La 29 martie 2004 România adera oficial la NATO

„Apartenența României la NATO reprezintă o garanție de securitate pentru țara noastră” (Marcel Ciolacu)

 „Apartenența României la NATO reprezintă o garanție de securitate pentru țara noastră”, scrie premierul Marcel Ciolacu într-o postare pe internet în această dimineață. În cei 20 de ani de apartenență la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, care se împlinesc astăzi, România a devenit un pilon important și și-a consolidat poziția în interiorul Alianței, respectându-și angajamentele de securitate în zona Mării Negre. „România va continua să contribuie constructiv în interiorul NATO – afirmă premierul – pentru consolidarea și dezvoltarea Alianței, astfel încât garanțiile de securitate colectivă să asigure românilor stabilitatea și siguranța de care au nevoie”. (RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 29 martie, ora 9:00)/atataru

* * * *

Se împlinesc două decenii de când România a devenit membră NATO prin depunerea la Washington a instrumentelor de aderare. Parteneriatul strategic cu Statele Unite, încheiat în timpul președintelui Emil Constantinescu, la 8 ani de la căderea comunismului, și cooperarea cu Alianța Nord-Atlantică pe perioada războiului din Iugoslavia sunt considerate etape importante în procesul politic de aderare. Corespondenta RRA la Washington, Doina Saiciuc, amintește de ceremonia organizată la Casa Albă în urmă cu 20 de ani.
George Bush: Bună ziua și bun venit la Casa Albă!
Reporter: Era o zi frumoasă de martie, 29 martie 2004, când președintele George Walker Bush îi felicita pe peluza Casei Albe pe liderii celor șapte națiuni care au aderat în acea zi la NATO.
George Bush: Astăzi, cu mândrie, salutăm aderarea Bulgariei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, României, Slovaciei şi Sloveniei. Salutăm cu bucurie aderarea lor la Organizația Tratatului Nord-Atlantic!
Reporter: Se afla atunci alături de președintele George Walker Bush, între prim-miniștrii celor șapte națiuni, premierul României, Adrian Năstase. „Când a fost înființată Alianța Nord-Atlantică popoarele acestor șapte țări erau captive unui imperiu. Au îndurat o cumplită tiranie, au luptat pentru independenţa lor și și-au câștigat libertate prin curaj şi perseverenţă”, a adăugat președintele Bush la 29 martie, una din cele mai pline de consecințe zile din istoria României. Președintele de atunci al Statelor Unite reafirma categoric misiunea centrală a NATO, aceea de a-și apăra membrii împotriva oricărei agresiuni.
Adjunctul Secretarului General NATO, Mircea Goană, reamintea nu demult comunității românești din Washington D.C. cum, după refuzul din 1997 al Alianței de a primi România în rândurile sale, a inițiat, ca tânăr ambasador în Statele Unite, ideea parteneriatului strategic cu Statele Unite, care a construit constant relația bilaterală cu cel mai puternic aliat din NATO și, după 7 ani de eforturi ale națiunii române, de perseverență și curaj, România adera oficial la NATO.
Realizator: Mai multe instituții publice marchează momentul aderării României la NATO. Ministerul de Externe și cel al Apărări au lansat deja campania „Born in NATO”, dedicată celor născuți după 2004, care își propune să promoveze rolul și valorile Alianței Nord-Atlantice în rândul tinerilor. O serie de evenimente vor avea loc tot anul, potrivit unui comunicat oficial./Realizator: Cristian Bâcâin RADOR RADIO ROMÂNIA//atataru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI , 29 martie