Revista presei internaționale, 18 aprilie 2024

“În urma bombardamentului de la sfârșitul săptămânii trecute, președintele iranian, Ebrahim Raisi, a avertizat Israelul că va primi o ripostă dureroasă dacă va trece la vreo acțiune, ‚fie ea oricât de slabă’, ca ripostă la barajul fără precedent de drone și de rachete lansat de Iran împotriva statului evreu la sfârșitul săptămânii trecute”. Anunțul aparține cotidianului israelian The Times of Israel, care însă mai subliniază că „președintele Statelor Unite, Joe Biden, a subliniat că Statele Unite sunt hotărâte să asigure securitatea Israelului, dar țara sa dorește să împiedice o extindere a conflictului”.

După cum vedem așadar, conflictul recent izbucnit dintre Israel și Iran ocupă prima pagină a ziarelor străine, lăsând cumva în umbră războiului Rusiei din Ucraina. Ziarul britanic The Independent afirmă că, în ceea ce îl privește, „premierul israelian Benjamin Netanyahu a respins apelul ministrului britanic de externe, David Cameron, care, în decursul scurtei sale vizite de ieri în Israel, i-ar fi recomandat să manifeste reținere în privința unui atac împotriva Iranului”. „Nu e momentul să ne abandonăm prietenii”, ar fi declarat președintele Statelor Unite, Joe Biden, citat de cotidianul israelian Ha’aretz. Același ziar subliniază că, „prin apelul său, Biden a cerut astfel Camerei Reprezentanților din Congresul american să aprobe atât ajutorul acordat Israelului, cât și pe cel acordat Ucrainei”.

Dar ce se mai întâmplă în Ucraina? Cotidianul francez Le Monde informeazză că Țun bombardament al armatei ruse în Cernihiv, un oraș din nordul Ucrainei, s-a soldat cu 17 morțiȚ. Potrivit aceluiași ziar, Țpreședintele ucrainean, Volodimir Zelenski, ar fi declarat că a discutat cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care i-a confirmat că, la cererea Ucrainei, Consiliul NATO – Ucraina al minștrilor apărării se va întruni pe data de 19 aprilieȚ. De la Moscova, cotidianul Kommersant ne dă și el câteva vești: din motive rămase necunoscute, „primarul Moscovei, Serghei Sobianin, l-a destituit pe viceprimarul Andrei Bocikarev, la cererea acestuia, numindu-l în loc pe Vladimir Efimov, fost viceprimar pentru politică economică”. Și tot Kommersant mai anunță că „un atac al armatei ruse în orașul Cernigov (sau Cernihiv, în lb. ucraineană) s-a soldat cu moartea a 17 persoane”. Știrea este confirmată și de ziarul în limba engleză The Moscow Times, care afirmă că „locul atacului a fost inundat de sânge, iar echipele de salvare au început să îi caute pe eventualii supraviețuitori”.

Pe tema păcii în lume, un articol din ziarul american The Washington Post aduce în prim-plan „uniunea disperată dintre Rusia, China, Iran și Coreea de Nord”. „Disperarea poate duce la situații periculoase”, susține ziarul, care adaugă că, „de exemplu, orice speranță de a despărți Rusia de China rămâne deșartă”.

O mică țară din fosta Iugoslavie, care acum este membră a Uniunii Europene, a ajuns și ea în atenția presei. Este vorba despre Croația, unde, ieri (17 aprilie), au avut loc alegeri parlamentare. Pe această temă, iată și comentariile presei. „Miza voturilor din cadrul alegerilor parlamentare din Croația o constituie Ucraina”, titrează cotidianul britanic The Guardian. Ziarul croat Slobodna Dalmacija afirmă că, „potrivit sondajelor, Uniunea Democrată Croată (HDZ), a premierului Andrej Plenkovic, s-ar situa pe primul loc, cu 58% din voturi, urmată fiind de Rijeke Pravde, partidul fostului președinte populist Zoran Milanovic”. În opinia prestigiosului ziar britanic Financial Times, ar fi fost vorba despre o „ciocnire între Godzila și King Kong”.

Alexandru Danga, RADOR RADIO ROMÂNIA