INS: salariul mediu net a urcat la 4.876 lei în luna februarie

Salariul mediu net a urcat la 4.876 lei în februarie, în creștere cu 17 lei față de luna precedentă, arată datele publicate astăzi de Institutul Național de Statistică.

Raportat însă la evoluția prețurilor de consum, câștigul salarial a fost, în realitate, ușor mai mic față de cel din ianuarie.

Reporter: Iulian Olescu – Cele mai mari valori ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației, inclusiv activități de servicii informatice – 11.297 lei, iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte – numai 2.729 lei. La polul opus, cele mai mari scăderi ale câștigului salarial mediu net – cu 7,7% – au fost consemnate în telecomunicații.

Comparativ cu luna februarie a anului trecut, câștigul salarial mediu net a crescut în cea de-a doua lună a anului cu 14,2%. Procentul de creștere este superior ratei anuale a inflației consemnată în februarie, dar, raportat la evoluția prețurilor de consum, a fost ușor mai redus în cea de-a doua lună a anului, comparativ cu luna ianuarie 2024.

În sectorul bugetar, în luna februarie, câștigul salarial mediu net a crescut ușor, comparativ cu luna precedentă în administrația publică, în timp ce în sănătate și asistență socială, respectiv în învățământ au fost consemnate ușoare scăderi./ilixandru/csimion

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 12 aprilie