Calendarul evenimentelor, 14 aprilie – selecțiuni

 

EVENIMENTE INTERNE

 

 

 

-Diplomație

*  Republica Cipru:  Participarea secretarului de stat pentru relații interinstituționale Janina Sitaru la evenimentele de celebrare a 20 de ani de la înființarea Școlii Românești din Cipru – Nicosia

 

-Electoral, Partide

* Conferinţă de presă susţinută de candidatul Partidului România Mare la Primăria Capitalei, Dorel Onaca – ora 12:30, la Monumentul cu Ceas de la Universitate

*Vaslui: Conferinţa judeţeană de alegeri a filialei Forţa Dreptei Vaslui, urmată de lansarea candidaţilor Alianţei Dreapta Unită la alegerile locale; participă preşedintele partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban – ora 13:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor Vaslui

* Summitul Liderilor Congresului Mondial al Ucrainenilor, eveniment organizat de Uniunea Ucrainenilor din România, în parteneriat cu Congresul Mondial al Ucrainenilor (12 – 15 aprilie)

 

– Culte, Biserică

* Pelerinajul istoric cu moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou în Arhiepiscopia Bucureștilor continuă și în luna aprilie în parohii din cele șase sectoare ale Capitalei, la sfârșit de săptămână, sâmbăta și duminica. Din programul zilei:

  • Între orele 08:00 și 09:00, moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou se vor afla la Mănăstirea Tuturor Sfinților Români de pe Șos. Olteniței 255, apoi, între orele 09:10 și 09:20 vor ajunge la Parohia Apărătorii Patriei I de pe Str. Panselelor 31. De la 09:45 la 13:00, în timpul liturghiei oficiate de Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, moaștele vor fi depuse spre cinstire la Catedrala Mitropolitană Sf. Spiridon Nou. Racla va pleca apoi spre Biserica Sf. Ecaterina, paraclis universitar, unde va sta între 13:10 și 13:20. După un scurt popas la Parohia Bucur Ciobanul (13:30-13:40), moaștele sfântului vor fi depuse peste drum, la Mănăstirea Radu Vodă, unde vor rămâne până la 15:10. Între 15:20 și 17:10, Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou va fi purtat în procesiune, cu scurte popasuri, pe la parohiile Cărămidarii de Jos (Str. Piscului 3), Sf. Ap. și Ev. Ioan (Str. Emil Racoviță 4), Sf. Arhangheli – Huedin (Bd. Constantin Brâncoveanu), Nașterea Domnului – Cartierul Solar (Bd. Metalurgiei 132), Progresul III (Str. Poștalionului 103-105) și Progresul I – Șos. Giurgiului. Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul va oficia Taina Sf. Maslu la Parohia Șerban Vodă (Str. Petre Țuțea 1) între orele 17:10 și 19:10. Ziua se va încheia cu popasul sfintelor moaște la Parohia Buna Vestire – Belu (Șos. Giurgiului 29A) între orele 19:20 și 19:30.

Pelerinajul cu moaștele Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor, este organizat în contextul împlinirii a 250 de ani de la aducerea moaștelor sale la București. Acest eveniment istoric a fost înscris în Calendarul Ortodox, cu pomenire în data de 13 iulie, iar prima sărbătorire va avea loc anul acesta, când la Catedrala Patriarhală se va desfășura un program liturgic deosebit.

* Gledin, jud. Bistrița-Năsăud: ASCOR Cluj-Napoca organizează, la Gledin, o serie de evenimente religios-culturale dedicate Sf. Ier. Pahomie, cu prilejul împlinirii, duminică, a 300 de ani de la trecerea la Domnul a sfântului:

‣ Duminică, 14 aprilie:

  • ora 9:00 – Acatistul Sf. Pahomie de la Gledin
  • ora 9:30 – Primirea ierarhului
  • ora 10:00 – Sfânta Liturghie Arhierească. Slujește Mitropolitul Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului
  • ora 12:00 – Sfințirea Capelei Mortuare din Gledin
  • ora 13:00 – Agapă frățească

 

-Învățământ

* ‘Driving Hero’ – preselecţii pentru competiţia de conducere defensivă care va avea loc în iunie, eveniment organizat Universitatea Naţională de Ştiinţă şi Tehnologie Politehnica prin Facultatea de Transporturi şi Romania Driving Experience (13 – 14 aprilie) – ora 11:00 – Campusul universităţii, Facultatea de Transporturi

 

– Cultură

* La Sala Radio, Orchestra de Muzică Populară Radio, dirijată de Adrian Grigoraș, susține un concert emoționant: „PARASCHIV OPREA – un nume pentru eternitate”, un eveniment dedicat memoriei unuia dintre marii dirijori ai ansamblului. Concertul marchează 20 de ani de la dispariţia acestui complex muzician: dirijor, compozitor, orchestrator, acordeonist şi pianist. Pe scena Sălii Radio vor urca artiști din generații diferite, care au colaborat de-a lungul anilor cu maestrul Paraschiv Oprea: Angela Buciu, Elena Jurjescu-Todi, Gheorghiţa Nicolae, Pamfil Roată, Mariana Ionescu-Căpitănescu, Cornel Borza, Nicolae Datcu, Ion Drăgan. Concertul se va derula cu participarea extraordinară a soliștilor Daniela Vlădescu, Alina Mavrodin, Giorgio Martin și va fi prezentat de actrița Miruna Ionescu.

* În weekendul 13-14 aprilie, „Străzi deschise, București – Promenadă urbană” #4 se extinde în sectorul 1 al Capitalei, pe strada Alexandru Constantinescu (între Str. Loc. Gh. Stâlpeanu și Str. Cap. Nicolae Drossu), cu activități sportive dedicate publicului de toate vârstele, spectacole de magie și muzică live, iar Calea Victoriei redevine spațiul adecvat pentru plimbările în aer liber. Din programul zilei:

‣ Str. Alexandru Constantinescu (între Str. Loc. Gh. Stâlpeanu și Str. Cap. Nicolae Drossu):

  • orele 10:00 – 21:00: Activități sportive, zone de joacă și mișcare – jocuri interactive, miniterenuri de fotbal, tenis de picior, baschet, ping-pong (PROEDUS)
  • orele 10:00 – 13:00: Atelier de creație (Direcția de Asistență Socială a Municipiului București)
  • orele 11:00 – 12:00: Atelier de creativitate – Culorile emoțiilor (Biblioteca Metropolitană București)
  • orele 12:00 – 13:00: Spectacol de teatru de păpuși – Licurici (Biblioteca Metropolitană București)
  • orele 14:00 – 14:45: Spectacol de magie pentru copii – MAGITOT sunt eu (Teatrul Dramaturgilor Români)
  • orele 15:00 – 15:30: Momente artistice (Circul Metropolitan București)
  • orele 15:30 – 16:30: Parada lui Bubu la Zoo (Opera Comică pentru Copii)
  • orele 16:40 – 18:00: Spectacole de teatru pentru copii (Teatrul de Animație Țăndărică)
  • orele 18:00 – 19:00: Concert de percuție – Secția Percuție, expert: Pavel Stoica (Școala de Artă București)

‣ Calea Victoriei: zona Hotel Novotel (trotuar):

  • orele 17:00 – 17:50: Rolling Strings Puppet Show – spectacol de teatru de animație pentru copii

* Galați: Teatrul Dramatic ‘Fani Tardini’ Galaţi prezintă MAME, o creaţie colectivă care i-a adus lui Cristian Ban o nominalizare la Premiul UNITER pentru cea mai bună regie în 2021 – ora 19:00

* Iași: Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi, instituţie subordonată Consiliului Judeţean Iaşi, organizează Zilele Bojdeucii în perioada 13-14 aprilie, printr-o serie de evenimente ce aniversează cel mai îndrăgit şi vizitat muzeu din Iaşi. În ziua de 15 aprilie 2024 se vor împlini 106 ani de la inaugurarea primului muzeu literar din România (15 aprilie 1918), Bojdeuca din Ţicău, care l-a găzduit pe Ion Creangă (1837-1889) din vara anului 1872 până la moarte. Din programul zilei:

  • Duminică, 14 aprilie, în intervalul 11:00-11:45, Ateneul Naţional din Iaşi invită la un spectacol de teatru pentru copii: ‘Capra cu trei iezi’ (adaptare după Ion Creangă), în regia Ericăi Moldovan.
  • Între orele 12:00 şi 12:30, curtea Bojdeucii va găzdui un moment de muzică tradiţională în interpretarea Grupului vocal ‘Răsunete’ al CJCPCT Iaşi şi al Grupului ‘NOi Şi VECHi’.
  • Seria de evenimente se va încheia cu un atelier de educaţie muzeală, Căutătorii de cuvinte, pentru două grupe de tineri cu vârste cuprinse între 10 şi 18 ani. Aceştia vor descoperi în mod ludic universul specific perioadei în care a trăit Ion Creangă şi vor descifra, prin activităţi interactive în cadrul muzeului, sensul unor cuvinte vechi.

Proiectul Zilele Bojdeucii este organizat în parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Iaşi, Ateneul Naţional din Iaşi, Palatul Copiilor Iaşi, Centrul Medical ‘Sf. Nicolae’ Iaşi, Asociaţia ‘Patrimoniu pentru comunitate’ Iaşi, Centrul Cultural ‘Cela Neamţu’ Ciurea, jud. Iaşi.

* Oradea: Premiera spectacolului pentru copii ‘Elefănţelul curios’ de Nina Cassian, în adaptarea şi regia lui Iulian Bulancea, prezentat de Trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria

 

‣ SCENĂ:

  • ora 11:00 – Sticluța, spectacol pentru copii cu Asociația „Teatru pentru Tine”

Povestea unei sticle de plastic aruncate în apă de un copil nepăsător. O temă actuală și esențială astăzi, „tradusă” în mod amuzant pe înțelesul celor mici.

  • ora 12:30 – Spectacol realizat de elevii Școlilor Gimnaziale 19 și 24
  • ora 14:00 – Dans cu Magnum Team
  • ora 15:00 – Spectacol folcloric cu Ansamblul „Timișul” Tineret

Soliști: Sara Vasilescu, David Crișan, Maria Șaptebani, Ana-Maria Moldova, Alexandra Acs, Cristian Negrea și Bianca Opăriuc

Dirijor: Nicolae Baniciu. Coregrafi: Maria Topciov, Ciprian David și Doina Susan

‣ ATELIERE, orele 12:30-16:00:

Împletit de nuiele cu meșterul popular Dinu Perva  Ateliere creative cu CODRU

Grădinărit cu Facultatea de Horticultură, Universitatea de Științele Vieții „Mihai I”

Croșetat cu Cristina Codreanu  Percuție cu Sorina Savii  Pictură cu Claudia Marta

Lectură cu Florina Jinga  Mânuit de păpuși cu maestrul păpușar Maria Gornic

Desene pe asfalt și obiecte din materiale reciclabile, cu Gabriela Muscan

‣ CONCURSURI, orele 11:00-16:00:

  • Crosul Cetății, se adresează copiilor între 6 și 15 ani – ora 11:00, startul se va da pe Bd. Cetății, în apropierea colțului cu Str. Amforei. Regulamentul de participare poate fi consultat pe www.casadeculturatm.ro
  • Battle de street dance – ora 13:00

‣ COMPETIȚII AMICALE PENTRU SENIORI, orele 12:30-16:00:

Șah, table, rebus, integrame, sudoku. Seniorii sunt invitați să vină cu jocul de table/șah de acasă. Rebus, integrame și sudoku sunt furnizate de organizatori.

‣ MIȘCARE ÎN AER LIBER, orele 11:00-16:00:

Bd. Cetății/Str. Iancu Flondor

  • ora 11:00 – clasă de aerobic cu Beauty Center
  • ora 12:00 – ora de mișcare cu Smartfit

Bd. Cetății:

  • orele 11:00-16:00 – ping-pong, baschet, volei tras cu arcul și alte sporturi cu Asociația Campioni pentru Viitor

* Timișoara: Teatrul Național din Timișoara prezintă, la Sala Mare, duminică, 14 aprilie și marți, 16 aprilie, comedia „Romanian Psycho”, cu Florin Piersic jr, care se întoarce la tripla ipostază de dramaturg, regizor și interpret – ora 19:00.

 

– Sport

* Turneul de tenis Ţiriac Open ATP 250 – Baza Sportivă Năstase/Marica, Șoseaua Pipera 38 (14-21 apr.)

* Au loc meciuri în Superliga de fotbal

  • play-out – etapa a 4-a: AFC Botoşani – FCU 1948 Craiova (Stadion Municipal – Botoşani, ora 13:30), Dinamo Bucureşti – FC Politehnica Iaşi (Stadion Arcul de Triumf – Bucureşti, 18:15)
  • play-off – etapa a 4-a: FC CFR 1907 Cluj – FC FCSB (Stadion ”Dr. Constantin Rădulescu” – Cluj-Napoca, ora 21:00)

* Are loc un meci pentru locurile 3-4 în Liga Naţională de baschet feminin: ACS Sepsi-SIC Sfântu Gheorghe – CS Municipal Târgovişte (Sepsi Arena – Sfântu Gheorghe, ora 19:00)

* Se dispută un meci din play-off-ul Ligii Naţionale de baschet masculin: CSO Voluntari – BC CSU Sibiu (Sala ”Gabriela Szabo” – Voluntari, ora 19:00)

*Râșnov: Se desfăşoară Trofeul Râşnov, prima etapă a Campionatului Naţional de Viteză în Coastă

*Brazilia: Ciclistul Vlad Dascălu participă la Cupa Mondială de mountain bike de la Mairipora

*Franța: – Naţionala feminină de handbal a României susţine un meci amical cu echipa Franţei (Clermont-Ferrand, ora 18:25)

 

-Diverse

*Jud.Constanța: Atât veteranii, cât şi începătorii entuziasmaţi, sunt aşteptaţi duminică, 14 aprilie, începând cu ora 11:00, să participe la parada Moto, organizată pe traseul Aqua Magic – Mamaia – Năvodari (traseu str. Constanţei, str. Albinelor, str. Rândunelelor) cu staţionare în parcul „Ion Dobre”. Grupul de motociclişti Suflete Pe Două Roţi Constanţa organizează o campanie de conştientizare şi îi invită pe toţi cei pasionaţi de motoare, inclusiv pe cei mici, să vină duminică pe platoul „Ion Dobre”, începând cu ora 12:00.

 

– S-a întâmplat într-o zi de 14 aprilie

* În urmă cu 1058 de ani (966) avea loc „Botezul Poloniei” (sau Creştinarea Poloniei), eveniment care a dus la introducerea creştinismului în Polonia. A început cu botezul personal al ducelui Poloniei Mieszko I, primul conducător al statului polonez, şi al curţii sale. Ceremonia s-a desfăşurat în Sâmbăta Mare de 14 aprilie 966, locul exact al ceremoniei fiind subiect de dispută între istorici, oraşele Poznań şi Gniezno fiind cele mai vehiculate variante. Termenul de „creştinare a Poloniei” se referă atât la introducerea, cât şi la răspândirea creştinismului în Polonia

* Acum 819 ani (1205), în ziua de 14/15 aprilie, a avut loc Bătălia de la Adrianopol, între bulgari și cavaleri ai Crucii ai lui Balduin I de Constantinopol. Trupele cavalerilor cruciați au fost anihilate de bulgari, valahi, cumani și greci. Balduin a fost capturat de bulgari şi la scurt timp executat

* Cu 567 de ani în urmă (1457) începea domnia lui Ştefan cel Mare în Moldova. În timpul domniei lui (care a durat 47 de ani, până în ziua morţii sale – 2.VII.1504), a reorganizat administraţia, a impulsionat comerţul, a refăcut sistemul de apărare a ţării. Din acea epocă datează primele cronici, ca şi mănăstirile pictate în „stilul moldovenesc”. Datorită râvnei sale pentru apărarea Ortodoxiei, Biserica Ortodoxă Română l-a canonizat în anul 1992, Sf. Voievod Ştefan cel Mare fiind prăznuit în data de 2 iulie

* Acum 196 de ani (1828) avea loc declanșarea războiului ruso-turc (purtat pentru supremaţie în sud-estul Europei). În cadrul operaţiunilor purtate pe teritoriul Ţării Româneşti şi de-a lungul Dunării au participat şi unităţi de panduri români, războiul încheindu-se la 2/14.IX.1829. Războiul ruso-turc din 1828-1829 a izbucnit în urma deciziei sultanului Mahmud al II-lea de a închide strâmtoarea Dardanelelor (revocând Convenția Akkerman) în represalii pentru participarea Imperiului Rus la războiul de independență al Greciei și, în special, la bătălia de la Navarino, împreună cu Marea Britanie și Franța. Războiul s-a încheiat cu victoria clară a armatei imperiale ruse care a avansat în Caucaz și, mai presus de toate, s-a apropiat amenințător de Istanbul. Sultanul s-a grăbit să încheie pacea cu Tratatul de la Adrianopol care a dat avantaje importante țarului Nicolae I. Problema strâmtorilor a fost rezolvată temporar în tratatul ulterior Unkiar-Skelessi (14/26)

* Se împlinesc 140 de ani (1884) de când apărea, până la 16/29.IV.1903, la Sibiu, ziarul politic şi cultural „Tribuna”, condus, între anii 1884 şi 1886, de Ioan Slavici. Ziarul a avut un rol important în lupta de eliberare naţională a românilor din Transilvania (14/26)

* În urmă cu 114 ani (1910) era promulgată Legea asupra repausului duminical în unităţile industriale şi comerciale (excepţie făceau instituţiile statului şi administraţia publică, pentru care s-au elaborat legi speciale). Prima lege care instituia repausul duminical apărea la 6 martie 1897. Potrivit legii, erau libere doar dimineţile de duminică şi alte 14 sărbători pe an. Legea a fost propusă de prim-ministrul României de atunci, Vasile Lascăr, şi susţinută de scriitorul Barbu Ştefănescu-Delavrancea pe vremea când a condus Primăria Capitalei, în 1899, vreme în care a promovat şi aplicat această lege, arătând „că muncitorii nu-şi pot vedea niciodată copiii, plecând la lucru în zori şi întorcându-se acasă noaptea, târziu“. În 14 aprilie 1910, legea este modificată: se prevede repausul duminical şi în sărbătorile legale în unităţile comerciale şi industriale, cu excepţia instituţiilor statului şi a administraţiei publice. Cu toate acestea, brutăriile lucrau în toate zilele săptămânii pentru a vinde oamenilor pâine proaspătă. Abia prin Decretul Regal 4.333 din 6 iunie 1913, autorităţile au permis modificarea unui articol prin care pâinea era scoasă de pe lista articolelor ce trebuiau consumate imediat şi, astfel, brutarii beneficiază de duminică liberă

* Acum 112 ani (1912), în noaptea de 14/15 aprilie, a avut loc catastrofa transatlanticului „Titanic”. Aparţinând liniei britanice „White Star”, acest uriaş transatlantic de lux, considerat de maximă securitate, s-a scufundat la prima sa călătorie, spre Statele Unite, după ce s-a ciocnit de un aisberg, la sud de Terra Nova. Dintre cei aproximativ 2.000 de pasageri şi membri ai echipajului au supravieţuit circa 700 de persoane, majoritatea femei şi copii

* Cu 97 de ani în urmă (1927) apărea Legea pentru înfiinţarea şi organizarea Camerelor de Muncă şi a Consiliului Superior al Muncii, care a contribuit la o oarecare reglementare a regimului muncii în fabrici, fără a fi însă aplicată consecvent

* Acum 93 de ani (1931) avea loc proclamarea celei de-a doua republici spaniole. A Doua Republică Spaniolă (Segunda República Española) a fost sistemul de guvernare a Spaniei între 14 aprilie 1931, când Regele Alfonso al XIII-lea a fugit din țară în urma unei perioade de tulburări sociale ce au urmat căderii guvernului dictatorial al generalului Primo de Rivera și a luat sfârșit odată cu depunerea armelor de către ultimele trupe republicane la sfârșitul Războiului Civil Spaniol, ceea ce a dus la instaurarea regimului lui Francisco Franco (1939). După proclamarea republicii, a fost instalat un guvern provizoriu care a durat până în decembrie 1931, când a fost aprobată Constituția din 1931 și s-a format o Republică Constituțională

* În urmă cu 92 de ani (1932) era adoptată Legea pentru organizarea bibliotecilor şi muzeelor publice din România, care prevedea înfiinţarea acestora în fiecare municipiu, comună urbană şi rurală

* Acum 91 de ani (1933) apărea Legea privind crearea Fundaţiilor Culturale Regale ale României, cuprinzând toate fundaţiile existente

 

* Reprezentanţi ai URSS, SUA, Pakistan şi Afganistan au semnat, acum 36 de ani (1988), un acord (mediat de ONU) privind încetarea focului şi retragerea etapizată a trupelor sovietice din Afganistan, instalate aici în decembrie 1979. Ultimii soldaţi sovietici au părăsit ţara la 15.II.1989

 

Aniversări – Comemorări

 

– Sf. Ierarh Pahomie de la Gledin, episcopul Romanului (Calendarul Creştin-Ortodox 2024)

 

– 1874, 14/27: S-a născut (la Chisălău, azi în Ucraina) istoricul Sever I. Zotta; a înfiinţat (1921), împreună cu Gh. Ghibănescu, la Iaşi, Societatea de Istorie şi Filologie; a publicat studii de genealogie, studii referitoare la trecutul mănăstirii Golia ori la Arhivele Statului din Iaşi (unde a fost numit director în 1912); membru corespondent al Academiei Române din 1919 (m. 1943, la Orsk/Rusia) – 150 de ani

 

– 1885: S-a născut medicul Iuliu Haţieganu; a format la Cluj o valoroasă şcoală de medicină internă; unul dintre organizatorii educaţiei fizice de masă în mediul rural şi universitar; membru titular al Academiei Române din 1955 (m. 1959)

 

– 1895, 14/27: S-a născut aviatorul Ionel Nicolae Romanescu, cel supranumit de Nicolae Iorga „Copilul viteaz al României”; în vara lui 1908, la hipodromul din Craiova se ridică în văzduh cu ajutorul unui planor celular, realizat sub supravegherea lui Henri Auguste, profesor de mecanică la Şcoala de Meserii din Craiova. A fost primul zbor planat din România cu un om la bord într-un aparat mai greu decât aerul şi fără motor (m. 1918, în timpul Primului Război Mondial)

 

– 1924: S-a născut George Munteanu (la Braviţa/Orhei, azi în R. Moldova), critic şi istoric literar (m. 2001) – 100 de ani

 

– 1929: S-a născut Octav Pancu-Iaşi (numele la naştere: Octav Pancu), prozator, scenarist, publicist şi autor de literatură pentru copii; a lucrat ca redactor la Radiodifuziunea Română între anii 1947 şi 1958 (m. 1975) – 95 de ani

 

– 1929: S-a născut Gheorghe Drăgulin, preot, istoric, teolog, publicist și profesor universitar (m. 2022) – 95 de ani

 

– 1932: S-a născut balerinul şi coregraful Gelu Barbu; stabilit din 1966 în Insulele Canare, a fondat prima şcoală de balet clasic din arhipelag (m. 2016)

 

– 1943: S-a născut Florin Faifer, critic şi istoric literar, teatrolog și lexicograf (m. 2020)

 

– 1949: A murit geologul Ion Atanasiu, unul dintre primii seismologi români; membru corespondent al Academiei Române din 1940 (n. 1892) – 75 de ani

 

– 1950: S-a născut Daniela-Carmen Crăsnaru, scriitoare, traducătoare, diplomat cultural și om politic din România, care are la activ o impresionantă producție literară care cuprinde poezie, proză și proză scurtă, precum și poezie pentru copii

 

– 1962: A murit medicul Constantin Ionescu-Mihăieşti, microbiolog şi imunolog; a organizat, împreună cu dr. Ioan Cantacuzino, Institutul de Seruri şi Vaccinuri din Bucureşti; eforturile sale în vederea introducerii vaccinului BCG în profilaxia tuberculozei au dus la situarea României printre primele ţări din lume în care acest vaccin a fost aplicat pe scară largă; membru titular onorific al Academiei Române din 1945 (n. 1883)

 

– 1964: S-a născut Marius Vasileanu, filosof, scriitor, editor, jurnalist, producător și realizator de emisiuni de radio și televiziune; cercetător în antropologia religiilor – 60 de ani

 

– 1976: S-a născut canotoarea Georgeta Damian-Andrunache, una dintre cele mai titrate sportive ale României

 

– 1981: A murit medicul neurolog Oscar Sager, unul dintre reprezentanţii de seamă ai şcolii româneşti de neurologie (cercetări de pionierat în electroencefalografie); membru titular al Academiei Române din 1963 (n. 1894)

 

– 1997, 14/15: A murit Petru Creţia, filolog, elenist, poet, filosof, eseist, eminescolog, editor, profesor şi traducător (n. 1927)

 

 

– 2017: A murit Mircea George Cornea, director de imagine, scenarist şi regizor (n. 1931)

 

– 2019: A murit Silviu Băiaş, pictor, grafician și ilustrator de carte (n. 1931) – 5 ani

 

– 2020: A murit actrița de teatru și film Ligia Dumitrescu; a activat o bună parte din carieră la Teatrul Municipal Bacovia din Bacău (n. 1936)

 

– 2021: A murit interpretul de muzică populară Simion Pop (n. 1938)

 

EVENIMENTE EXTERNE

 

– Coreea de Sud: Vizita ambasadoarei Statelor Unite la Naţiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield (14-20 apr.)

 

– Singapore: Vizita prim-ministrului din Noua Zeelandă, Christopher Luxon

 

– Washington: Oficiali pakistanezi încearcă să obţină de la FMI un nou plan de salvare (14-15 apr.)

 

– Spania: Târgul de la Sevilla – Feria de Abril de Sevilla (14-20 apr.)

 

– Londra: Ceremonia acordării premiilor Olivier, ce recompensează excelenţa în teatru

 

– Hong Kong: A 42-a ceremonie a Hong Kong Film Awards

 

-SUA: Se desfăşoară finala Campionatului Mondial feminin de hochei pe gheaţă (Utica/New York)

 

– SUA: Au loc meciuri în ligile profesioniste nord-americane de hochei pe gheaţă (NHL) şi baschet (NBA)

 

Aniversări – Comemorări

 

– „Ziua Mondială a bolii Chagas” a fost stabilită în 2020 de Organizația Mondială a Sănătății, cu scopul de a crește gradul de conștientizare a populaţiei cu privire la impactul semnificativ al acestei maladii la nivel global. Cunoscută și sub numele de tripanosomiază americană, boala Chagas este o parazitoză tropicală cauzată de trypanosoma cruzi. Din cauza progresiei lente și a prezentării clinice frecvent asimptomatice este considerată o „afecţiune silenţioasă”, dar și „redusă la tăcere”

 

– 1345: A murit Richard de Bury, episcop de Durham; lord cancelar al Angliei; bibliofil celebru, autorul primei cărţi despre bibliofilie, „Philobiblion” (n. 1287)

 

– 1629: S-a născut Christiaan Huygens, fizician, matematician şi astronom olandez; a elaborat teoria clasică a forţelor centrifuge şi a oscilaţiilor pendulului (1673) şi a construit primul ceas cu pendul (1657); a emis principiul care explică propagarea undelor (principiul H) şi teoria ondulatorie a luminii; autor al primului tratat complet asupra calculului probabilităţilor (m. 1695) – 395 de ani

 

– 1759: A murit compozitorul german Georg Friedrich Händel (a trăit cea mai mare parte a vieţii în Anglia); împreună cu Johann Sebastian Bach, este unul din cei mai importanţi reprezentanţi ai stilului baroc din perioada târzie (n. 1685) – 265 de ani

 

– 1873: S-a născut filosoful italian Francesco Orestano; specialist în istoria filosofiei; studii privind viaţa şi activitatea lui Leonardo da Vinci; membru de onoare străin al Academiei Române din 1942 (m. 1945)

 

– 1875: S-a născut lingvistul austriac Eugen Herzog, reputat romanist; a fost un constant colaborator al revistei „Dacoromania” din Cluj; împreună cu Sextil Puşcariu a publicat „Lehrbuch der Rumänischen Sprache” (două volume, 1919-1920); membru corespondent străin al Academiei Române (1914) (m. 1928)

 

– 1889: S-a născut Arnold Toynbee, istoric, sociolog și scriitor britanic (m. 1975) – 135 de ani

 

– 1904: S-a născut Sir Arthur John Gielgud, actor, regizor și producător britanic; personalitate de primă mărime a teatrului englez, remarcabil interpret al repertoriului shakespearian (m. 2000) – 120 de ani

 

– 1912: S-a născut Robert Doisneau, fotograf francez, pionier al foto-jurnalismului, alături de Henri Cartier-Bresson (m. 1994)

 

– 1913: A murit Carl Hagenbeck, zoolog german, pionier al dresajului animalelor pentru circuri şi iniţiator al parcurilor zoologice (în 1907 a pus bazele parcului zoologic din Hamburg) (n. 1844)

 

– 1924: A murit Roland Napoléon Bonaparte, geograf, etnograf, botanist, fotograf şi scriitor francez; prieten apropiat al poporului român, a vizitat în mai multe rânduri România, având strânse legături cu Societatea Geografică Română (al cărui membru de onoare a devenit); membru de onoare străin al Academiei Române din 1920 (n. 1858) – 100 de ani

 

– 1925: S-a născut actorul american de film Rod Steiger (m. 2002)

 

– 1925: A murit pictorul american John Singer Sargent (n. 1856)

 

– 1929: S-a născut producătorul britanic de film şi televiziune şi scriitorul Gerry Anderson (numele real: Gerald Alexander Abrahams), creatorul faimoasei producţii „Thunderbirds” (m. 2012) – 95 de ani

 

– 1930: A murit poetul rus Vladimir V. Maiakovski (n. 1893)

 

– 1932: S-a născut Loretta Lynn, una dintre cele mai mari vedete ale muzicii country din Statele Unite (m. 2022)

 

– 1933: S-a născut scriitorul rus Boris (Natanovici) Strugaţki, coautor, alături de fratele său Arkadi, al unor romane ştiinţifico-fantastice care au fost cenzurate în epoca sovietică; cel mai celebru roman al lor este „Picnic la marginea drumului”, după care regizorul Andrei Tarkovsky a realizat filmul „Călăuza” (m. 2012)

 

– 1935: S-a născut scriitorul elveţian Erich von Däniken, cunoscut mai ales pentru cărţile sale în care a dezvoltat diverse teorii despre existenţa extratereştilor şi despre influenţa pe care aceştia au avut-o de-a lungul existenţei rasei umane

 

– 1935: A murit matematiciana germană Amalie Emmy Noether, cunoscută pentru contribuțiile sale în domeniul algebrei și fizicii teoretice (n. 1882)

 

– 1938: S-a născut Bruce Alberts, medic şi biochimist american; contribuţii deosebite în biochimie şi biologie moleculară; s-a implicat activ în politica ştiinţei şi în îmbunătăţirea educaţiei tinerilor în ştiinţe şi educarea publicului; a fost preşedinte al Academiei Naţionale de Ştiinte din SUA (1993-2005); membru de onoare din străinătate al Academiei Române din 2006

 

– 1940: S-a născut (în India) actrița britanică Julie Christie, celebră pentru o mare varietate de roluri în filmele britanice și americane ale anilor ’60-’70 ai secolului trecut

 

– 1950: S-a născut Péter Esterházy, scriitor şi publicist maghiar (m. 2016)

 

– 1951: S-a născut Sir Gregory Paul Winter, biochimist britanic; Premiul Nobel pentru Chimie în 2018, împreună cu biochimiștii americani Frances H. Arnold și George P. Smith, pentru progresele științifice legate de dezvoltarea anticorpilor terapeutici

 

– 1957: S-a născut Mikhail Pletnev, pianist, dirijor şi compozitor rus

 

– 1986: A murit Simone de Beauvoir, eseistă, romancieră şi autoare dramatică franceză (n. 1908)

 

– 2008: A murit americanul Ollie Johnston, ultimul membru al grupului de nouă artizani care a conceput lungmetrajele animate ale epocii de aur ale companiei Disney, precum „Pinocchio”, „Peter Pan” şi „Bambi” (n. 1912)

 

– 2009: A murit Maurice Druon, romancier, eseist şi istoric francez de origine rusă; membru de onoare străin al Academiei Române din 1996 (n. 1918) – 15 ani

 

– 2013: A murit dirijorul britanic Sir Colin Davies; dirijorul principal al Orchestrei Simfonice din Londra (1995-2006) şi preşedinte al ei din 2007 (n. 1927)

 

– 2015: A murit cântăreţul afro-american de R&B şi soul Percy (Tyrone) Sledge (n. 1940)

 

– 2018: A murit Jean-Claude Malgoire, dirijor, oboist și muzicolog francez (n. 1940)

 

– 2019: A murit Gene Wolfe, scriitor american de science fiction și fantasy (n. 1931) – 5 ani

 

– 2019: A murit actriţa suedeză Bibi Andersson (nume complet: Berit Elisabet Andersson), una dintre artistele favorite ale regizorului Ingmar Bergman (n. 1935) – 5 ani

 

– 2023: A murit Abel Posse, scriitor, diplomat, politician și profesor universitar argentinian (n. 1934) – 1 an