AIEA a fost informată despre o nouă încercare de atac cu dronă asupra centrului de instruire al CNE Zaporojie

*Acest conținut a fost creat în Rusia şi necesită să fie verificat din alte surse media independente

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a fost informată despre o nouă încercare de atac cu dronă asupra clădirii Centralei Nucleare Zaporojie, în care se află singurul simulator de cameră a reactorului la scară largă din lume, se precizează într-un comunicat de presă publicat pe site-ul organizației.

După cum a declarat șeful AIEA, Rafael Grossi, „până în prezent atacurile cu drone nu au afectat siguranța nucleară la obiectiv”. „Dar așa cum am spus anterior în Consiliul de Securitate al ONU în urmă cu câteva zile, aceste atacuri nesăbuite trebuie să înceteze imediat” – a subliniat Grossi. Agenția a fost informată că noul atac nu a provocat victime sau pagube.

Șeful agenției a mai spus că cei din spatele celor mai recente atacuri asupra CNE Zaporojie ignoră apelurile din partea comunității internaționale de a preveni un accident nuclear. „Indiferent cine se află în spatele acestor incidente, ei par să ignore apelurile repetate din partea comunității internaționale de a da dovadă de cea mai mare reținere militară și de a preveni un accident nuclear, a cărui amenințare este foarte reală” – se afirmă în comunicatul de presă publicat pe site-ul organizaţiei.

Grossi a adăugat că centrala se confruntă în continuare cu amenințări. Incidentul cu lovirea directă a cupolei unității centrale a stației din 7 aprilie a arătat că situația s-ar putea schimba în rău în orice moment, a subliniat șeful AIEA./ssirbu/schelaru

https://tass.ru/proisshestviya/20587719

www.tass.ru – 18 aprilie