România a intrat oficial în Schengen cu frontierele aeriene și maritime

Procesul de aderare a României la spațiul Schengen și cu frontierele terestre este ireversibil, iar decizia va fi una politică, afirmă ministrul de interne, Cătălin Predoiu. Într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, cu ocazia aderării țării noastre cu frontierele aeriene și maritime la spațiul european de liberă circulație, el a precizat că această primă etapă a fost posibilă datorită unor eforturi pe mai multe planuri ale României, eforturi care vor continua în același ritm susținut.
Cătălin Predoiu: Eforturile noastre pentru aderarea și cu frontierele terestre sunt continue și pe multiple canale diplomatice, precum și prin munca din teren a poliției de frontieră și a celorlalte structuri din Ministerul Afacerilor Interne. Relațiile de cooperare cu ministerul omolog austriac sunt foarte bune, la fel și cu comisarul european și celelalte ministere de interne din statele membre ale Uniunii Europene.
Menținem o comunicare continuă cu toți partenerii noștri strategici pentru a sprijini eforturile de aderare completă la Schengen. Perspectivele celei de-a douaa etape depind însă și de factori care nu sunt în sfera de intervenție diplomatică a țării noastre, de evoluții și conjuncturi politice externe.
Realizator: Reamintim că, de astăzi, românii care efectuează zboruri spre sau dinspre state membre Schengen nu mai trebuie să treacă prin controlul de frontieră./RADOR RADIO ROMÂNIA/eradu