CellEAST International Competition este Primul Concurs Internațional din România dedicat exclusiv Violoncelului!

Prima ediție a concursului oferă participanților 12 premii în valoare de 11.000 euro și 20 de premii speciale.

70 de tineri violonceliști din 18 țări, vor participa la concurs în perioada 7-11 mai 2024.

CellEAST International Competition este organizat de Asociația Culturală PlaCello și Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR), co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), sponsorizat de Vestra Industry și în parteneriat cu numeroase instituții de prestigiu din România.

Concursul se va desfășura la Universitatea Națională de Muzică București (UNMB) și este deschis publicului, iar Finala și Gala vor avea loc în data de 11 mai 2024, ora 14:00, la Ateneul Român – Intrarea este liberă.

Juriul CellEAST International Competition este format din violonceliști renumiți din Austria, Bulgaria, Elveția, Germania, Japonia, Lituania, Polonia și România, dar și organizatori de proiecte culturale și educaționale: Denis Severin, Krzysztof Karpeta, Marin Cazacu, Attila Pasztor, Răzvan Suma, Yoko Hasegawa, Atanas Krastev, Ella Bokor, Ștefan Cazacu, Mircea Marian, Octavian Lup, Filip Papa și Sebastian Gheorghiu. În etapa finală a concursului, invitați speciali vor fi violonceliștii Wen-Sinn Yang și Marius Urba.

Premiile speciale CellEAST International Competition sunt oferite de: Filarmonica de Stat Dinu Lipatti din Satu Mare, Filarmonica Mihail Jora din Bacău, Filarmonica de Stat Sibiu, Filarmonica de Stat Oradea, IConArts Transilvania, ICon Arts Transilvania MiniCellos, Filarmonica George Enescu, SoNoRo, Atheneum Violins SRL, Violoncellissimo, U.C.I.M.R., Thomastik-Infeld, Cellissimo Academy Bulgaria, ArtCelloFestival, Societatea Română de Radiodifuziune, CellEAST International Competition, CellEAST Festival & Masterclass, Centrul Cultural Apollonia și Colegiului Național de Arte Dinu Lipatti.

Mai multe detalii despre CellEAST International Competition puteți găsi pe www.celleast.com.

Partener Principal: Universitatea Națională de Muzică București.
Parteneri: Filarmonica George Enescu, Societatea Română de Radiodifuziune, U.C.M.R., Filarmonica de Stat Dinu Lipatti din Satu Mare, Filarmonica Mihail Jora din Bacău, Filarmonica de Stat Sibiu, Filarmonica de Stat Oradea, IConArts Transilvania, SoNoRo, Centrul Cultural Apollonia, Thomastik-Infeld, Cellissimo Festival Bulgaria, ArtCelloFestival, Art Without Borders Association, Colegiul Național de Arte Dinu Lipatti, Atheneum Violins S.R.L., CellEAST Festival, MiniCellos, Violoncellissimo, Artcontact.ro, Flavorade.
Parteneri Media: Societatea Română de Radiodifuziune, Radio România Cultural, Radio România Muzical, RADOR, TL.Com.ro, EnjoyTv.
Parteneri Gastro: La Salumeria Bucharest, Pow Wow, La Salumeria Cucina.

Juriul CellEAST International Competition 2024

WEN-SINN YANG este câștigătorul Premiului I la Concursul Internațional de Muzică de la Geneva, în prezent fiind Profesor la Academia de Muzică și Teatru din München.

MARIN CAZACU este Manager al Filarmonicii George Enescu, fondator al Ansamblului Violoncellissimo şi al Orchestrelor Române de Tineret, director al festivalului Enescu și Muzica Lumii, profesor în cadrul UNMB.

DENIS SEVERIN este Profesor la Universitatea de Muzică Geneva-Neuchâtel și Universitatea de Arte din Berna, director artistic al ArtCello Festival și Schlosskonzerte Beuggen, președinte al Asociației „Art Without Borders Basel”.

RĂZVAN SUMA este Solist Concertist al Orchestrelor Radio, Conf. Univ. Dr. la UNMB, director artistic al CellEAST Festival și al proiectului ICon Arts Transilvania.

MARIUS URBA este Prim Violoncelist al Bamberg Symphony și membru al Trio Marvin, ansamblu laureat la ARD International Music Competition și câștigător al Marelui Premiu la Melbourne International Chamber Music Competition.

YOKO HASEGAWA este Director al Asociației Violonceliștilor din Japonia și Profesor Asociat la Universitatea Toho – Facultatea de Muzică Gakuen.

JULIA KARPETA este Cofondatoare a duo-ului Ferbanucco, specializată în instrumente baroce precum: Viola da Gamba, Basse de Violon, Soprano Viol și Violone în sol.

ȘTEFAN CAZACU este Solist în rezidență al Filarmonicii din Sibiu, profesor asociat la clasa de violoncel a UNMB și profesor în cadrul CNA Dinu Lipatti.

ELLA BOKOR este Organizator Principal al CellEAST Festival și președinte al Asociației Culturale PlaCello, fondatoarea proiectului MiniCellos, profesor asociat al UNMB şi profesoară în cadrul CNA Dinu Lipatti.

KRZYSZTOF KARPETA este Vicepreședinte al Fundației Art of Music, membru al consiliului de administrație al Asociației Bridges of Culture, fondator și membru al Polish Cello Quartet.

ATANAS KRASTEV este Profesor la Academia Națională de Muzică Pancho Vladigerov din Sofia, director artistic al Festivalului și Academiei Internaționale Cellissimo din Bulgaria.

ATTILA PASZTOR este Manager la compania Thomastik-Infeld Viena, compozitor de muzică de film și membru în diverse ansambluri de muzică de cameră.

MIRCEA MARIAN este Solist Instrumentist al Orchestrei de Cameră Radio, profesor de violoncel și muzică de cameră la UNMB, profesor de violoncel la CNA Dinu Lipatti.

FILIP PAPA este Solist Concertist al Filarmonicii de Stat Moldova și Lector Universitar la clasa de violoncel a UNA George Enescu din Iași și membru al Cvartetului Ad Libitum.

OCTAVIAN LUP este Lector Universitar la clasa de violoncel a AM Gheorghe Dima din Cluj-Napoca și organizator al seriei de concerte caritabile New Hope.

SEBASTIAN GHEORGHIU este Manager cultural cu peste 20 de ani experiență și membru în Consiliul Director al Uniunii de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR).

Site: www.celleast.com

Facebook: www.facebook.com/AsociatiaCulturalaPlaCello și www.facebook.com/celleastfestival

Instagram: www.instagram.com/celleastfestival

YouTube: www.youtube.com/@celleastfestival