Republica Moldova poate fi o piață de interes pentru companiile străine care sunt deja în România (Anca Dragu)

Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Anca Dragu, a declarat, că Bursa de Valori de la Chișinău are șanse bune de dezvoltare, iar Republica Moldova poate fi și ea o piață de interes pentru companiile străine care sunt deja în România.

Șefa BNM a făcut aprecierea respectivă la încheierea unei vizite de lucru la București, potrivit unui comunicat al instituției. Timp de două zile, Anca Dragu a purtat discuții cu reprezentanții Bursei de Valori București (BVB), Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) și Băncii Naționale a României (BNR). Acestea au vizat posibilitatea listării duale a companiilor moldovenești la bursa din Republica Moldova și cele de peste hotare și mecanismele de tranzacționare a acțiunilor și altor instrumente financiare la BVB.

Un accent în cadrul discuțiilor de la BVB l-a constituit studierea experienței și bunelor practici pentru dezvoltarea pieței bursiere din Republica Moldova. Ca urmare a acestor întrevederi, guvernatoarea BNM a precizat că piața financiară din Republica Moldova are nevoie de o dezvoltare rapidă, iar relația cu BVB poate impulsiona acest proces: „De la București este un feedback pozitiv pentru că oamenii deja se cunosc între ei. Ne cunoaștem, colaborăm și cred că în curând vom putea să și funcționăm împreună”.

Potrivit guvernatoarei, sunt necesare modificări legislative și alte câteva măsuri care să asigure această funcționalitate. Subiectele discutate cu reprezentanții Autorității de Supraveghere Financiară s-au axat, la rândul lor, pe cerințele legislației europene privind listarea la burse din state UE, în vederea asigurării accesului companiilor moldovenești si atragerea investițiilor pe piețe străine. De asemenea, s-âau studiat cerințele de raportare de către societățile de investiții, precum și supravegherea operațiunilor cu acțiuni.

În continuarea discuțiilor, Anca Dragu a discutat cu reprezentanții Băncii Naționale de la București despre supravegherea și reglementarea operațiunilor bursiere care implică active bancare, precum și mecanismele și măsurile de intervenție aplicate de banca centrală pentru asigurarea unui acționariat de calitate. Discuțiile purtate la București s-au soldat cu înțelegeri privind încheierea unui acord de colaborare în vederea schimbului de informații între autoritățile din supraveghere.

Vizita guvernatoarei BNM la București a avut drept scop promovarea interconectării piețelor de capital din Republica Moldova și România și ea a avut loc în continuarea discuțiilor de la Forumul „Moldova-România: capital Bridges”, convocat recent la București cu participarea oficialilor de rang înalt din cele două state. Din delegația Băncii Naționale a Moldovei au mai făcut parte viceguvernatorii Constantin Șchendra și Tatiana Ivanicichina, consilierul Alexandru Savva și șefi de subdiviziuni ale BNM./csimion

www.radiochisinau.md – 11 aprilie