Președintele Poloniei susţine că problema cerealelor ucrainene nu poate fi rezolvată fără implicarea UE

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat că ţara sa nu va putea rezolva în mod independent problema interzicerii produselor agricole ucrainene și a blocării graniței de către fermierii polonezi.

Într-un interviu pentru LRT, Duda a subliniat că este nevoie de o decizie politică din partea Uniunii Europene. „Aceasta este, într-adevăr, o problemă foarte serioasă și va rămâne o problemă în viitor. Vreau să subliniez că Bruxellesul este cel care a decis să ridice restricțiile la importurile de alimente din Ucraina către UE. Din păcate, acest lucru are consecințe în afara Ucrainei, în special în Polonia” – a remarcat liderul de la Varşovia.

Andrzej Duda a declarat că fermierii polonezi se apără, pentru că au investit în fermele lor, iar produsele agricole ieftine din Ucraina sunt „catastrofal de distructive” pentru ei. „Trebuie să rezolvăm această problemă (problema cerealelor – n.r.), dar Polonia nu o va putea rezolva de una singură, pentru că, dacă am încerca să limităm fluxul de produse ucrainene către UE, am încălca regulile comunității.

Prin urmare, Bruxellesul trebuie să identifice condiții care să protejeze și statele membre de situația în care ne aflăm astăzi. Această problemă trebuie rezolvată la nivel politic” – a adăugat Duda./sdan/csimion

AGRO PORTAL – 16 aprilie