KATHIMERINI: Beijingul contraatacă – Acuză UE de „părtinire” şi „protecţionism”

„Lumea exterioară este îngrijorată de tendința de creștere a protecționismului în UE”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning

KATHIMERINI (Grecia), 10 aprilie 2024 – China și-a exprimat îngrijorarea față de ceea ce a numit măsuri „discriminatorii” ale Uniunii Europene împotriva companiilor chineze.

Cu câteva ore mai devreme, partea europeană anunțase că va merge înainte cu o anchetă privind subvențiile de stat primite de furnizorii chinezi de turbine eoliene destinate țărilor membre UE.

„Lumea exterioară este îngrijorată de tendința de creștere a protecționismului în UE”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, la o conferință de presă.

„China este foarte îngrijorată de măsurile discriminatorii luate de Uniunea Europeană împotriva companiilor și chiar a industriilor chineze”, a adăugat Mao, solicitând Uniunii Europene să respecte regulile Organizației Mondiale a Comerțului.

Europa și Statele Unite iau măsuri pentru a-și proteja propriile companii de presupusa concurență neloială chineză.

Comisia Europeană urmează, după cum a anunțat comisarul pentru Concurență, Margrethe Vestager, să examineze condițiile de realizare a parcurilor eoliene în Spania, Grecia, Franța, România și Bulgaria.

Deşi companiile europene precum Siemens Energy și Vestas încă furnizează cea mai mare parte a turbinelor eoliene pentru parcurile eoliene din Europa, ele se confruntă cu o concurență acerbă din partea produselor chineze cu costuri mai mici, care le amenință poziția în cursa globală pentru dezvoltarea de turbine eoliene mai eficiente și mai ieftine.

China are de departe cea mai mare capacitate de fabricare a turbinelor eoliene, conform asociației industriale Global Wind Energy Council de la Bruxelles, iar această „capacitate” se bazează în mare măsură pe subvențiile de stat chinezești.

Prețurile pentru turbinele eoliene din China sunt cu aproximativ 20% mai mici decât produsele concurenților din SUA și Europa, potrivit serviciului de cercetare BloombergNEF.

Uniunea Europeană a importat anul trecut turbine eoliene și componente în valoare de aproximativ 1,42 miliarde de dolari din China. Subvențiile pot stimula inovația, dar pot şi să distorsioneze piețele, a declarat pentru Reuters Jens Eskelund, președintele Camerei Europene de Comerț în China./cciulu

https://www.kathimerini.gr/world/562974562/stin-antepithesi-to-pekino-egkalei-tin-e-e-gia-merolipsia-kai-prostateytismo/

Traducerea: Carolina Ciulu/RADOR RADIO ROMÂNIA