Modernizarea Japoniei  în era Meiji

Context

Pe 6 aprilie 1868, împăratul Meiji a  promulgat cinci principii, intitulate „Gokajō No Goseimon” prin care s-a modernizat regimul politic din Japonia, după răsturnarea „shogunatului”.

Un nou început

Shogunatul sau  era „Tokugawa”, instaurată de Tokugawa Ieyasu,  a reprezentat un  regim politic în care samuraii au devenit din războinici – birocrați, în serviciul aparatului central. Shogunul a devenit conducător iar în Japonia a fost instaurată o dictatură  militară. Perioada shogunatului a fost caracterizată prin aplicarea dură a legilor, legarea țăranilor de pământurile lor, iar cei care desfășurau activități în domeniul economic, nu putea migra în alt domeniu.  Chiar și așa, economia s-a dezvoltat, iar pe lângă agricultură, shogunatul a stimulat și dezvoltarea centrelor urbane, printre care „Edo”, „Osaka” și „Kyoto”.  În economie, producția de mătăsuri și confecții a început să se dezvolte, comerțul cu produse de lux, precum porțelan, mătase și bumbac, a început să fie accesibil pentru multe persoane, iar producția de „sake” a început să fie distribuită masiv în centrele urbane. Din centrele economice menționate anterior, Osaka a fost orașul cu cel mai dezvoltat comerț din Japonia acelor vremuri, întrucât comerțul nu era condiționat de strictețea  regimului militar, iar negustorii din Osaka erau cunoscuți pentru liberatea de a face afaceri, dincolo de condiționările impuse de administrație. Acest tip de gândire a fost caracterizat de istorici drept „cultura  Genroku”.

Spre sfârșitul secolului al XIX-lea, Japonia era o țară închisă pentru străini și chiar misionari, pe care shogunatul îi considera propagandiști. Statele Unite au deschis relațiile comerciale cu Japonia după un bombardament al Portului Imperial din Tokyo, pe 8 iulie 1853. Pentru a putea face reformele necesare, era nevoie de dispariția regimului militar care opunea rezistență la schimbare. Întrucât a fost nevoie de o adaptare rapidă la noile realități istorice din acele vremuri, regimul shogunatului a fost răsturnat în 1867, iar în 1868 a avut loc restaurația împăratului Meiji, de aici și numele perioadei.

Prin acest act, împăratul permitea guvernului să se împlice în treburile imperiale ale statului japonez. Pentru a putea reglementa dispariția regimului shogunatului, împăratul proclamă „Gokajō No Goseimon”,  prin care au fost publicate cinci puncte de urmat:

  1. Reuniunile deliberative fac obiectul discuțiilor publice. Practic nu mai poate fi vorba despre politică în spatele ușilor închise.
  2. Clasele sociale trebuie să sprijine administrarea politicilor de stat.
  3. Oamenii care nu sunt militari și oficiali de rang înalt au dreptul să-și urmeze propria carieră și să decidă singuri ce doresc în viitor pentru ei
  4. Legile cu impact negativ asupra oamenilor sunt eliminate iar principiului dreptului natural va fi aplicat
  5. Cunoașterea trebuie răspândită pe toată întinderea Japoniei, pentru a putea întări fundația conducerii imperiale.

La scurtă vreme după pronunțarea acestor puncte, împăratul a mutat rapitala imperială de la Kyoto la Edi, denumit Tokyo ulterior. În urma luptelor civile, calmul a fost instaurat în capitală, iar din 1871 Japonia are și armată națională. Din 1889, Japonia  are și o Constituție. În 1973, guvernul a introdus un nou sistem de taxare, după model occidental. În școli a fost instituit un sistem de învățământ universal.

În timpul erei Meiji, regimul a construit aproximativ 2250 de km de cale ferată, iar în 1880 toate orașele importante au fost cuplate la rețeaua de telegraf.

Autor:Alexandru Eduard Balaci

 

 

 

Bibliografie

 

https://www.britannica.com/event/Meiji-Restoration/Accomplishments-of-the-Meiji-Restoratio

http://afe.easia.columbia.edu/ps/japan/charter_oath_1868.pd

https://www.japanpitt.pitt.edu/timeline/tokugawa-period-1603-1868