Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege privind jocurile de noroc

Camera Deputaților a adoptat în această săptămână proiectul de lege privind jocurile de noroc, cu 243 de voturi pentru și patru abțineri.

Potrivit noilor reglementări, în județul Vaslui, de exemplu, sălile de jocuri vor mai funcționa doar în cele trei municipii, în restul localităților acestea urmând a fi interzise. Aparatele de tip slot-machine sunt prezente în majoritatea barurilor din mediul rural, iar dependența de astfel de jocuri a generat numeroase cazuri dramatice, greu de gestionat pe termen lung, spun psihologii. Amănunte despre efectele noului proiect legislativ ne aduce Alina Darie.

Reporter: Conform ultimului recensământ, orașele Murgeni și Negrești din județul Vaslui au mai puțin de 15.000 de locuitori, ceea ce face ca sălile de jocuri de noroc să nu mai poată funcționa în aceste localități, dacă legea va fi promulgată. La nivelul județului Vaslui, medicii trag un semnal de alarmă și susțin că s-a înmulțit numărul persoanelor dependente de jocuri de noroc, mai ales în rândul adolescenților și tinerilor.

Ana Rinder, psiholog, directorul Spitalului Județean de Urgență Vaslui: În ultima perioadă s-a introdus chiar în clasificarea internațională a tulburărilor mentale acest tip de dependență, ca și alte tipuri de dependență, sunt tratate, dacă putem spune așa, prin psihoterapie și prin procedee educaționale.

Reporter: În municipiul Huşi, de pildă, primarul Ioan Ciupilan a atras atenția că pe aproape fiecare stradă centrală există săli de jocuri de noroc, ceea ce este alarmant. Tinerii, îndeosebi, sunt clienții acestor locații.

-: N-am jucat, au prieteni care joacă, da. Şi pierd mulți bani acolo.

Reporter: Conform noii legi privind interzicerea activităților comerciale privind jocurile de noroc, județul Vaslui va mai avea asemenea săli de jocuri doar în municipiile Vaslui, Bârlad și Huși, întrucât legea trimisă spre prumulgare prevede ca asemenea activități să nu mai poată funcționa în localități care au sub 15.000 de locuitori./RADOR RADIO ROMÂNIA/ilixandru/asalar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 11 aprilie