Calendarul evenimentelor, 13 aprilie – selecțiuni

EVENIMENTE INTERNE

– Electoral, Partide

* ‘Marşul IOR pentru aer curat şi sănătate’, eveniment organizat de PNL Sector 3 pentru reîntregirea Parcului IOR; participă preşedintele filialei, Andrei Baciu, şi candidatul Alianţei PSD PNL, Cătălin Cîrstoiu – ora 11:00;

  • declaraţii de presă înainte de eveniment (în apropierea scenei din parc, intrarea de la Globul Pământesc, intersecţia str. Liviu Rebreanu cu Câmpia Libertăţii; declaraţiile vor fi transmise live pe pagina de Facebook a PNL Sector 3, respectiv Comunitatea Liberală Sector 3)

* Arad: Conferinţa judeţeană de alegeri a filialei Forţa Dreptei Arad; participă preşedintele partidului, Ludovic Orban – ora 11:00, la Best Western Central Hotel, sala Europa; evenimentul este precedat de o conferinţă de presă – ora 10:00

* Timișoara: Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) organizează sâmbătă, 13 aprilie, ora 11:00, dezbaterea publică cu tema tema „Poziția României în Uniunea Europeană” la Hotel Streliția (Str. Simion Bărnuțiu, nr. 44). Candidații AUR pentru Parlamentul European vor fi față în față cu locuitorii din județ pentru a le face cunoscute proiectele cu care își propun să reprezinte România, dar și pentru a le răspunde la întrebări.

* Târgu Mureş: Lansarea candidaţilor la alegerile locale din partea Alianţei Dreapta Unită Mureş – ora 18:00, eveniment precedat de o conferinţă de presă; participă preşedintele partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban – ora 17:00, la Hotel Grand, Piaţa Victoriei nr. 28-30

* Tulcea: Lansarea candidaţilor la alegerile locale din partea PNL Tulcea; participă preşedintele PNL, Nicolae Ciucă – ora 11:00; evenimentul va fi transmis live pe pagina de Facebook a PNL; conferinţă de presă – ora 13:00 – Teatrul ‘Jean Bart’

– Culte, Biserică

* Pelerinajul istoric cu moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou în Arhiepiscopia Bucureștilor continuă și în luna aprilie în parohii din cele șase sectoare ale Capitalei, la sfârșit de săptămână, sâmbăta și duminica. Din programul zilei:

  • Pelerinajul va începe la Mănăstirea Stavropoleos, unde moaștele sfântului vor fi între orele 08:30 și 08:40. Între 08:45 și 09:25, moaștele se vor afla la Parohia Sf. Dumitru Poștă, iar între 09:50 și 10:00 moaștele vor trece pe la Biserica Parohiei Mihai Bravu (ocrotită de Sf. Cuv. Parascheva, Sf. Mc. Fanurie și Sf. Treime – Str. Cerceluș 18). Între 10:20 și 11:35, moaștele vor fi la Parohia Sf. Ioan Botezătorul – Dristor de pe Str. Râmnicu Sărat 14.

De la 11:50 și până la 12:50, sfântul va poposi la Parohia Adormirea Maicii Domnului și Sf. Mc. Mercurie de pe Str. Constantin Brâncuși 11. Următoarea oprire a sfântului va fi, între orele 13:00 și 14:45, la Parohia Înălțarea Sf. Cruci – Titan, care este ocrotită și de Sf. Proroc Ilie și Sf. Martiri Brâncoveni (Str. Stelian Mihale 14). Între orele 15:00 și 16:10, moaștele vor trece pe la parohiile Sfinții Români (Str. Trapezului 3A), Sf. Antonie cel Mare – Titan (Str. Jean Steriadi 19A), Adormirea Maicii Domnului – Titan (Bd 1 Decembrie 1918 nr. 21) și Soborul Maicii Domnului (Str. Vasile Goldiș 1). Procesiunile din Sectorul 3 al Capitalei se vor încheia la Parohia Acoperământul Maicii Domnului – Titan, unde Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul va oficia Taina Sf. Maslu începând de la ora 16:30 (Str. Prisaca Dornei 2).

Pelerinajul cu moaștele Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor, este organizat în contextul împlinirii a 250 de ani de la aducerea moaștelor sale la București. Acest eveniment istoric a fost înscris în Calendarul Ortodox, cu pomenire în data de 13 iulie, iar prima sărbătorire va avea loc anul acesta, când la Catedrala Patriarhală se va desfășura un program liturgic deosebit.

* Bălăceanca: Moaștele Sfinților Doctori fără de arginți Pantelimon și Trifon vor fi duse sâmbătă la Spitalul de Psihiatrie „Eftimie Diamandescu” și la Căminul de Psihiatrie din Bălăceanca. Primirea moaștelor celor doi Sfinți tămăduitori în parohia ilfoveană este programată sâmbătă la 15:30. Evenimentul va continua cu Taina Sfântului Maslu, începând cu ora 16:00, iar ulterior, cinstitele moaște vor fi transportate la centrele medicale de psihiatrie. Duminică, programul liturgic va începe cu Slujba Utreniei, urmată de Sfânta Liturghie, oficiată în Biserica parohială „Adormirea Maicii Domnului”. Sărbătoarea va continua la Căminul Cultural din Bălăceanca, unde va avea loc Conferința „Boala și suferința: interferențe neuro-psiho-sociale și religioase”. Tema conferinței se află în strânsă legătură cu tematica Anului omagial 2024 al pastorației și îngrijirii bolnavilor.

* Gledin, jud. Bistrița-Năsăud: ASCOR Cluj-Napoca organizează, la Gledin, pe 13 și 14 aprilie, o serie de evenimente religios-culturale dedicate Sf. Ier. Pahomie, cu prilejul împlinirii, duminică, a 300 de ani de la trecerea la Domnul a sfântului:

‣ Sâmbătă, 13 aprilie:

  • ora 11:00 – Concurs de creație și interpretare „Sfântul Pahomie de la Gledin”
  • ora 16:00 – Colocviile de la Gledin: „Sfântul Pahomie. 300 de ani de la trecerea la Domnul”. Invitați: Pr. Prof. Ioan Chirilă, Pr. Ioan Pintea, Pr. Ciprian Negreanu
  • ora 18:00 – Taina Sf. Maslu
  • ora 19:00 – Recitalul Corului „Sf. Lavrentie al Cernigovului”
  • ora 19:30 – Agapă frățească

* Iași: Parohia Ortodoxă Unirea şi Asociaţia Culturală Transylvania Byzantica organizează în premieră în judeţ Tabăra de muzică bisericească bizantină: ‘Strana străbună’, care se desfășoară în perioada 12-14 aprilie. În cadrul acestei tabere, au loc două cursuri de muzică bisericească bizantină susţinute de Lect.Univ.Dr. Adrian Sîrbu, profesor în cadrul Secţiei de Muzică religioasă a Universităţii de Arte ‘George Enescu’ din Iaşi şi dirijorul Corului Academic Byzantion din Iaşi. Din programul zilei:

  • Evenimentul va fi încununat de o conferinţă specială intitulată ‘Strana, o chemare pentru ‘toată suflarea’, care va avea loc în data de 13 aprilie, începând cu ora 16:00. Conferinţa va fi susţinută de Lect.Univ.Dr. Adrian Sîrbu şi va beneficia de participarea şi binecuvântarea +PS Benedict Bistriţeanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. Moderatorul conferinţei va fi Drd. Menuţ Maximinian, preşedintele Societăţii Scriitorilor Bistriţa-Năsăud, directorul ziarului Răsunetul

* Iași: Între evenimentele conexe Târgului de Carte Librex de la Iași (10-14 aprilie) se numără și un dialog între un om al Bisericii, pr. Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, și Daniel Buzdugan, personalitate media. Aceștia vor fi invitații Editurii Doxologia și vor explora rolul și misiunea cuvântului în context contemporan: responsabilitatea vorbirii, etica în comunicare, impactul cuvântului asupra individului și a comunității, modul în care putem folosi cuvântul în mod constructiv pentru a promova binele și a aduce schimbări pozitive în lume – ora 18:30, la Congress Hall (Palas Mall, Et. 2). Editura Doxologia va lansa la târg volumul „Periplu prin spaţii de suflet” de Mioara Dragomir

– Ambasade

* ‘Hanami – sărbătoarea primăverii’, eveniment organizat de Ambasada Japoniei în România şi Primăria Municipiului Bucureşti – ora 12:00, în Grădina japoneză din Parcul Regele Mihai I, şos. Pavel D. Kiseleff – intrarea dinspre Arcul de Triumf. Hanami este un obicei străvechi japonez care celebrează înflorirea cireşilor şi reprezintă un moment de bucurie şi contemplare în cultura japoneză. Au loc numeroase ateliere, precum: origami, caligrafie, jocuri tradiţionale japoneze. Atmosfera de festival va fi susţinută de sunetul ‘Wadaiko’ (tobe japoneze), precum şi de dansuri tradiţionale. Cei pasionaţi de artele marţiale japoneze au posibilitatea de a urmări demonstraţii de karate, kendo sau kyudo (tir cu arcul). Doritorii vor avea ocazia sa probeze yukata sau kimono şi să îşi facă poze printre cireşii în floare. Programul evenimentului include şi demonstraţie de ceremonia ceaiului, dar şi degustare de ‘Sake’, o băutură tradiţională japoneză preparată din orez.

– Administrație

* Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, îi invită pe bucureșteni la o acţiune de ecologizare a Parcului Natural Văcăreşti, sâmbătă, 13 aprilie, între orele 09:00 şi 12:00, la care pot participa şi voluntari. Acţiunea de ecologizare reprezintă un beneficiu pentru comunitate şi mediul înconjurător.

 – Economic

* The Bucharest Hackathon, ediţia a doua, eveniment ce își propune să creeze cea mai mare comunitate de programatori din România – Teatrul Odeon, Sala Studio (13-14 aprilie). La The Bucharest Hackathon programatorii pot lucra pe orice proiect software sau hardware care foloseşte tehnologiile blockchain, AI şi DevTools. Echipele vor fi formate din câte 2-4 membri.

* Tuzla: REGIONAL AIR SERVICES – Aeroport Internaţional „Alexandru Podgoreanu” – Tuzla, alături de colegii din aviaţia generală, de membrii ARPA şi ai AROPA şi de prietenii şi partenerii de la aeroporturile din Balcic şi Albena, salută intrarea României şi a Bulgariei în „Schengen aerian și maritim” de la 31 martie 2024, sărbătorind în acelaşi timp relansarea aeroportului Tuzla într-o formulă nouă, modernă şi performantă, printr-un eveniment complex, desfăşurat în zilele de 13 şi 27 aprilie 2024. Din programul de astăzi:

  • Pe 13 aprilie, între orele 12:00 şi 12:30, aproximativ 20 de aeronave româneşti decolează de pe Aeroportul Internaţional Alexandru Podgoreanu Tuzla şi de pe alte aeroporturi româneşti către Balcic, unde partenerii bulgari îi aşteaptă începând cu ora 13:30. La evenimentul din Bulgaria sunt aşteptati, printre mulţi alţii, prim-ministrul, Nikolay Denkov, ministrul Afacerilor Externe, Teodora Genchovska şi ministrul bulgar al Turismului, Zaritsa Dinkova. După ceremonia oficială, atmosfera se destinde la Hangar Party, iar întoarcerea aeronavelor româneşti se va face la Tuzla sau direct în localităţile de provenienţă ale operatorilor.

– Mediu

* Constanţa: Cu ocazia Zilei Pământului (22 aprilie), Asociaţia Culturală Noua Acropolă Constanţa împreună cu Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa invită publicul la o nouă acţiune de curăţare a siturilor arheologice. Cei care doresc să se alăture acţiunii sunt aşteptaţi sâmbătă 13 aprilie, la ora 10:00, în faţa Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, Piaţa Ovidiu 12.

* Ploieşti: Asociaţia Pădurea Copiilor organizează, cu sprijinul Metropolitan Life şi Arbor Day Foundation, o acţiune de împădurire în Parcul Municipal Ploieşti Vest. Evenimentul contribuie la înfiinţarea unei păduri urbane miniaturale ce are la bază conceptul dezvoltat de botanistul japonez Akira Miyawaki. Situată în vecinătatea gării Ploieşti Vest, viitoarea pădure ‘de buzunar’ se va întinde pe o suprafaţă de 1200 mp şi va avea în componenţă 5000 de puieţi de arbori şi arbuşti din peste 25 de specii autohtone.

– Învățământ

* Romania Driving Experience şi POLITEHNICA Bucureşti, prin Facultatea de Transporturi, continuă parteneriatul pentru conducere defensivă şi siguranţă auto şi lansează DRIVING HERO – cel mai ambiţios proiect de până acum dedicat generaţiei tinere de şoferi. Este primul eveniment din ţara noastră care înglobează o competiţie de conducere defensivă pentru şoferi amatori. Mii de tineri s-au înscris la preselecţiile organizate de Romania Driving Experience, desfăşurate în perioada 13-14 aprilie la Facultatea de Transporturi în Campusul POLITEHNICII Bucureşti – ora 11:00, Campusul universităţii, Facultatea de Transporturi. DRIVING HERO se adresează şoferilor începători sau cu experienţă şi presupune o tabără intensivă de antrenament pe circuit, pe baza tehnicilor de conducere defensivă şi sportivă, urmate de probe eliminatorii. Competiţia este parte din Festivalul DRIVING HERO şi se va desfăşura la Motorpark România în perioada 7-9 iunie 2024.

– Mass-media

* Delphi, Grecia: În cadrul Forumului Economic Delphi (10-13 apr.), Claudia Nicolae, directorul Agenţiei Naţionale de Presă Agerpres şi membră în board-ul Alianţei Europene a Agenţiilor de Presă (EANA), va vorbi sâmbătă despre fenomenul dezinformării şi manipulării în spaţiul online, în cadrul panelului ”Combaterea dezinformării într-o lume multipolară – strategii, instrumente şi provocări”. Tema generală a forumului din acest an este „Marea tranziţie” şi abordează provocări globale precum schimbările climatice, inegalitatea socială, tensiunile geopolitice şi revoluţiile tehnologice care nu mai pot fi ignorate.

– Cultură

* Începând cu luna martie, zilele de sâmbătă se transformă în discuții relaxate despre film, în cadrul Gopo Film Talks. O inițiativă a Premiilor Gopo, în parteneriat cu Promenada Mall și NEPI Rockcastle, menită să promoveze pasiunea pentru cinematografie și să faciliteze înțelegerea mai profundă a industriei de film românesc, prin interacțiuni directe între publicul cinefil și a studenților de la Facultățile de Teatru și Film cu personalități remarcabile din domeniul cinematografiei autohtone. Întâlnirile vor fi organizate sub forma unor dezbateri și conversații inspiraționale. Din program:

  • Sâmbătă, 13 aprilie, ora 11:00 – Ultima întâlnire din seria Gopo Film Talks îi are invitați pe Domnica Cîrciumaru, director de casting și pe regizorul Tudor Giurgiu. Aceștia vor discuta despre importanța castingului privit din două perspective. Discuțiile vor avea loc în piațeta din fața magazinului H&M din Promenada Mall, situată la nivelul 1

* În weekendul 13-14 aprilie, „Străzi deschise, București – Promenadă urbană” #4 se extinde în sectorul 1 al Capitalei, pe strada Alexandru Constantinescu (între Str. Loc. Gh. Stâlpeanu și Str. Cap. Nicolae Drossu), cu activități sportive dedicate publicului de toate vârstele, spectacole de magie și muzică live, iar Calea Victoriei redevine spațiul adecvat pentru plimbările în aer liber. Din programul zilei:

‣ Str. Alexandru Constantinescu (între Str. Loc. Gh. Stâlpeanu și Str. Cap. Nicolae Drossu):

  • orele 10:00 – 21:00: Activități sportive, zone de joacă și mișcare – jocuri interactive, miniterenuri de fotbal, tenis de picior, baschet, ping-pong (PROEDUS)
  • orele 10:00 – 13:00: Atelier de creație (Direcția de Asistență Socială a Municipiului București)
  • orele 10:00 – 15:00: Activități de realizare caricaturi (Catricaturi)
  • orele 11:00 – 12:00: Atelier de creativitate – Culorile emoțiilor (Biblioteca Metropolitană București)
  • orele 11:00 – 13:00: Parada lui Bubu la Zoo (Opera Comică pentru Copii)
  • orele 12:00 – 13:00: Spectacol de teatru de păpuși – Licurici (Biblioteca Metropolitană București)
  • orele 14:00 – 14:45: Spectacol de magie pentru copii – MAGITOT sunt eu (Teatrul Dramaturgilor Români)
  • orele 17:30 – 18:00: Momente artistice (Circul Metropolitan București)
  • orele 18:00 – 19:00: Concert de percuție (Școala de Artă București)

‣ Calea Victoriei: zona Hotel Novotel (trotuar):

  • orele 17:00 – 17:50: Rolling Strings Puppet Show – spectacol de teatru de animație pentru copii.

* The Rembrandt Art Experience în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, anunţă lansarea seriilor de ateliere de artă dedicate familiei, inspirate de geniul suprarealist Salvador Dalí, o aventură unică în lumea artei ce îşi deschide porţile în data de 13 aprilie, la ARCUB – Hanul Gabroveni, Sala Studio. Atelierele se vor organiza în fiecare sâmbătă şi duminică (cu excepţia zilelor de 4 şi 5 mai), în intervalul orar 11.00-15.00, sunt adaptate pentru diferite categorii de vârstă şi niveluri de experienţă şi includ teme, precum: „Ceasuri Topite” – dedicat explorării conceptului de timp în opera lui Dalí; „Elefantul Acrobat” – activitate de modelaj care doreşte să balanseze grandoarea cu fragilitatea; „Portretele Suprarealiste” – autoportretul ca metodă de explorare a subconştientului; „Lumea subacvatică a lui Dalí” – pictura subacvatică întâlneşte simbolurile onirice etc. Detalii complete despre fiecare atelier în parte precum şi despre modalitatea de rezervare a unui loc în cadrul programului organizat la ARCUB – Sala Studio, pot fi accesate pe www.rembrandtart.ro

* La sediul Muzeului Național al Literaturii Române (str. Nicolae Crețulescu nr 8), Atelierul de creație Poezie în viață își va deschide porțile pentru cei doritori, între orele 14.00 – 18.00, în limita locurilor disponibile. Invitată specială: Nora Iuga, bine cunoscuta scriitoare, poetă, prozatoare și traducătoare, aproape centenară. Coordonator: Nina Vasile

* Muzeul Naţional de Artă al României organizează o nouă întâlnire din seria ‘BookHub la MNAR. Lecturi cu Nona Rapotan’; dialog cu scriitorul Dan Pleşa – ora 16:00, la Muzeul Theodor Pallady, str. Spătarului nr. 22

* Arhiva de Imagine a Muzeului Național al Țăranului Român invită la atelierul de fotografie veche susținut de Paul Aioanei (Ambrotipescu), în cadrul Săptămânii Liceenilor la One World Romania – ora 18:00, la Sala Media. Va fi prezentat unul dintre procedeele fotografice de secol XIX, anume tehnica colodiului umed. Paul Aioanei este unul dintre puținii fotografi din Europa care mai realizează fotografii pe sticlă (ambrotipii) și pe aluminiu (ferotipii).

* La Teatrul Naţional din Bucureşti are loc premiera oficială a spectacolului „Hedda Gabler” de Henrik Ibsen, montarea lui Thomas Ostermeier, unul dintre cei mai importanţi regizori europeni, care va fi prezent la premiera din 13 aprilie – ora 19:00, la Sala „Ion Caramitru”.

* Glenn Miller Orchestra, sub bagheta dirijorului Wil Salden, va susține un concert pe 13 aprilie, la Ateneul Român din București, de la ora 20:00. Orchestra, cu experimentaţii muzicieni Big Band (4 trompete, 4 trombone, 5 saxofoane, 1 clarinet, tobe, pian), se va prezinta remarcabil, iar interpretarea pieselor va emoționa şi va energiza audienţa de toate vârstele. Punctul culminant al show-ului va fi evidențiat de momentul sugestiv „Moonlight Serenaders”, când scena se va transforma într-un templu swing care readuce la viață atmosfera cu totul specială a anilor ’30 și ’40. Datorită acestui sunet complet distinctiv, remarcabil de armonios și, în același timp, electrizant, piese atemporale, precum „In the Mood”, „Rhapsodie in Blue”, „Leroy Brown”, „Pennsylvania 6-5000”, „String of Pearls”, „Chattanooga Choo Choo”, „At Last” vor fi doar alte câteva dintre compozițiile care vor fi interpretate, live, de orchestră. După aproximativ 85 de ani de la fondarea Glenn Miller Orchestra, universul muzical este îmbogățit de aceste melodii memorabile și aranjamente orchestrale.

* Alba Iulia va găzdui cea de-a XVII-a ediţie a Colocviului Tinerilor Scriitori. Colocviul, care în acest an se desfăşoară sub deviza ‘A citi, a scrie’, va reuni tineri creatori de literatură din toată ţara şi trei conferinţe susţinute de scriitorii Ovidiu Pecican, Sonia Elvirean şi Monica Grosu. Evenimentul va avea loc în aer liber, pe Esplanada Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, începând cu ora 11:00. În caz de vreme nefavorabilă, evenimentul se va desfăşura în sala Dietei de la Palatul Principilor din Alba Iulia. Colocviul Tinerilor Scriitori este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Alba – Hunedoara şi Biblioteca Judeţeană ‘Lucian Blaga’ Alba, în parteneriat cu Primăria Municipiului Alba Iulia, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Palatul Principilor din Alba Iulia.

* Brașov: Artist Talk cu Lia Perjovschi şi Dan Perjovschi la Muzeul de Artă Braşov – ora 17:00, B-dul Eroilor 21. Dialogul va fi moderat de Bianca-Maria Bălşan, managerul Muzeului de Artă Braşov. Subiectele abordate în cadrul expoziţiei ‘Urgenţe’ parcurg o serie de evenimente care marchează societatea globală.

* Brașov: Se încheie Festivalul Internațional al Muzicii de Cameră (FIMC), eveniment desfășurat pe scena Sălii Patria, în organizarea Filarmonicii Brașov, între 5 și 13 aprilie. Din program:

  • Sebastian Tegzeșiu, Filip Papa și Horia Mihail vor interpreta lucrări de Wolfgang Amadeus Mozart și Piotr Ilici Ceaikovski – ora 19:00

* Constanţa: Cu ocazia „Zilei Internaţionale a Rock and Roll-ului”, cei care vor vizita expoziţia amplasată în holul de la etajul I al Bibliotecii Judeţene „Ioan N. Roman” din Constanţa pot împrumuta atât CD-uri şi DVD-uri tematice, cât şi alte titluri din colecţia bibliotecii.

* Craiova: Teatrul Naţional „Marin Sorescu” anunţă premiera spectacolului „Două poveşti de amor”, regia Mircea Cornişteanu – ora 19:00. Spectacolul este realizat după două vodeviluri de A. P. Cehov, „Ursul”, respectiv „Cerere în căsătorie”. Spectacolul se va juca în sala Amza Pellea a Naţionalului craiovean şi va marca, totodată, sărbătorirea a 80 de ani de viaţă ai regizorului Mircea Cornişteanu. Din distribuţie fac parte actorii Claudiu Bleonţ, Cerasela Iosifescu, Adrian Andone; scenografia şi costumele – Lia Dogaru.

* Iași: Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi, instituţie subordonată Consiliului Judeţean Iaşi, va organiza Zilele Bojdeucii în perioada 13-14 aprilie, printr-o serie de evenimente ce aniversează cel mai îndrăgit şi vizitat muzeu din Iaşi. Anul acesta, în timpul celor două zile, publicul va fi invitat să se bucure de un program variat de activităţi culturale, după cum urmează:

  • Sâmbătă, începând cu ora 10:00, va avea loc un atelier de încondeiat ouă de Paşti cu meşterul popular Ana Maria Zăbavă din comuna Scânteia, jud. Iaşi.
  • În intervalul orar 11:30-12:00, pe scena din amfiteatrul Bojdeucii va evolua Taraful ‘Rădăcini’ din Iaşi, urmat de un spectacol artistic al membrilor cluburilor de la Palatul Copiilor Iaşi (12:00-12:45). După aceste momente, poeţii noului val ieşean Elena Simion şi Lucian Brad vor susţine un performance poetic dedicat pisicilor contemporane (12:50-13:00).
  • Programul va continua cu un moment ludic inspirat de pisicile lui Ion Creangă. La Bojdeucă, musafirii povestitorului găseau mereu ‘ o turmă de pisici (Fiţa, Siţa, Florica, Frusica, Ţâca, Suru, Ghiţă, Vasilică, Todirică, Bălănica, Miţulica, Tărcata, Frăsina), printre care un cotoi se numea, în onoarea criticului junimist, Titu’ (cf. G. Călinescu). Invitatul special, Alex Tocilescu, va purta un dialog despre pisici cu Raluca Aftene, jurnalistă TVR Iaşi. Alex Tocilescu (n. 1977, Bucureşti) este cunoscut scriitor şi publicitar, afecţiunea pentru aceste feline reieşind şi din publicarea a două cărţi îndrăgite de publicul larg: ‘Adevărata carte cu pisicile lui Tocilescu’ (Editura Art, 2017) şi ‘Imperiul pisicilor’ (Editura Polirom, 2017) (13:00-14:00).

* Iași: Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu” din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi, în parteneriat cu Asociaţia „Noua Acropolă” – Filiala Iaşi, invită sâmbătă, începând cu ora 14.00, la un nou dialog din seria de conferinţe dedicate unor importante teme de reflecţie filosofică. Evenimentul, intitulat „Omul nobil, după Confucius”, va avea loc la Muzeul „Poni-Cernătescu” din Iaşi (str. Mihail Kogălniceanu, nr 7B) şi va aborda teme legate de virtute şi ritual, despre ce înseamnă a fi un om nobil, inspirate din filosofia lui Confucius.

* Satu Mare: În cadrul „Primăverii sătmărene’” are loc concertul acustic Midnight Stories – ora 19:00, la Centrul Cultural ‘G.M. Zamfirescu’

* Timişoara: Vernisajul expoziţiei ‘Sparring Partners’, autor pictor Cristian Sida – ora 18:00, la Jecza Gallery

* Paris: În perioada 12-14 aprilie, România va participa la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internațional dedicat cărții și literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère și în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere. Prezența României cu stand propriu (B30) și un program la care participă numeroși invitați este organizată de Institutul Cultural Român (ICR) prin Centrul Național al Cărții (CENNAC) și ICR Paris, în parteneriat cu Ministerul Culturii, Ambasada României și Ambasada Republicii Moldova la Paris. La ediția din 2024, România va fi prezentă şi în cadrul standului Parlamentului European şi al clusterului EUNIC Paris (B20). Din programul zilei:

  • Ziua de sâmbătă, 13 aprilie, va începe sub semnul rememorării. La ora 10.00, pe marea scenă Suffren de la Grand Palais Éphémère va avea loc dezbaterea Panaït Istrati, vagabond cosmopolite / Panait Istrati, vagabond cosmopolit, organizată împreună cu Centrul Cultural Elen și moderată de jurnalistul și criticul literar Ulysse Baratin. Vor participa la acest eveniment, organizat în anul în care se împlinesc 140 de ani de la nașterea marelui scriitor român, Christian Delrue, președintele Asociației Prietenii lui Panait Istrati, alături de eseistul Michalis Patsis și de Golo, autorul seriei de romane grafice Istrati!, care se bucură de mare succes în Franța. Tot sâmbătă, la ora 18.30, la sediul Ambasadei Republicii Moldova de la Paris este programată întâlnirea cu scriitoarea Lorina Bălteanu, intitulată Un voyage poétique au coeur de lʼenfance/ O călătorie poetică în inima copilăriei. La evenimentul prilejuit de recenta apariție în Franța a volumului scriitoarei, intitulat Legată cu funia de pământ / Cette corde qui mʼattache à la terre (Editions des Syrtes, 2024) va participa criticul literar Dan Burcea. Moderatoarea evenimentului este jurnalista Kerenn Elkhaïm.

* Regensburg, Germania: Consulatul General al României la Munchen va participa, la iniţiativa Guvernului Landului Bavaria, în colaborare cu Primăria oraşului Regensburg, la o acţiune dedicată marcării zilei Europei. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 13 aprilie, în inima oraşului Regensburg şi se va desfăşura sub egida Noi suntem Europa! Consulatul General al României la Munchen, cu sprijinul Ministerului român al Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, va promova imaginea României, oferind vizitatorilor produse alimentare tradiţionale româneşti, dar şi broşuri sau cataloage de prezentare a potenţialului turistic românesc. Totodată, vor fi difuzate clipuri de promovare a României. Participă înalţi reprezentanţi ai Guvernului Landului Bavaria, înalţi oficiali, reprezentanţi ai organizaţiilor şi asociaţiilor cu iniţiative de promovare şi intensificare a identităţii europene din regiune.

– Sport

* Are loc conferinţa de presă prilejuită de tragerea la sorţi a tabloului principal al turneului ATP 250 Ţiriac Open – ora 13:00, baza sportivă Năstase-Marica, zona de VIP; participă Ion Ţiriac, Nadia Comăneci, Ilie Năstase, Denis Shapovalov etc

* Au loc meciuri în Superliga de fotbal – play-out – etapa a 4-a:

  • FC Voluntari – SC Oţelul Galaţi (Stadion ”Anghel Iordănescu” – Voluntari, ora 17:00)
  • FC Universitatea Cluj – FC Petrolul Ploieşti (Cluj Arena – Cluj-Napoca, ora 21:30)

* Are loc un meci pentru locurile 5-6 în Liga Naţională de baschet feminin:

  • CS Universitatea Cluj-Napoca – CS Rapid Bucureşti (Sala ”Horia Demian” – Cluj-Napoca, 13:00)

* Sunt programate meciuri din etapa a 23-a a Ligii Naţionale de handbal masculin:

  • CSM Constanţa – CSU din Suceava (Sala Sporturilor – Constanţa, ora 18:00)
  • CSM Sighişoara – ACS HC Buzău 2012 (Sala ”Radu Voina” – Sighişoara, ora 17:30)

* Sunt programate meciuri în Divizia A1 la volei feminin:

  • locurile 5-8: CS Dinamo Bucureşti – CSM Bucureşti (Sala Polivalentă Dinamo – Bucureşti, ora 17:00)
  • play-out: CS Ştiinţa Bacău – CSM Constanţa (Sala Polivalentă ”Narcisa Lecuşanu” – Bacăui, 17:00)

* Sunt programate partide în Divizia A1 la volei masculin:

  • semifinale: CSM Arcada Galaţi – CS Dinamo Bucureşti (Sala Polivalentă Dunărea – Galaţi, ora 19:00)
  • locurile 5-8: SCM ”U” Craiova – SCM Zalău (Sala Polivalentă – Craiova, 18:00)
  • locurile 9-10: CS Unirea Dej – CS Ştiinţa Explorări Baia Mare (Sala ”Petru Slavariu” – Dej, ora 17:00)

* Are loc prima etapă a Ligii Naţionale de Rugby:

  • CS Dinamo Bucureşti – CS Rapid Bucureşti (Stadion ”Florea Dumitrache” – Bucureşti, ora 11:00)
  • SCM USV Timişoara – CSA Steaua (Stadion ”Gheorghe Răşcanu” – Bucureşti, ora 11:00)
  • CSM Ştiinţa Baia Mare – CS Universitatea ELBI Cluj (Arena Zimbrilor – Baia Mare, ora 16:00)

* Sunt programate meciuri în Liga a II-a de fotbal:

  • play-off – etapa a 4-a: AFK Csikszereda Miercurea Ciuc – CS Corvinul 1921 Hunedoara (Stadion Municipal – Miercurea Ciuc, ora 12:00)
  • play-out – etapa a 3-a: FC Unirea Dej – CSC Dumbrăviţa (Stadion Municipal – Dej, ora 11:00), CSM Reşiţa – FC Metaloglobus Bucureşti (Stadion ”Mircea Chivu” – Reşiţa, ora 11:00), CSM Alexandria – ACS CFC Argeş (Stadion Municipal – Turnu Măgurele, ora 11:00), în Grupa A; CSA Steaua – AFC Progresul 1944 Spartac (Stadion Steaua – Bucureşti, ora 11:00), ACS Viitorul Pandurii Târgu Jiu – AFC Chindia Târgovişte (Stadion Municipal ”Constantina Diţă” Târgu Jiu, ora 11:00), CS Concordia Chiajna – CSM Slatina (Stadion Concordia – Chiajna, ora 11:00)

– Diverse

* EUNIC România redeschide Pavilioanele Expoflora din Parcul Mihai I al României/Herăstrău cu o expoziție de artă contemporană – GEISTER/Spirite – ce reunește artiști din șase țări europene. Vernisajul va avea loc sâmbătă, 13 aprilie, între orele 14.00 și 21.00. Evenimentul este organizat cu sprijinul Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti.

* La Sala Atelier a Muzeului Antipa, are loc un eveniment despre Iepurașul de Paști și rudele acestuia, în cadrul căruia publicul va afla adevăruri, curiozități și informații interesante. Astfel, sâmbătă, 13 aprilie, curioșii cu vârste cuprinse între 6 – 10 ani sunt invitați să descopere „Fascinanta lume a iepurașilor” – ora 10:15. În cadrul atelierului se va face și o scurtă „expediție” prin Muzeu în căutarea iepurașilor din expoziția permanentă

* Sâmbătă, 13 aprilie, are loc un nou târg de adopţii pentru căței, organizat de ASPA, în Parcul Tineretului. Evenimentul se va desfăşura în intervalul orar 10:00-16:00. Intrarea la târg se va face din Bulevardul Gheorghe Şincai.

* Bistriţa: Asociaţia Chinologică Bistriţa-Năsăud organizează, în perioada 13 – 14 aprilie, BISTRITZER BURG DOG SHOW 2024. Anul acesta vor fi organizate patru competiţii chinologice (două naţionale şi două internaţionale) şi trei competiţii de club: Competiţia ASAO – Ciobăneşti de Asia Centrală, Competiţia Clubului Câinilor Ciobăneşti de Cireadă Elveţieni şi Competiţia Clubului Câinilor Ciobăneşti Caucazieni. Vor fi prezenţi, pentru prima dată la Bistriţa, reprezentanţii Artero Academy România care vor oferi servicii profesionale de toaletare adaptate specific raselor participante, alături de reprezentanţii de Bistritzer Bug, Fluffy Pro Pet, DogPro.

* Braşov: În Piaţa Sfatului din Braşov braşovenii şi turiştii vor putea admira cele mai frumoase modele retro de automobile la „Retroparada primăverii”: Ferrari Mondial, Porsche 911, Honda NSX, Ford Mustang, Oldsmobile Cutlass Delta 88 şi Dacia Sport sunt câteva dintre maşinile care vor putea fi văzute între orele 11.00 şi 15.00. Vor fi expuse aproximativ 80 de maşini.

* Braşov: Atelier de parfumerie, la Muzeul Casa Mureşenilor din Braşov, susținut de Elena Junc, aromoterapeut şi chimist cosmetic – ora 12:00

– S-a întâmplat într-o zi de 13 aprilie

* Acum 426 de ani (1598) regele francez Henric al IV-lea de Bourbon (1589-1610) a promulgat „Edictul de la Nantes” (oraş din vestul Franţei), prin care se garantau protestanţilor hughenoţi drepturi egale cu cele acordate catolicilor şi care a pus capăt, pentru un timp, conflictelor religioase în Franţa. La data de 18 octombrie 1685, Ludovic al XIV-lea, rege al Franţei între anii 1643 şi 1715, revoca „Edictul de la Nantes” (din 13 aprilie 1598). Ca urmare, în Franţa s-a interzis exercitarea cultului protestant

* Acum 282 de ani (1742), în Catedrala din Dublin, a avut loc premiera oratoriului „Messiah”, a compozitorului german Georg Friedrich Händel. 24 de zile i-au trebuit lui Händel să compună această capodoperă a creaţiei sale, considerat cel mai cunoscut oratoriu şi poate cel mai frumos din toate timpurile. A fost creat în 1741, între 22 august şi 4 septembrie, confirmând încă odată uşurinţa şi spontaneitatea pe care compozitorul o avea chiar şi în compunerea celor mai fastuoase partituri. Succesul a fost impresionant şi lucrarea a fost imediat catalogată ca fiind esenţa geniului händelian, păstrându-şi până în zilele noastre locul în galeria marilor capodopere

 * Cu 162 de ani în urmă (1862) intra în vigoare, în România, Legea asupra presei, cea dintâi lege a jurnaliştilor din România, adoptată de Guvernul Barbu Catargiu. Promulgată de Alexandru Ioan Cuza, aceasta fixa dreptul de a transmite exploatarea operei prin moştenire pe o perioadă de 10 ani de la moartea autorului (13/25)

* Tot într-o zi de 13 aprilie, acum 139 de ani (1885), avea loc promulgarea Legii „Depozitului legal”, prin care orice tipografie era obligată să trimită câte trei exemplare din fiecare tipăritură bibliotecilor centrale din Bucureşti şi Iaşi, precum şi Bibliotecii Academiei Române (13/25)

* În urmă cu 102 ani (1922) era promulgat tratatul prin care se recunoştea suveranitatea României asupra teritoriului dintre Prut, Nistru şi Marea Neagră – Basarabia, semnat la Paris, la 28 octombrie 1920, de reprezentanţii Marii Britanii, Franţei, Italiei, Japoniei, pe de o parte şi ai României, pe de altă parte. Textul tratatului a fost votat de Parlamentul român la 3 aprilie 1922 (Senatul) şi la 7 aprilie 1922 (Adunarea Deputaţilor)

* Se împlinesc 85 de ani (1939) de când Marea Britanie şi Franţa dădeau garanţii unilaterale României şi Greciei, angajându-se să le acorde asistenţă în cazul unei acţiuni care le-ar pune în primejdie independenţa, iar cele două ţări (România şi Grecia) ar decide să opună rezistenţă. Garanţiile constituiau mai mult un gest diplomatic destinat să descurajeze Germania în politica ei de expansiune, dar fără efecte reale

* Cu 81 de ani în urmă (1943) germanii au anunţat descoperirea, în pădurea Katyń (sat situat la 20 de kilometri vest de oraşul Smolensk, din Rusia), a unor gropi comune unde se aflau rămăşiţele umane a câtorva mii de ofiţeri polonezi, executaţi în masă de forţele poliţiei secrete sovietice în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Execuţii au mai avut loc şi la Mednoe şi Kalinin (regiunea Tver din nord-vestul Rusiei). La Katyn erau împuşcaţi prizonierii din lagărul Kozelsk, la Tver se lichidau prizonierii din lagărul Ostaşkov, în timp ce prizonierii din lagărul Starobelsk erau ucişi în închisoarea NKVD din Harkov (Ucraina) şi îngropaţi la Piatykhaty

* În urmă cu 79 de ani (1945) avea loc eliberarea oraşului Viena de sub ocupaţia fascistă (la sfârşitul celei de-a doua conflagraţii mondiale). Bătălia pentru Viena a început la 5 aprilie şi s-a încheiat la 13 aprilie 1945, oraşul fiind eliberat de forţele armate ale Frontului 3 ucrainean. Eliberarea Vienei s-a înscris într-o acţiune operativ-strategică distinctă şi a venit ca o prelungire a ofensivei de pe teritoriul Cehoslovaciei, la care alături de marile unităţi sovietice au acţionat şi unităţi ale Armatei Române, precum Regimentul român 2 care de luptă a activat în ultima lună a războiului în Europa în zona localităţilor austriece Hohenruppersdorf, Schrick, Wilfersdorf, Mistelbach, Aspern, Zistersdorf, Poysdorf, până în apropierea Vienei. În aceeaşi perioadă, în spaţiul austriac au fost prezente şi subunităţi ale Grupului operativ al Brigăzii române de căi ferate, care au participat la reconstrucţia sau repararea de poduri pe diverse tronsoane de comunicaţii şi la sporirea capacităţii de garare a unor staţii de cale ferată

* Acum 76 de ani (1948) Marea Adunare Naţională a adoptat în unanimitate Constituţia Republicii Populare Române, prima constituţie postbelică a României, care reflecta caracterul de tranziţie al perioadei pe plan economic şi social (copiată după Constituţia stalinistă din 1936). A fost ales un nou prezidiu, în frunte cu C.I. Parhon, şi un nou guvern, condus de dr. Petru Groza

* Se împlinesc 60 de ani (1964) de când actorul american de film, Sidney Poitier (n. 1927 – m. 2022), a fost primul actor de culoare distins cu Premiul Oscar pentru rolul din „Lilies of the Field”

* În urmă cu 54 de ani (1970) avea loc inaugurarea aerogării pentru pasageri a Aeroportului Internațional Henri Coandă, cu o capacitate de prelucrare de 1,2 milioane de călători pe an. Botezat inițial „Otopeni”, aeroportul a fost redenumit „Henri Coandă”, în 2004, având la ora actuală o capacitate de prelucrare a peste 12 milioane de pasageri pe an și fiind cel mai mare din România

* Tot într-o zi de 13 aprilie, acum 49 de ani (1975), în Liban a izbucnit un război civil, care a opus forţele creştine formaţiunilor musulmane, susţinute de miliţiile palestiniene, adăpostite în Liban din 1969. Războiul a încetat în urma Acordului de la Taef (Arabia Saudită) din octombrie 1990, în baza căruia autorităţile libaneze au trecut la aplicarea unor măsuri vizând normalizarea situaţiei din ţară, printre care: reunificarea şi activarea instituţiilor administraţiei de stat, reluarea activităţii parlamentului şi stabilirea de noi structuri ale acestuia (majorarea numărului deputaţilor de la 99 la 128, repartizarea lor egală între creştini şi musulmani, formarea comisiilor parlamentare), organizarea de alegeri legislative începând cu anul 1992, extinderea autorităţii statale pe întreg teritoriul naţional, dezarmarea şi desfiinţarea miliţiilor

* Cu 31 de ani în urmă (1993) avea loc fondarea Institutului Naţional pentru Studiul Totalitarismului, care are ca obiect de activitate culegerea, arhivarea, cercetarea şi publicarea documentelor referitoare la formele totalitarismului în România – director-fondator, istoricul Radu Ciuceanu. Începând cu data de 3 ianuarie 2022, sediul Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului a fost relocat în Casa Academiei Române, Calea 13 Septembrie nr. 13, Aripa de Est

* Acum 23 de ani (2001), în localitatea Davideni, judeţul Neamţ, a fost descoperită (în urma unor cercetări arheologice, conduse de prof. dr. Ioan Mitrea) prima imagine figurată din România a chipului Mântuitorului Iisus Hristos, datând din secolul a VI-lea

Aniversări – Comemorări

– 1796: A murit Gherasim Adamovici, teolog de origine sârbă, episcop ortodox al Transilvaniei între anii 1789 şi 1794; luptător pentru drepturile românilor transilvăneni, pe 30 martie 1792, împreună cu episcopul Ioan Bob din Blaj, s-a prezentat la Curtea de la Viena „pentru o dreaptă rezolvare a cererilor cuprinse în Reprezentaţiunea naţiunii române” („Supplex Libellus Valachorum”) (n. 1733)

– 1847: A murit juristul şi profesorul Constantin Moroiu, întemeietorul învăţământului dreptului în Ţara Românească (n. 1800)

– 1869: S-a născut Pompiliu Eliade, critic şi istoric literar; s-a aplecat îndeosebi asupra relaţiilor culturale franco-române; a popularizat literatura franceză printr-o serie de studii; membru corespondent al Academiei Române din 1912 (m. 1914) – 155 de ani

– 1874: S-a născut Iosif Velceanu, compozitor şi dirijor de cor (m. 1937) – 150 de ani

– 1878, 13/25: S-a născut Ioan Ciurea, medic veterinar şi parazitolog; se numără printre primii care au aplicat metoda experimentală în parazitologie; membru corespondent al Academiei Române din 1927 (m. 1943)

– 1886: S-a născut Nicolae Tonitza, pictor, grafician, critic de artă și profesor (m. 1940)

– 1893, 13/25: A murit ofiţerul Constantin Căpităneanu, astronom, geodez şi cartograf; a determinat coordonatele geografice a numeroase localităţi şi a contribuit la realizarea triangulaţiei generale a României; a adus o contribuţie importantă la realizarea primei hărţi moderne a Regatului României (n. 1844)

– 1897: S-a născut botanistul Emil Pop, profesor universitar la Cluj; la îndemnul său au fost întemeiate numeroase rezervaţii naturale menite să conserve vestigii de o inegalabilă importanţă pentru istoria vegetaţiei din România; membru titular al Academiei Române din 1955 (m. 1974)

– 1898: S-a născut Constantin Dumbravă, naturalist, geolog, cercetător polar; între anii 1927 şi 1931 a filmat, în Groenlanda, un important documentar etnologic (m. 1935, la Cannes)

– 1920: S-a născut Gheorghe Bulgăr, filolog, autor de dicţionare, şi istoric literar (m. 2002)

– 1924: S-a născut (la Cetatea Albă, azi în Ucraina) Alexandru Lungu, medic endocrinolog, poet, pictor și grafician; între 1946 şi 1964 recurge la tăcere literară, refuzând să participe la scrierea literaturii realist-socialiste; în 1973 părăseşte România şi se stabileşte în RFG (m. 2008) – 100 de ani

– 1926: S-a născut inginerul, fizicianul, inventatorul și profesorul Marius Sabin Peculea; şi-a legat numele de proiectarea, realizarea şi optimizarea sistemului de obţinere a „apei grele” necesare programului nuclear al României; membru titular al Academiei Române din 1993 (m. 2023)

– 1930: S-a născut Sergiu Nicolaescu, regizor, scenarist, actor, producător de filme şi om politic (parlamentar din partea FSN, PSDR şi PSD, din 1990, cu excepţia legislaturii 2004-2008; membru al Comisiilor de cultură din Senat în fiecare legislatură; s-a numărat, totodată, printre cei care au participat la Revoluţia din 1989); a realizat peste 60 de filme, aproape toate momentele importante ale istoriei naţionale regăsindu-se în acestea (m. 2013)

– 1930: S-a născut Marcel Petrişor, prozator, eseist, publicist şi profesor; a stat 13 ani în închisorile comuniste (m. 2021)

– 1932: S-a născut şahista Margareta Teodorescu, mare maestră internaţională, dublă vicecampioană olimpică şi multiplă campioană naţională de şah (m. 2013)

– 1935: S-a născut C. D. Zeletin (pseudonimul lui Constantin Dimoftache), biofizician, profesor, medic (contribuţii în domeniul medicinei nucleare, criobiofizicii, citospectrofotometriei, modelării cibernetice a unor procese biologice), poet, eseist şi traducător (bogată activitate de traducere din poezia renascentistă italiană şi din poezia franceză modernă) (m. 2020)

– 1935: S-a născut pictorul Gheorghe Maftei (m. 2021)

– 1936: S-a născut prozatorul Nicolae Velea (m. 1987)

– 1938: S-a născut regizoarea de teatru şi profesoara Cătălina Buzoianu; personalitate a culturii române care, prin propunerile sale artistice și prin activitatea susținută dedicată învățământului teatral și scenei, în integralitatea ei, a influențat profund teatrul românesc în ultimii 50 de ani (m. 2019)

– 1940: S-a născut Vladimir Cosma, compozitor, dirijor şi violonist francez de origine română; stabilit în Franţa la începutul anilor ’60 ai secolului XX, s-a impus ca unul dintre importanţii autori de muzică de film

– 1941: S-a născut dirijorul Modest Cichirdan; dirijor (1986-2003) şi director (1986-1990) al Filarmonicii „Oltenia”; director al Teatrului Liric „Elena Teodorini” Craiova (1991-1994); inițiatorul Concursului de Interpretare Muzicală „Dinu Lipatti” (m. 2020)

– 1943, 13/14: S-a născut Rodica Mandache, actriţă, dramaturg şi profesoară

– 1944: A murit compozitorul, dirijorul şi profesorul Ioan Bohociu (n. 1874) – 80 de ani

– 1944: S-a născut Mircea Cornișteanu, regizor și director de teatru, scenarist și profesor; regizor al Teatrului Naţional din Craiova vreme de 20 de ani, apoi al Teatrului Nottara din Bucureşti; regizor și director al Teatrului „Sică Alexandrescu” din Brașov (1997-2000), director general al Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova (2000-2016); a realizat aproximativ 160 de spectacole pe scenele a peste 25 de teatre profesioniste din țară și din străinătate: spectacole de teatru, teatru de păpuși, musicaluri, operetă și teatru TV; este recunoscut pentru cea dintâi integrală Caragiale; membru fondator al Asociației Umoriștilor din România – 80 de ani

– 1951: S-a născut Petre Răileanu, critic literar, eseist, editor, publicist şi traducător; stabilit în Franța, din 1992

– 1956: S-a născut Ioan T. Morar, jurnalist, poet, eseist, romancier şi diplomat; membru fondator al săptămânalului „Academia Caţavencu”

– 1963: S-a născut Ovidiu Verdeș, scriitor, critic, cercetător literar și profesor universitar de teorie literară (m. 2022)

– 1974: A murit scriitorul Iosif Moruţan (n. 1917) – 50 de ani

– 1987: A murit scriitorul Marcel Constantin Runcanu (n. 1947)

– 1993: A murit Francisc Munteanu, scriitor, scenarist şi regizor de film (n. 1924)

– 1998: A murit (la Paris, unde se stabilise) actorul Dumitru Furdui (n. 1936)

– 2003: A murit Mircea Săucan, regizor de film şi scriitor; stabilit din 1987 în Israel (n. 1928)

– 2012, 13/14: A murit istoricul Florin Constantiniu; studii referitoare la istoria medie, modernă şi contemporană a României; preocupări privind istoria celui de-Al Doilea Război Mondial; autor al sintezei „O istorie sinceră a poporului român”; membru titular al Academiei Române din 2006 (n. 1933)

– 2013: A murit Mircea Petrescu-Dâmboviţa, arheolog, istoric şi profesor; a participat la numeroase recunoaşteri arheologice în Muntenia şi Moldova, ultimele valorificate în amplul volum „Aşezări din Moldova de la Paleolitic până în secolul XVIII” (în colaborare), prima publicaţie de acest gen din România; membru titular al Academiei Române din 1996 (n. 1915)

– 2016: A murit juristul canadian de origine română Nicolas Mateesco-Matte; considerat unul dintre cei mai importanţi specialişti în drept aerian şi spaţial; în anul 1946 a emigrat în Canada; în 2010 i s-a conferit Premiul „Edward Warner” pentru aviaţie civilă, cea mai înaltă distincţie în aviaţia civilă internaţională, un echivalent al Premiului Nobel; membru de onoare din străinătate al Academiei Române (1993) (n. 1913)

– 2018: A murit Mihai Stănescu, unul dintre cei mai apreciați caricaturiști români; a devenit celebru și datorită faptului că a criticat în mod deschis regimul dictatorial al lui Nicolae Ceaușescu (n. 1939)

EVENIMENTE EXTERNE

– Republica Togoleză: Alegerea Adunării Naţionale

– Londra: Marş de susţinere a palestinienilor

– Los Angeles: Ceremonia de decernare a Premiului Breakthrough – ‘Oscarul ştiinţei’

– Geneva: Salonul de orologerie ‘Watches and Wonders’ Geneva 2024 (13-15 apr.)

– Aintree, Regatul Unit: Cursa de hipism Grand National

– Londra: Rugby – Turneul feminin al celor Șase Națiuni: Scoția – Anglia

– Cork: Rugby – Turneul feminin al celor Șase Națiuni: Irlanda – Țara Galilor

Aniversări – Comemorări

– „Ziua Internaţională a Rock and Roll-ului”, stil muzical originar din SUA, care s-a dezvoltat în special la sfârșitul anilor 1940 și începutul anilor 1950 dintr-o combinație de blues, jazz, country și gospel

– 1377: A murit Guillaume de Machaut, compozitor medieval și poet francez; unul dintre cei mai importanți compozitori francezi din stilul muzical „Ars Nova” din secolul al XIV-lea (n. 1300)

– 1519: S-a născut Caterina de Medici, regină a Franţei între 1547 şi 1559; figură emblematică a secolului al XVI-lea; rolul său în masacrul din Noaptea Sfântului Bartolomeu face din ea o figură controversată, chiar şi în prezent (m. 1589) – 505 ani

– 1695: A murit fabulistul, poetul, dramaturgul şi prozatorul francez Jean de La Fontaine (n. 1621)

– 1769: S-a născut Sir Thomas Lawrence, pictor englez (m. 1830) – 255 de ani

– 1780: S-a născut inginerul şi inventatorul irlandez Alexander Mitchell (m. 1868)

– 1794: A murit scriitorul francez Sébastien-Roch Nicolas de Chamfort (n. 1740 sau 1741) – 230 de ani

– 1808: S-a născut inventatorul italian Antonio (Santi Giuseppe) Meucci; a realizat, în 1857, transmiterea electrică a vocii umane la distanţă. Alexander Graham Bell a patentat (în 1876) transmiterea electro-magnetică a sunetelor vocii umane la distanţă folosind un curent ondulatoriu. Camera Deputaţilor a SUA a recunoscut, în 2002, contribuţia lui Antonio Meucci la invenţia telefonului (m. 1889)

– 1826: A murit violoncelistul, compozitorul şi dirijorul german Franz Danzi (n. 1763)

– 1855: A murit Sir Henry Thomas de la Beche, geolog şi paleontolog englez (n. 1796)

– 1879: S-a născut matematicianul italian Francesco Severi, considerat întemeietorul şcolii italiene de geometrie; membru de onoare străin al Academiei Române din 1938 (m. 1961) – 145 de ani

– 1880: A murit Robert Fortune, botanist scoțian, care a introdus în Europa mai multe specii de flori şi plante exotice din China şi India (n. 1812)

– 1885: S-a născut Lukács György (născut György Bernát Löwinger), filosof, scriitor şi critic literar ungar (m. 1971)

– 1889: S-a născut criptologul american Herbert Osborne Yardley, care a organizat şi condus primele eforturi ale SUA de decriptare a codurilor inamice în timpul Primului Război Mondial (m. 1958) – 135 de ani

– 1892: S-a născut Sir Robert Watson-Watt, fizician englez, inventatorul radarului (m. 1973)

– 1899: S-a născut arhitectul și graficianul american Alfred Mosher Butts; inventatorul jocului „Scrabble” (1938) (m. 1993) – 125 de ani

– 1906: S-a născut Samuel Beckett, prozator şi dramaturg irlandez; Premiul Nobel pentru Literatură în 1969 (m. 1989)

– 1915: S-a născut scriitorul german Stefan Hermlin (pe numele său adevărat Rudolf Leder) (m. 1997)

– 1922: S-a născut John Braine, scriitor britanic; a făcut parte din generaţia „tinerilor furioşi” (m. 1987)

– 1924: S-a născut Stanley Donen, regizor american și coregraf; celebru pentru filmele „Singin’ in the Rain” (considerat cel mai bun musical realizat vreodată la Hollywood) și „On the Town” (m. 2019) – 100 de ani

– 1927: S-a născut actorul, regizorul şi scriitorul francez Maurice Ronet (numele adevărat: Maurice Julien Marie Robinet) (m. 1983)

– 1928: S-a născut José Agustin Goytisolo, poet şi eseist spaniol (m. 1999)

– 1931: S-a născut Dan Sexton Gurney, pilot american de Formula 1; considerat una din cele mai mari personalități date de motorsport-ul american (m. 2018)

– 1931: A murit Kristoffer Nyrop, lingvist şi filolog danez; specialist în romanistică; membru de onoare străin al Academiei Române (1926) (n. 1858)

– 1937: A murit scriitorul rus Ilia Ilf (pseudonimul lui Ilia Arnoldovici Fainzilberg); a scris romane satirice în colaborare cu Petrov (pseudonimul lui Evgheni Petrovici Kataev) (n. 1897)

– 1938: S-a născut interpretul de operă şi actorul austriac Heinz Holecek (m. 2012)

– 1939: S-a născut poetul irlandez Seamus Heaney; Premiul Nobel pentru Literatură în 1995 (m. 2013) – 85 de ani

– 1939: S-a născut actorul american Paul Sorvino, devenit celebru datorită rolurilor interpretate în filmul „Goodfellas” şi în serialul TV „Law & Order” (m. 2022) – 85 de ani

– 1940: S-a născut Jean-Marie Gustave Le Clézio, scriitor francez; laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 2008

– 1940: A murit medicul francez Pierre Marie; fondator al învăţământului antropologic francez; importante contribuţii în neurologie, endocrinologie şi psihologie; membru de onoare străin al Academiei Române (1912) (n. 1853)

– 1941: S-a născut Michael S. Brown, genetician molecular și profesor american; Premiul Nobel pentru Medicină în 1985, împreună cu conaţionalul său Joseph Goldstein, pentru descoperirea cheii de legătură dintre metabolism şi colesterol în corpul uman

– 1945: S-a născut Judy Nunn, actriță, scriitoare şi scenaristă australiană

– 1945: A murit Ernst Cassirer, filosof german, stabilit în SUA (n. 1874)

– 1949: S-a născut Christopher Hitchens, scriitor, critic literar şi jurnalist american de origine britanică (m. 2011) – 75 de ani

– 1949: S-a născut (în Germania) Jean-Jacques Favier, astronaut, fizician și inginer francez; a fost al şaselea francez care a călătorit în spaţiu (1996), într-un zbor la bordul navetei spaţiale americane Columbia; fiind primul om de ştiinţă francez care a petrecut timp în spaţiu, în timpul misiunii sale a fost responsabil pentru peste 30 de experimente de fizică în microgravitaţie (m. 2023) – 75 de ani

– 1956: A murit Emil Nolde (numele la naștere Emil Hansen), pictor şi grafician expresionist german de origine daneză (n. 1867)

– 1959: A murit dirijorul și pianistul olandez Eduard van Beinum (n. 1901) – 65 de ani

– 1963: S-a născut Gari Kimovici Kasparov (nume real: Weinstein), mare maestru de şah şi scriitor rus, de origine armeană-evreiască; la vârsta de 22 ani a devenit cel mai tânăr campion mondial de şah; din 1986 până la retragerea sa în 2005, a fost clasat pe locul 1 în lume în 225 din 228 luni; opozant al preşedintelui Vladimir Putin, Kasparov a părăsit Rusia în 2013 şi s-a mutat la New York

– 1966: A murit Carlo Carrà, unul dintre cei mai importanţi pictori italieni ai primei jumătăţi a secolului al XX-lea (n. 1881)

– 1966: A murit Georges Duhamel, romancier, eseist şi medic francez; tatăl compozitorului Antoine Duhamel (n. 1884)

– 1974: S-a născut Ruben Östlund, regizor suedez; a reuşit, printr-un număr redus de filme, să îşi facă remarcate spiritul caustic şi gustul său pentru satiră – 50 de ani

– 1983: A murit Mercè Rodoreda (i Gurguí), scriitoare spaniolă de limbă catalană; considerată cea mai celebră autoare a literaturii contemporane catalane, opera sa fiind tradusă în 27 de limbi (n. 1908)

– 1984: A murit clavecinistul și muzicologul american Ralph Kirkpatrick (n. 1911) – 40 de ani

– 2000: A murit Giorgio Bassani, scriitor şi editor italian (n. 1916)

– 2008: A murit fizicianul american John Archibald Wheeler, unul dintre fondatorii teoriei fisiunii nucleare, alături de Niels Bohr şi Enrico Fermi; în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a participat la „proiectul Manhattan”, de creare a bombei atomice; în 1967 a introdus termenul de „gaură neagră”; Wheeler este şi un pionier al cercetării câmpului de gravitaţie cuantică (n. 1911)

– 2012: A murit interpretul de operă şi actorul austriac Heinz Holecek (n. 1938)

– 2015: A murit scriitorul, sculptorul şi graficianul german Günter Grass; Premiul Nobel pentru literatură în 1999 (n. 1927)

– 2015: A murit jurnalistul şi scriitorul uruguayan Eduardo Galeano (n. 1940)

– 2018: A murit Miloš Forman (nume real: Jan Tomas Forman), regizor de film și scenarist american de origine cehă; unul dintre cei mai importanţi cineaşti ai Noului Val Cehoslovac; cunoscut mai ales pentru filmele „Zbor deasupra unui cuib de cuci” și „Amadeus” (n. 1932)

– 2020: A murit actriţa franceză Patricia Millardet, interpreta judecătoarei Silvia Conti din serialul italian de televiziune „Caracatiţa” (n. 1957)

– 2022: A murit actorul Michel Bouquet, un punct de reper al teatrului şi cinematografiei franceze; dublu laureat al premiului Cesar pentru cel mai bun actor (n. 1925)

– 2023: A murit stilista britanică Mary Quant, specialistă în moda pentru tineret, care a revoluţionat moda prin popularizarea fustei mini și a pantalonilor scurți pentru femei (n. 1930) – 1 an