Peste 50.000 de militari ruși au murit în războiul din Ucraina

Jurnaliştii de la BBC şi Mediazona au confirmat decesul a peste 50.000 de militari ruşi de la începutul invaziei ruse din Ucraina. Printre aceștia se numără și militari despre a căror soartă rudele lor nu au putut afla nimic în aceşti doi ani. Jurnaliștii, împreună cu o echipă de voluntari, fac numărătoarea soldaţilor decedaţi folosind surse deschise – postări ale rudelor pe rețelele de socializare, declarații ale autorităților oficiale, ale mass-mediei locale și rapoarte de la instituțiile de învățământ în care au studiat militarii.
Examinând datele, cercetătorii au reușit să găsească cel puțin 101 conscriși care au murit, contrazicând afirmațiile lui Vladimir Putin că ei conscriși nu participă la război. Unii conscriși au murit în regiunea Belgorod, păzind granița și neluptând oficial în Ucraina. Dar militarii slab pregătiți au ajuns aproape zilnic sub focul de artilerie și arme de calibru mic în timp ce dețineau poziții care ar trebui să fie păzite de unități profesionale. Dintre pierderile confirmate, 18% sunt deţinuţi, 13% sunt voluntari și 12% sunt mobilizați. Jurnaliştii nu au putut atribui alţi 28% dintre cei decedaţi unui sau altui grup de militari sau structuri ale armatei, dar au remarcat că necrologurile sunt cel mai adesea însoţite de fotografii cu ei îmbrăcaţi în civil. Pe această bază, cercetătorii ajung la concluzia că până la 70% din pierderi ar putea fi persoane care au plecat la război ca civili.
Jurnaliştii notează că, din toamna lui 2023, numărul pierderilor săptămânale ale armatei ruse a crescut semnificativ. Așadar, în august 2023, potrivit BBC, în fiecare săptămână Rusia pierdea în medie 360 ​​de militari, iar din toamnă, 550-600 de militari. Creșterea pierderilor coincide cu începerea luptei pentru zona fortificată ucraineană din Avdiivka. Cercetătorii notează că datele despre pierderi vin adesea cu întârziere și oamenii află despre moartea celor dragi, uneori câteva luni sau ani mai târziu. În plus, jurnaliștii sugerează că numărul real de pierderi ale armatei ruse, excluzând personalul militar din teritoriile ocupate, poate fi de două ori mai mare.
Sibir. Realii a calculat că aproape 20 de deputați ruși au murit în războiul din Ucraina. Majoritatea s-au aflat pe front doar câteva luni./vdraguta/gpodea

www.severreal.org – 6 aprilie