Guru Nanak

Context

Pe data de 15 aprilie 1469, în satul Rai Bhoi di Talvandi (astăzi  orașul Nankana Sahib, Pakistan), s-a născut liderul spiritual Guru Nanak, întemeietorul religiei Sikhism. A trecut la cele veșnice în 1539, în Kararpur, Punjab. Sikhism-ul reprezintă o religie care îmbină influențe hinduse și musulmane.

Viața unui lider spiritual

Guru Nanak și-a răspândit învățăturile prin viu grai, prin cântece religioase, cu care milita pentru salvarea spiritului și reîncarnarea prin meditație. În rândul credincioșilor, Nanak a rămas o figură emblematică și stimată, iar numele lui este mereu amintit în timpul ceremoniilor religioase.  Chiar dacă  învățăturile sale s-au răspândit până în zilele noastre, există foarte puține informații despre viața privată a lui Nanak. Cercetările istorice au demonstrat că s-a născut în anul 1469, în Rai Bhoi di iar tatăl lui Nanak a fost membru a subcastei Khatri. Față de alte caste, membri castei Khatris au rămas cunoscuți pentru statutul social ridicat, ceea ce demonstrează faptul că și Nanak a fost o persoană cu un statut superior. Mai mult decât atât, datorită castei din care a făcut parte, Nanak a devenit cunoscut mult mai repede decât alți lideri religioși din caste inferioare. Nanak s-a căsătorit cu fiica unui alt membru al castei Khatri și a avut doi copii. O bună parte din viață a lucrat într-un hambar, până în momentul în care vocația sa religioasă l-a determinat să-și părăsească familia și locul de muncă.
Conform tradiției indiene, în momentul în care o persoană simte că are o chemare pentru credință, aceasta pleacă într-un pelerinaj, lucru pe care l-a făcut și Nanak. Conform cercetărilor, acesta ar fi călătorit către principalele centre hinduse și musulmane din india. Principalele dovezi referitoare la călătoria lui Nanak au fost identificate în cântecele sale religioase, care i-au indicat existența în momentul în care împăratul Bābur a organizat atacuri sistematice în Saidpur și Lahore. La finalul acestor campanii militare, Nanak s-a întors în Punjab.

Ultimii ani din viață i-a petrecut în satul Kartarpur, localizat în Punjab. Este cunoscut faptul că acest sat ar fi fost construit în amintirea lui Nanak iar acesta ar fi fost unul din centrele religioase ale Sikh. Cu toate acestea, nu se cunoaște momentul în care Nanak a fost recunoscut drept „Guru”, însă istoricii au presupus că Nanak a devenit „Guru” în momentul în care acest sat a fost consolidat. Mulți adepți ai lui Nanak l-au urmărit în călătoriile sale, dar puțini au rămas în acest sat. Totuși, în zilele noastre, multe persoane vizitează satul  pentru a obține binecuvântarea lui Nanak.
Unul din discipolii lui Nanak, Angad, a fost ales de acesta pentru a-i fi succesor și a devenit ulterior „Guru Angad”, conducătorul părții tinere a Sikh. Peste timp, mulți adepți au lăsat dovezi scrise, denumite „sakhis” (testimoniale), care au fost adunate în ordine cronologică. În zilele noastre, aceste dovezi au primit denumirea „
Janam-sakhis” sau „povești de viață”. Din punct de vedere istoric, aceste povești pot fi catalogate drept „mărturii”, întrucât nu doar că povestesc viața unui adept Sikh, ci și  descriu  legendele din jurul lui Nanak.  Câteva legende aduc în discuție călătorii ale lui Nanak în Bagdad și Mecca, pe care acesta le-ar fi făcut în timpul pelerinajului.

 

Doctrină lui Nanak

Guru Nanak și-a dezvoltat o învățăturile  pe baza salvarării sufletului prin meditație, cu sprijinul divinității.  Cuvântul „salvare” poate fi tradus drept evadarea dintr-un  cerc mistic al morții și renașterii către o potențială unire cu divinitatea. În cadrul acestei religii, divinitatea presupune un dumnezeu care a creat lumea și spiritul uman.  Meditația trebuie să fie atât interioară, cât și exterioară, iar orice fel de distrageri, precum idoli, locuri sfinte, temple, moschei sau scripturi trebuie eliminate din activitatea cotidiană pentru ca sufletul și mintea să rămână nealterate. Influența musulmană este în mică proporție, astfel că expresia coerenței lui Guru Nanak reprezintă un element dominant pentru religia Sikh.

Autor: Alexandru Balaci

 

 

Bibliografie

 

https://www.britannica.com/biography/Guru-Nanak

https://pluralism.org/guru-nanak