Comisia internă a Spitalului Sf. Pantelimon din capitală nu a constatat nicio abatere profesională în cazul deceselor considerate suspecte

Comisia internă a Spitalului Sf. Pantelimon din capitală, care a analizat situaţia deceselor considerate suspecte produse în această lună în secţia ATI, nu a constatat nicio abatere profesională, s-au respectat toate protocoalele şi procedurile terapeutice existente – indică surse medicale citate de reporterul RRA Adriana Turea.

Între concluziile documentului se regăseşte în schimb nevoia de îmbunătăţire a modului de comunicare, aspect la care se referă şi Raportul Corpului de Control al Ministrului Sănătăţii. S-au finalizat cele două anchete derulate de autorităţile medicale. Alături de mine în studio este Mihaela Enache cu mai multe detalii. Bună seara!

Reporter: Bună seara! Echipa de la minister a constatat că sesizările formulate de angajaţii spitalului au la bază o comunicare defectuoasă între conducerea unităţii şi persoanele în cauză. Verificările Corpului de Control, precum şi cele ale comisiei interne a spitalului au vizat numai activitatea din punct de vedere administrativ, aspectele de natură penală fiind atributul exclusiv al unităţii de Parchet competente, acesteia fiindu-i puse la dispoziţie toate datele şi documentele solicitate, se menţionează în concluziile anchetei Corpului de Control.

Conform raportului în urma raportului intern al unităţii medicale, nu există nicio dovadă că ar fi fost modificată doza de noradrenalină administrată pacienţilor, iar comisia consideră că sesizarea depusă şi datele apărute în presă sunt generate de o stare conflictuală permanentă, atât la nivelul conducerii spitalului, cât şi al secţiei ATI, influenţată şi de fluctuaţia de cadre medicale din cadrul secţiei.

Se constată în acelaşi timp situaţii de supraaglomerare a secţiei ATI de la Spitalul Sf. Pantelimon şi chiar depăşirea capacităţii. Comisia internă constituită pentru verificări consideră că se impun măsuri urgente pentru ridicarea nivelului profesional al personalului mediu şi auxiliar de la ATI, atât în ceea ce priveşte cunoştinţele medicale, cât şi modalitatea de comunicare, dar şi nivelul de empatie cu pacienţii şi rudele acestora.

Realizator: Mihaela Enache, în direct. Ar mai fi de spus că la Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Pantelimon din capitală au decedat 17 pacienţi din secţia de terapie intensivă în patru zile – între 4 şi 7 aprilie -, situaţie reclamată ca fiind rezultatul unei greşeli în administrarea unui tratament./schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 17 aprilie