Undă verde pentru referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană

Curtea Constituțională a avizat astăzi proiectul majorității parlamentare a PAS privind inițierea referendumului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Curtea a constatat că inițiativa de revizuire a Constituției prin referendum respectă condițiile prevăzute de lege și poate fi prezentată Parlamentului spre examinare, transmite Radio Chișinău. Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a explicat că în cadrul referendumului constituțional poporul are prerogativa de a-și exercita direct suveranitatea națională, exprimându-și voința cu privire la cele mai importante probleme ale societății și statului. Hotărârile adoptate potrivit rezultatelor referendumului constituțional au putere juridică supremă, fără o eventuală confirmare a Parlamentului, a declarat președinta Curții Constituționale. Curtea a constatat că inițiativa de revizuire a Constituției nu afectează caracterul suveran, independent și unitar al statului, nici statutul de neutralitate al Republicii Moldova. Curtea a subliniat, de asemenea, că o eventuală aderare la UE nu va submina supremația Constituției în sistemul de drept național.
Scopul proiectului este integrarea în UE, iar acest scop este compatibil cu legea fundamentală, a subliniat președinta Curții Constituționale, în cadrul unui briefing.
Potrivit proiectului inițiat de PAS, referendumul privind integrarea europeană urmează să aibă loc pe 20 octombrie./csimion

(www.radiochisinau.md – 16 aprilie)