Ultima zi a Summitului Energiei Solare de la București

Realizator: Cristian Bâcâin – Este ultima zi a Summitului Energiei Solare de la București, ediția cu numărul trei. Furnizorii din domeniu își prezintă inovațiile și fac schimb de informații pentru a dezvolta și mai mult capacitățile de producție. În acest moment, țara noastră produce 1.500 de megawați de energie electrică prin panourile fotovoltaice instalate de peste 115.000 de prosumatori, iar ministrul energiei, Sebastian Burduja, a dat asigurări că vor continua demersurile pentru încurajarea investițiilor în producerea de energie solară, dar și pentru îmbunătățirea capacității de stocare, componentă pe care o dorește introdusă în programul național de stimulare a montării de panouri fotovoltaice.
Sebastian Burduja: Susțin această idee, „Casa Verde” să includă și un sprijin pentru componenta de stocare. Altfel avem producție intermitentă de energie verde tot mai mare, punem în dificultate și sistemul energetic național, zona de distribuție, dar și zona de transport de la un anumit moment încolo. Deci trebuie să avem componentă de stocare. E un fenomen cu adevărat impresionant în România, pe care noi, ca minister, îl vom susţine în continuare, să creştem capacitatea României de a avea un sistem în 3D, cum zicem noi, descentralizat, decarbonizat, digitalizat. Este nevoie de stocare, este nevoie de facturare cu atenţie, este nevoie de o atenţie sporită din partea reglementatorului pe zona aceasta, tocmai pentru a putea să le dăm încredere românilor care decid să îşi instaleze panouri solare şi să susţină propriul consum, dar chiar şi să de a în reţea.
Realizator: Comisia Europeană a lansat două investigații privind subvențiile străine în sectorul energiei solare fotovoltaice în România. Potrivit unui comunicat de la Bruxelles, este vizată o licitaţie lansată de o societate din Rovinari pentru proiectarea, construirea şi exploatarea unui parc fotovoltaic. Proiectul este finanţat parţial din Fndul european pentru modernizare, iar Comisia a considerat că există suficiente indicii că doi dintre ofertanţi au primit subvenţii străine care denaturează piaţa internă. Unul dintre consorţii este cotat la Bursa din Hong Kong, iar celalalt este subordonat Guvernului chinez, mai precizează executivul comunitar./RADOR RADIO ROMÂNIA/ilixandru/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (4 aprilie)