Guvernul va menţine până în primăvara anului viitor plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale

Guvernul va menţine până în primăvara anului viitor plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale, a anunţat premierul Marcel Ciolacu în debutul şedinţei Executivului. El a precizat că în luarea acestei decizii, guvernul a ţinut cont de tendinţa de reducere a preţurilor la nivel european.

La rândul său, ministrul energiei, Sebastian Burduja, a declarat că actuala schemă de compensare şi plafonare a asigurat românilor al patrulea cel mai ieftin gaz din Uniunea Europeană şi a cincea cea mai ieftină energie. În prezent, în cazul energiei electrice, clienţii plătesc 60 de bani pentru un consum mai mic de 100 de kw/h şi 80 de bani pentru un consum de până la 255 de kw.

Şi pentru gazele naturale, preţul rămâne neschimbat, în jur de 30 de bani pe Kw/h. Tot astăzi, ministrul energiei a propus abrogarea aşa numitei „taxe pe soare” întrucât se urmăreşte încurajarea fenomenul prosumatorilor. Potrivit lui Sebastian Burduja, în prezent sunt peste 120.000 de prosumatori în România cu o putere instalată de peste 1.500 megawaţi, ne-a informat redactorul RRA Petruţa Obrejan./mnecula/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 28 martie