Potrivit RetuRO, aproximativ 100 de milioane de ambalaje au fost colectate prin SGR

Realizator: Cătălin Gomboş – Aproximativ 100 de milioane de ambalaje au fost colectate prin sistemul garanție-returnare în cele patru luni câte au trecut de la lansarea acestuia, conform datelor furnizate de compania RetuRO, care coordonează sistemul. Deși autoritățile consideră că este vorba despre un succes, ministrul mediului, Mircea Fechet, a atras atenția, în cadrul unei conferințe, că viteza cu care sunt colectate ambalajele poate genera și probleme.
Mircea Fechet: Unul dintre riscuri este acela legat de faptul că sistemul este obligat să țină pasul cu o creștere exponențială a numărului de ambalaje pe care îl recuperăm în fiecare zi. Încep deja să circule filmulețe în mediul online cu ambalaje falsificate. Asta e o consecință nefastă a unei perioade lungi de tranziție. Trag un semnal de alarmă către compania RetuRO; mă aștept ca toate elementele de securitate, toate elementele de identificare a ambalajului, fie că se referă acestea la codul de bare, la greutatea ambalajului sau la forma acestuia, să fie bine definite, pentru a nu avea situații în care plătim garanții pentru anumite ambalaje neconforme sau care nu fac parte din sistemul garanție-returnare.
Realizator: Până în prezent, mai mult de jumătate din români au adoptat sistemul garanție-returnare, iar un sfert din aceștia afirmă că returnează frecvent ambalajele cu simbolul SGR la punctele de colectare./RADOR RADIO ROMÂNIA/ilixandru/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (9 aprilie)