lucru din atelierul său, documente, scrisori, fotografii dezvăluie de astăzi întregul geniu artistic, dar și un colț din viața personală a unuia dintre cei mai celebri români din lume. De asemenea, Muzeul Național de Artă al României din București și Muzeul de Artă Craiova au contribuit și ele, astfel încât toate sculpturile lui Brâncuși aflate în patrimoniul românesc sunt prezente de astăzi la Paris.

Ariane Coulondre, curatoarea expoziției: Lucrăm la această expoziție de aproximativ 2 ani pentru a-i aduce un omagiu lui Constantin Brâncuși, unul dintre cei mai mari sculptori ai secolului 20, un artist imens, având șansa ca atelierul său aflat în fața Centrului Pompidu să ne aparțină; am profitat de mutarea atelierului, deoarece întreg Centrul Pompidu se va închide anul viitor pentru renovare și am organizat această expoziție majoră, adunând întreaga bogăție a operei sale, făcând numeroase împrumuturi la marile muzee internaționale și colecții particulare pentru a-i arăta toată arta, viața sa, o viziune de ansamblu care ne permite să înțelegem parcursul lui, ruptura pe care a produs-o în istoria sculpturii și, de asemenea, să arătăm posterității această operă incredibilă care continuă să ne vorbească și să ne emoționeze și astăzi. Reporter: Ambasada României în Franța și Institutul Cultural Român din Paris sunt parteneri ai Muzeului Parizian de Artă Modernă la acest eveniment excepțional organizat sub patronajul preşedintelui Franței, Emmanuel Macron./geftene/lalexandrescu

RADOR RADIO ROMÂNIA – 27 martie