Mariah Carey, o viață pe scenă

Autor:Alexandru Eduard Balaci

Context

               Într-o zi de 27 martie 1969 vedea lumina zilei, în Huntington, New York, Mariah Carey, cea care avea să devină cântăreaţă de muzică pop şi R&B, compozitoare, producătoare şi actriţă americană. Părinții ei au divorțat când Mariah avea 3 ani. După divorț, fetița a a rămas cu mama, care avea 3 slujbe. Mariah petrecea mult timp singură acasă, unde a început să cânte de la vârsta de 3 ani sub îndrumarea mamei sale, care o invitase pe Mariah la repetițiile operei lui Verdi, Rigoletto. A absolvit liceul Harborfields din Greenlawn, New York. Activitatea sa pe scena muzicală din Long Island i-a oferit șansa de a lucra cu muzicieni ca Gavin Christopher și Ben Margulies, cu care a colaborat la compunerea primului său material. După mutarea în New York, Carey se angajează pentru a-și putea plăti chiria și școala de artă unde intrase. Lucra ca ospătar era concediată des. Ulterior intră în grupul vocal de acompaniament al cântăreței de freestyle Brenda K. Starr. În 1988, Carey l-a întâlnit la o petrecere pe Tommy Mottola, directorul casei de discuri Columbia Records, căruia i-a dat caseta demonstrativă.

Mottola a a fost impresionat, și așa Carey semnează primul contract

               Mariah Carey a colaborat cu Tommy pentru piesele de pe albumul de debut apoi pentru următoarele albume. La înregistrări însă și-a manifestat nemulțumirea față de contribuțiile unor producătorilor Ric Wake și Rhett Lawrence, pe care casa de discuri Columbia Records îi cooptase pentru relizarea albumului de debut. Susținută cu un buget de aproximativ 1 milion de dolari, albumul ei ajunge pe locul întâi în topul clasamentului Billboard 200, unde a rămas timp de unsprezece săptămâni consecutive. Relația lor s-a transformat într-una romantică în 1991, atunci când primul album al lui Mariah a devenit cel mai vândut al anului. Mariah avea 23 de ani, iar Tommy Mottola, director executiv la Sony pe atunci, avea 43 de ani. Mariah Carey devine, de asemenea, vedetă și în alte țări. Albumul ei a fost foarte bine cotat de critică, a câștigat „Premiile Grammy (1990)” pentru „Cea mai bună artistă” și „Cea mai bună solistă vocală” cu primul single, „Vision of Love” (1990).
Carey și Tommy Mottola s-au despărțit în 1997. Kenneth „Babyface” Edmonds a ajutat la albumul Music Box, din 1997 și a devenit cel mai de succes album recent al ei. Primul single bine vândut și prezent în topul UK Singles Chart și pe locul întâi a fost interpretarea „Without You”, iar în Statele Unite – cântecele „Dreamlover” și „Hero”. Spre sfârșitul anului 1994, după un duet al acesteia cu Luther Vandross (single „Endless love”), reinterpretare a melodiei Dianei Ross și a lui Lionel Richie, Carey a lansat albumul Merry Christmas. Albumul „Rainbow” a fost lansat în noiembrie 1999 şi a conţinut mai multe cântece R&B, hip hop, multe dintre ele lucrate în colaborare cu Jimmy Jam şi Terry Lewis, Sade. Piesele „Heartbreaker” şi „Thanks God I Found You” au ajuns pe locul întâi în Statele Unite, iar succesul materialelor au făcut-o pe Carey singura care a reuşit să poată avea câte un single în fiecare an din 1996 până în 2000. Cu ”Heartbreaker”, Carey a depăşit recordul celor de la Beatles prin numărul de săptămâni petrecute în top, conform bestmusic.ro. În 2002, Carey a lansat albumul ”Charmbracelet”. Turneul de promovare a albumului a fost premiat cu Chopard Diamond Award pentru vânzarea de 100 de milioane de albume în întreaga lume. Apoi a colaborat la single-ul din 2004, ”U Make Me Wanna” cu rapperul Jadakiss, care s-a clasat în topul zece în clasamentul R&B/Hip-Hop.
Al zecelea album al lui Carey, ”The Emancipation of Mimi” (2005), a fost cel mai bine vândut în Statele Unite, câştigând la Premiile Grammy secţiunea Cel Mai Bun Album Contemporan R&B, iar single-ul „We Belong Together” a câştigat premiul Cea mai bună interpretare vocală (R&B). Piesa s-a menţinut în Hot 100 timp de 14 săptămâni, iar „Shake it off” a făcut-o pe Mariah Carey singura artistă care a ocupat două poziţii în Hot 100 în acelaşi timp. ”The Emancipation of Mimi” s-a vândut în peste 40.000 de exemplare în prima săptămână, conform site-ului www.biography.com. Mariah Carey a început turneul mondial ”The Adventures of Mimi” la mijlocul anului 2006, iar în 2007, a intrat în „Long Island Music’s Hall of Fame”. Albumul ”E=MC2” a fost lansat în aprilie 2008.
În 2009, Mariah Carey a lansat albumele ”The Ballads” şi ”Memoirs of an Imperfect Angel”, iar un an mai târziu, albumele ”The Very Best of Mariah Carey”, ”Love Songs” şi ”Merry Christmas II You”. Au fost promovate single-urile „Obsessed”, „I Want to Know What Love Is”, „H.A.T.E.U.”, „Up Out My Face” şi „Angels Cry”.Albumul „Rainbow” a fost lansat în noiembrie 1999 şi a conţinut mai multe cântece R&B, hip hop, multe dintre ele lucrate în colaborare cu Jimmy Jam şi Terry Lewis, Sade. Piesele „Heartbreaker” şi „Thanks God I Found You” au ajuns pe locul întâi în Statele Unite, iar succesul materialelor au făcut-o pe Carey singura care a reuşit să poată avea câte un single în fiecare an din 1996 până în 2000. Cu ”Heartbreaker”, Carey a depăşit recordul celor de la Beatles prin numărul de săptămâni petrecute în top, conform bestmusic.ro.
În 2002, Carey a lansat albumul ”Charmbracelet”. Turneul de promovare a albumului a fost premiat cu Chopard Diamond Award pentru vânzarea de 100 de milioane de albume în întreaga lume. Apoi a colaborat la single-ul din 2004, ”U Make Me Wanna” cu rapperul Jadakiss, care s-a clasat în topul zece în clasamentul R&B/Hip-Hop. Al zecelea album al lui Carey, ”The Emancipation of Mimi” (2005), a fost cel mai bine vândut în Statele Unite, câştigând la Premiile Grammy secţiunea Cel Mai Bun Album Contemporan R&B, iar single-ul „We Belong Together” a câştigat premiul Cea mai bună interpretare vocală (R&B). Piesa s-a menţinut în Hot 100 timp de 14 săptămâni, iar „Shake it off” a făcut-o pe Mariah Carey singura artistă care a ocupat două poziţii în Hot 100 în acelaşi timp. ”The Emancipation of Mimi” s-a vândut în peste 40.000 de exemplare în prima săptămână. Mariah Carey a început turneul mondial ”The Adventures of Mimi” la mijlocul anului 2006, iar în 2007, a intrat în „Long Island Music’s Hall of Fame”. Albumul ”E=MC2” a fost lansat în aprilie 2008. În 2009, Mariah Carey a lansat albumele ”The Ballads” şi ”Memoirs of an Imperfect Angel”, iar un an mai târziu, albumele ”The Very Best of Mariah Carey”, ”Love Songs” şi ”Merry Christmas II You”. Au fost promovate single-urile „Obsessed”, „I Want to Know What Love Is”, „H.A.T.E.U.”, „Up Out My Face” şi „Angels Cry”.
După primirea Billboard’s Artist of the Decade Award (Premiul Billboard pentru Artistul Deceniului) și World Music Award pentru Cea Mai Bună Artistă a Mileniului, Carey a plecat de la casa de discuri Columbia și a semnat un contract cu casa de discuri Virgin Records a companiei EMI, în valoare de 80 milioane de dolari.Au urmat materialele discografice „Memoirs of an Imperfect Angel” lansat în 2009 şi „Merry Christmas II You”, în 2010.În 2014, a revenit cu albumul ”Me. I Am Mariah… The Elusive Chanteuse”, la care a colaborat cu Nasir „Nas” Jones, Miguel, Wale, Scott Cannon/Dembabies Aka Ms. Monroe/Mr. Morrocan, Fabolous. Una dintre piesele care beneficiază de videoclip, cu foarte multe vizualizări, este ”You’re Mine”.Albumul „Caution” (2018), a intrat pe poziţia a cincea în topurile din SUA şi a fost albumul anului în numeroase ţări. În decembrie 2019, single-ul ei „All I Want for Christmas Is You” a împlinit 25 de ani de la intrarea pe primul loc în Billboard şi a marcat un record de longevitate.
Pe lângă bogata activitate muzicală, Mariah Carey a avut şi câteva apariţii în filme. Ea a început să ia lecţii profesionale de actorie în 1997, iar primul film în care a jucat a fost comedia romantică ”The Bachelorette” (1999), interpretând un rol secundar de cântăreaţă de operă. A fost printre puţinii artişti care au apărut în filmele produse de Daemon Nash – ”Death of a Dinasty” (2003), ”State Property” (2005). În 2008 se alătură distribuţiei filmului ”Tennessee”.
Anul 2009 a fost bun pentru artistă şi din punct de vedere cinematografic, primind critici pozitive pentru rolul secundar interpretat în filmul „Precious: Based on the novel Push by Sapphire”. A mai jucat în filmele „The Butler” (2013), „A Christmas Melody” (2015), „Popstar: Never Stop Never Stopping” (2016), „The Keys of Christmas” (2016), „The Lego Batman Movie” (2017), „Girls Trip” (2017), „The Star” (2017), „All I Want for Christmas Is You” (2017). Artista, a cărei voce se întinde pe cinci octave, a vândut peste 200 de milioane de discuri, a lansat 16 albume, are în palmares cinci trofee Grammy şi peste 30 de nominalizări la celebrele premii ale industriei muzicale. În august 2015, Mariah Carey a primit o stea pe Hollywood Walk of Fame.
În 2016 a efectuat turneul mondial „The Sweet Sweet Fantasy”, urmat de „Mariah Carey: Live in Concert” în 2018 şi de „Caution World Tour” în 2019.

Bibliografie

Calendar Rador

https://www.britannica.com/biography/Mariah-Carey

https://www.agerpres.ro/documentare/2020/03/27/documentar-cantareata-mariah-carey-implineste-50-de-ani–474318