Proiectul noului Cod Silvic intră în dezbaterea comisiilor de specialitate la Senat

Realizator: Ciprian Sasu – Proiectele de lege care limitează publicitatea la jocurile de noroc şi la ţigările electronice aşteaptă, săptămâna aceasta, votul final în Camera Deputaţilor. Recent, de votul Parlamentului a trecut un alt proiect de lege care vizează această industrie şi anume cel referitor la interzicerea aşa numitelor „păcănele” în localităţile cu mai puţin de 15 mii de locuitori. La Senat, în dezbaterea comisiilor de specialitate intră, de astăzi, noul Cod Silvic, document care prevede inclusiv supravegherea video a drumurilor forestiere, pentru a combate furturile şi tăierile ilegale de pădure. Alina Stănuţă relatează.
Reporter: Noul Cod Silvic, jalon în Planul Național de Redresare și Reziliență, prevede măsuri menite să combată exploatarea ilegală a pădurilor, potrivit ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet. Furtul de masă lemnoasă, o problemă cu care se confruntă în continuare societatea românească, va fi combătut prin mai multe măsuri care ar urma să fie cuprinse în document.
Mircea Fechet: Confiscarea mijloacelor de transport pentru hoți, accesul liber la păduri, mi-aș dori foarte mult ca aceste amendamente să nu fie nici ale ministerului, nici ale vreunui partid politic, cele pe care cădem cu toții de acord să fie asumate de întreaga comisie.
Reporter: La dezbaterile generale de săptămâna trecută, deputata USR Diana Buzoianu arăta că, în opinia asta, noul Cod Silvic nu aduce o reformă adevărată în domeniu.
Diana Buzoianu: Forma care a fost asumată de către minister și trimisă în Parlament nu cuprind aceste două amendamente.
Eu mă bucur că ministerul spune că ar susține să fie prevăzute și aceste lucruri diferit, să nu mai există condiții pentru acces în pădure. Mă bucur că sunt prevăzute și susținute amendamentele cu confiscarea, dar întrebarea legitimă este: noi de ce să mai credem că ele vor și trece în comisii, în contextul în care Ministerul Public și-a asumat că susține aceste amendamente și în proiectul care a venit de la minister ele nu au fost regăsite.
Reporter: Pe de altă parte, la Camera Deputaților, proiectul de lege care restrânge publicitatea la jocurile de noroc ar putea primi votul final. La fel și documentul care limitează drastic publicitatea la țigările electronice, după ce recent Parlamentul a interzis vânzarea acestor produse către minori./RADOR RADIO ROMÂNIA/eradu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (15 aprilie)