Delta Scheldt, noul geoparc mondial al UNESCO

Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) a desemnat, joi, Delta Scheldt (Delta Scheldei), care se întinde între Belgia și Țările de Jos, drept „geoparc global”. Această distincție îi recunoaște moștenirea geologică particulară.
Delta Scheldt se întinde peste provinciile belgiene Anvers, Flandra de Est și Flandra de Vest, precum și provinciile olandeze Brabant de Nord și Zeeland. Este mai exact un estuar, unde se amestecă apa marina sărată și apele dulci provenite de la râuri.
„Forțele geologice, schimbările de mediu induse de fenomenele climatice și interacțiunile umane au creat un peisaj bogat în urme geologice, morfologice și istorico-culturale”, scrie UNESCO pe site-ul său despre geoparcul Delta Scheldei. „Câmpiile, protejate de diguri, sunt lipsite de sedimente. Acolo unde natura şi-a facut treaba, ele par aproape îngheţate în timp. Monumentele istorice stau mărturie a influenţei diferitelor faze geologice”.
„Geoparcul întruchipează o narațiune cu fațete multiple, în care istoria geologică și istoria umană se împletesc pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la vulnerabilitatea extremă a regiunii la schimbările climatice”, adaugă organizația ONU. Potrivit fotografului și artistului local Rem van den Bosch, geoparcul arată „la scară redusă efectele globale ale schimbărilor climatice și ale creșterii nivelului mării”.
Recunoașterea ca Geoparc Global UNESCO nu aduce protecții sau obligații suplimentare, dar atrage mai multă atenție și oferă oportunități pentru cercetare științifică și turism.
În total, rețeaua globală de geoparcuri UNESCO include 213 situri, răspândite în 48 de țări. (www.lalibre.be – 28 martie)/rcostea

RADOR RADIO ROMÂNIA (29 martie)